ARTIKEL

Het nieuwe luisteren deel 1: Rippen naar FLAC

Dit artikel maakt deel uit van een reeks. Deel 2 lees je hier, deel 3 hier en deel 4 hier.

Nadat eerst de muziekliefhebbers de overstap van fysieke media als LP en cd hebben gemaakt naar elektronische geluidsdragers volgen nu ook de audiofielen. Zelfs de hard core audiofielen gaan overstag nu blijkt dat muziek opslag op harde schijf zo veel mogelijkheden biedt terwijl de geluidskwaliteit zeker niet onder hoeft onder te doen voor conventionele bronnen als cd speler en draaitafel.

Het onderscheid tussen de muziekliefhebber en de audiofiel kan worden gezien op twee terreinen. Daar waar de audiofiel de beste apparatuur voor zijn budget wil hebben om daarmee tot het uiterste van zijn muziek te genieten, gaat het de muziekliefhebber puur om de muziek waarbij de de kwaliteit van apparatuur op een lager plan staat. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de muziekbestanden. De audiofiel wil ook daar de hoogst mogelijke kwaliteit, de muziekliefhebber ziet meer in kwantiteit; hoe meer muziek hoe beter.

Tienduizend nummers in MP3 formaat op een iPod maakt een muziekliefhebber heel blij. Vijfhonderd cds in een rek naast een mooie geluidsset maakt de audiofiel blij, maar nog niet heel blij; de audiofiel wil altijd meer en beter.

Meer en beter op muziek gebied betekent voor de audiofiel High Resolution digitale opnames want die benaderen de analoge werkelijkheid het meest. Dus naast de cd met zijn 16 bits/44.1 Khz formaat komt er het SACD formaat met 1 bits/2,8 Mhz dat een groter dynamisch bereik mogelijk maakt naast een groter frequentiebereik. Vergelijk 96 dB en 20-20 Khz van het cd formaat met 120 dB bij een bereik van 20 tot 50 Khz. DVD Audio is ook een formaat dat hoge resoluties kan bieden en wel tot 24 bits/192 Khz. Het nadeel van deze formaten is dat ze allemaal aparte apparatuur nodig hebben om af te spelen en dat geldt ook voor de industrie om ze te produceren. Het resultaat van deze verdeeldheid is dat geen van de ‘nieuwe’ formaten het echt heeft gered en dat cd nog steeds de marktleider is. Als fysieke geluidsdrager dan wel te verstaan.


EDITORS' CHOICE