REVIEW

Review: Madrugada – The Nightly Disease (LP)

Eric de Boer | 12 oktober 2015

The Nightly Disease is het tweede album van de Noorse alternatieve rockers Madrugada. De plaat zag 14 jaar geleden het levenslicht en bracht de band vrij veel succes in binnen- en buitenland. Niet voor niets, want nog steeds geldt de altijd als lastig gedoodverfde tweede plaat van dit gezelschap als een van hun fraaiste albums. Music on Vinyl bracht The Nighly Disease onlangs opnieuw uit op zwart goud.



Madrugada werd in 1995 opgericht in het Noorse dorpje Stokmarnes. Voor het begin van de samenwerking tussen zanger Sivert Høyem, gitarist Robert Burås en bassist Frode Jacobsen heette de groep nog Abbeys Adoption, tot na een personele bezettingswisseling en het besluit om vanuit Oslo te gaan werken en musiceren. Vanaf 1998 werd de naam Madrugada aangenomen en na een jaar volgde een redelijk goed ontvangen debuutplaat met de titel Industrial Silence.



In 2001 was Madrugada klaar met het tweede album, dat ten opzichte van zijn voorganger een stuk minder veilig en open klonk. Twaalf tracks, tekstueel voornamelijk afkomstig van Sivert Høyem, lieten horen dat de band niet opnieuw die veilige weg van de voorganger wilde bewandelen, maar durfde te evolueren met een nieuw en veel meer duistere sound. Op The Nightly Disease werd de groep ondersteund door drummer Jon Lauvland Pettersen.



Vanaf de fijne en pakkende opener Black Mambo tot aan het fraaie afsluitende Only When You’re Gone komt Madrugada -nog steeds- heerlijk rauw, duister en melancholisch binnen. De klank van de tracks is rauw, soms bijna lo-fi, en de uitgestreken gitaararrangementen zijn voorzien van extra veel echo om dat aan depressiviteit grenzende gevoel te benadrukken. De donkere stem van Sivert -als indringend vertolker van de vele gevoelens die op The Nightly Disease worden verwoord- ligt voor en boven het geluid, waardoor melancholie extra wordt versterkt.



Madrugada zoekt de rust op weliswaar beklemmende wijze in tracks als A Deadend Mind of Into Heartbeats, terwijl The Frontman en We Are Go echt steviger van leer trekken wat betreft gitaarwerk. Slechte nummers staan niet op de plaat, maar Sister, Nightly Disease Part II en Hands Up – I Love You zijn echt bovengemiddeld goed. Madrugada slaagde er over het hele album in om een bepaalde onderhuidse spanning te creëren en bewaren, mede dankzij de erg goed op elkaar ingespeelde vocalen en gitaren.



Eenvoudig luistervoer of toegankelijk is de plaat dus niet. Wie echter openstaat voor diep bezwerende klanken met een sterke gelijkenis met werken van Nick Cave en Tindersticks, vermengd met seventies bluesy invloeden, kan op The Nighly Disease compleet losgaan. Music on Vinyl gebruikte voor deze persing de in 2011 geremasterde versie van het album, die helder en open vanuit de groeven naar voren komt. Audiofiel is het album zeker niet, maar dat was ook niet de bedoeling. De productie maakt de ervaring juist spannender en rijker. Gruizig genot voor de liefhebber van melancholie.

Muziek: 8 ½
Klank: 7
Kwaliteit persing: 8
Label: Music on Vinyl
Speelduur: 64:43 minuten
Online: https://www.facebook.com/madrugada



 


EDITORS' CHOICE