TIP

Video Emotion: Video-editor LoiLoScope2 getest

Ulco Schuurmans | 31 augustus 2014

Het monteren van video is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker als de videomaker dat niet regelmatig doet. Dan gaat de hobbyist op zoek naar een gebruiksvriendelijk en snelwerkend montageprogramma, liefst in het Nederlands. De Video-editor LoiLoScope2 voldoet op verrassende wijze aan dit wensenprofiel.

Het Nederlandstalige videomontageprogramma LoiLoScope mikt op de beginnende videomaker die snel en dynamisch wil werken en weinig effecten nodig heeft. De software is grotendeels de eenvoud zelve. Het dynamische bureaublad is een waar (grafisch) plaatje om te zien. Dit gebruikersinterface toont verschillende bewerkingsvensters die de gebruiker naar keuze kan in- of uit schakelen en verplaatsen. Ook de voor de montage benodigde mediabestanden worden simpelweg op het bureaublad van Windows gezet. 

Opzet
Na het installeren van de gekochte of proefversie opent LoiLoScope met een scherm waarop verrassend veel mogelijkheden staan met het video bewerken onderaan. Er valt te kiezen uit:

  • Maak een nieuw project
  • Oefen de basishandelingen
  • Zoeken naar video, beelden en muziek
  • Creëer een dvd/Blu-ray schijf
  • Maak een diavoorstelling
  • Back-up maken van een SD-kaart
  • Deel video’s en foto’s op Facebook
  • Video’s bewerken

Meer dan genoeg opties om eens lekker mee aan de slag te gaan. De makers hebben daarbij veel tijd gestoken in Nederlandstalige begeleiding (hulpteksten en rood knipperende pictogrammen) op het interfacescherm bij de verschillende handelingen. Wij beperken ons in deze korte test voornamelijk tot het monteren van video.

Materiaal importeren
Het importeren van de mediabestanden gaat via een Mediabrowser. Dat lijkt veel op dynamische internetpagina’s. Er staan duimnagelafbeeldingen (thumbnails) die de LoiLoScope mediabestanden weergeven. Zet de muis op een thumbnail en er gaat een previewvenster open. Vervolgens daarin het AV-bestand afspelen en dan wel of niet selecteren voor gebruik in de montage.

LoiloScope kan de meeste gangbare 2D-videoformaten importeren door gebruik te maken van de Mediabrowser. Sleep de te gebruiken bestanden naar het bureaublad van LoiLoScope, rechts van de browser. Daar zijn de mediabestanden eenvoudig te ordenen door gebruik te maken van ‘magneten’.

De montage
Het monteren zelf gaat door het openen van het tijdlijnvenster van een tijdlijn met eigen previewmonitor. Zet de geselecteerde videoclips gewoon achter elkaar en de film kan al afgespeeld worden. Er zijn geen video- of geluidssporen in deze tijdlijn. Klik op een clip en deze klapt uit. Er verschijnen In- en Uitpunten waarmee de geopende clip eenvoudig valt bij te snijden. Tevens komen er twee knoppen beschikbaar voor respectievelijk de volumeregeling en het handmatig een overgang te maken. Als clips elkaar al overlappen volgt automatisch een bijpassende overgang. Dit laatste kan ook automatisch, maar dan moet u de verschillende clips elkaar laten overlappen. Door op het effectsymbooltje (onder de rode M en boven het volume) te klikken gaat de bibliotheek met effecten open.

Links van de tijdlijn staat een bewerkingsvenster met opties voor te schalen, roteren, kroppen e.d. plus de basisbeeldcorrecties helderheid, contrast en dekking. Onder het previewvenster staan naast de gebruikelijke knoppen voor het afspelen ook de die voor de tekst, titels, effectpen (animaties maken), volumeregelaar en schaar. Er zijn niet al te veel doch wel voldoende effecten en een Picture-in-picture aan boord.

De gemaakte video valt meteen op Facebook, YouTube of Vimeo te zetten of aan te passen in wmv, avi, mov, mpeg-2 of mpeg-4 bestand. Bij gebruik van de H.264 codec is de encodeertijd aanmerkelijk te verkorten door de Cuda-technologie te gebruiken van Nvidia. En voor wie even snel een dvd-tje of Blu-ray schijf wil maken gaat dat als een speer.

Conclusie
Al met al een heel aardig montagepakket waarmee ook de beginner snel uit de voeten kan. In het Nederlands, solide, enkele verrassende mogelijkheden, en ook niet duur.


EDITORS' CHOICE