HiFi.nl
 
  

3D ook in bioscopen mogelijk zonder bril

Op de markt voor driedimensionale weergave vind je diverse merken die modellen aanbieden waarbij het dragen van een speciale bril niet nodig is om de 3D-ervaring te beleven. Onderzoekers in Zuid-Korea zijn er in geslaagd die techniek ook voor bioscoopschermen mogelijk te maken. 

3D zonder bril is zeker nog geen gemeengoed, en ook de Philips schermen, zoals eerder dit jaar weer gespot op de ISE en die het effect zonder bril mogelijk maken, worden voornamelijk voor reclamedoeleinden ingezet.

De kijkervaring is minder prettig, waardoor je in de huiskamers toch vooral 3D mét bril tegenkomt. Zeker de volgende maand in Europa te verschijnen LG 84LM960V, een televisiescherm van 84 inch (een dikke twee meter), zal nog 'gewoon' gebruik maken van speciale 3D-brillen. Met Depth Control kun je het effect zelfs wat bijstellen, om meer of minder in de film te duiken.

LG 84LM960V (klikbaar)

‘Driedimensionaal’ betekent dat iets ruimtelijk kan worden waargenomen, in de drie meetkundige dimensies lengte, breedte en hoogte. Hiertoe gebruiken we stereoscopie, ofwel binoculaire dispariteit: het combineren van 2D-beelden van beide ogen tot één 3D-plaatje. Om die beelden op een plat scherm waar te kunnen nemen, moeten de juiste signalen gesimuleerd worden. Mono-culaire signalen zijn in het beeld al aanwezig, stereopsis moet er aan worden toegevoegd. Het rood-groene of rood-blauwe brilletje waar je bij 3D-beelden direct aan denkt (inmiddels ruimschoots vervangen door modernere varianten met getinte glazen, maar het idee is hetzelfde), zorgt ervoor dat ieder oog iets anders waarneemt, zodat het lijkt alsof de beelden uit het scherm springen.

  
1 / 2

 
Hifidelity XS Kharma Butterfly Hifidelity XS Kharma Butterfly
lees meer »
Test: betaalbare Philips UHDTV Test: betaalbare Philips UHDTV
lees meer »
Test: Ayon Audio GyrFalcon Test: Ayon Audio GyrFalcon
lees meer »
Verslag iEar` AV 6-daagse Verslag iEar` AV 6-daagse
lees meer »