HiFi.nl
 

Creative Ziisound D5X: dockstation of draadloze luidspreker?

Creative brengt met de Ziisound D5X een interessant concept: de Ziisound D5X is meer dan een simpel dockstation, maar kan ingezet worden in een multikanaals muzieksysteem.

Vaak wordt er vanuit de hifiwereld wat schamper aangekeken tegen producenten van luidsprekers die zich vanuit de pc-wereld ontwikkeld hebben. De uit die hoek afkomstige producten ogen dikwijls wat goedkoop door het veelvuldige gebruik van plastic behuizingen. In die zin hebben de fabrikanten de vooroordelen over hen ook deels aan zichzelf te wijten.

Maar laten we eens verder kijken dan de vorm en de verpakking en vooral, verder luisteren. Want een fabrikant als Creative heeft al bewezen dat het goede producten op audiogebied kan maken. Denk maar aan hun mini-surroundsystemen. Kleine 5.1 surroundsystemen met die kenmerkende, veel op Bose lijkende satelietluidsprekers die voor een verrassend goede geluidsweergave weten te zorgen.

Nu is er de Ziisound D5X van Creative. Een iPod-dock. Nou ja, een draadloos dockingstation is beter gezegd. Want wie dockt er nog fysiek als het ook draadloos kan? De Ziisound is er weer een die niet werkt met Airplay; om de Apple licentiebetalingen te omzeilen, heeft Creative de bluetooth-methode ingezet. En daarmee is dus ook geen WLAN-netwerk nodig. Via een bijgeleverde Apple-adapter is het mogelijk om geluid via de nieuwe aptX-standaard te streamen.

Naast functioneren als stand alone draadloos dockingstation, kan de D5X ook opgenomen worden in een zogenaamd multikanaals geluidssysteem. Dat systeem kan maximaal bestaan uit nog drie D5X-en, aangevuld met een draadloze DsX subwoofer. Op deze wijze ontstaat een audiosysteem ‘die de beste geluidsinstallaties voor thuis evenaart’, aldus de fabrikant. Dat valt uiteraard ook nog te beluisteren. 

Adviesprijs: 300 euro.
 
Show: Bowers & Wilkins Soundtasting Show: Bowers & Wilkins Soundtasting
lees meer »
Show: CinemaDream en Audio-Life Show: CinemaDream en Audio-Life
lees meer »
Site: Dagelijkse December-actie Site: Dagelijkse December-actie
lees meer »
Teaser: jaarboek 2014-2015 Teaser: jaarboek 2014-2015
lees meer »