REVIEWPS Audio

Review PS Audio NuWave phono-converter

Ruud Jonker | 29 augustus 2014 | PS Audio

Nu fabrikanten een steeds groter aantal mogelijkheden zien voor allerlei digitale technieken, komen er hier en daar wat intelligenter toepassingen op de markt. Een stuk beter dan het historische dieptepunt, gevormd door de USB-draaitafel, die hi-res vinyl omzet in het mp3-formaat. Nou is een ‘Walkman’ waar echte grammofoonplaten in passen lastig te vinden. Het laatst bekende exemplaar is de bekende Audio Technica AT-727. Overigens erg cool om daarmee in de trein te gaan zitten. Dus aan deze kant bestaat weinig begrip voor degenen die hun Pink Floyd elpees in een iPod willen proppen. Je moet redelijk desolaat zijn om elpees om te willen zetten naar mp3. In ieder geval biedt de PS Audio NuWave Phono Converter (NPC) intelligenter functionaliteiten.

Het tegenstrijdige van deze tijd is dat opnamen, hifi-apparatuur en geluidstechniek ongekende mogelijkheden en kwaliteiten bieden, maar dat de mensheid steeds meer in een low-res wereld leeft. Waarom verloopt de evolutie van geluidskwaliteit omgekeerd? Van de superieure hoornsystemen, aangedreven door buizenversterkers in de jaren dertig, veertig en vijftig, met fraaie elpee-opnamen van Rudy van Gelder, zijn we afgezakt naar portable shit met inferieure oordopjes, weggooi computerluidsprekers en mp3-content. Negentig procent van de mensheid beschouwt deze ‘dark age’ in de audio als de standaard in geluidsweergave. Van de golden age in audio naar de dark age van low-res. Wellicht dat Charles Darwin daar nog iets over heeft gezegd in de beroemde ‘Origin’. Het goede nieuws is dat in de tussentijd de populariteit van vinyl steeds verder toeneemt. Zelfs Albert Heijn is begonnen met Pick up Points.

ADC
Een ADC (Analog Digital Converter) is voor de consumentenmarkt een vreemde eend in de bijt. Zulke apparaten worden doorgaans professioneel toegepast. In de audiotechniek om analoge signalen van microfoons en muziekinstrumenten om te zetten naar digitaal. In de meet- en regeltechniek om allerlei analoge signalen, zoals analoge representaties van temperatuur, luchtdruk, stroom, snelheid, brandstofverbruik en bloeddruk om te zetten naar digitaal, met de bedoeling om ze middels computersystemen te kunnen bewerken. Sensoren aan boord van een Airbus A380 hebben een ADC-chip. Het meetsignaal dat de bemanning informeert over vlieghoogte, airspeed, luchtdruk, stand van de ailerons, brandstofverbruik en andere data, komt in digitale vorm de boordcomputers binnen. Airbus gebruikt voor de A380 namelijk de Integrated Modular Avionics (IMA) architecture, ontwikkeld door Thales. Samen met IMA is er een full-duplex switched ethernet aan boord. Communicatie met sensoren en actuatoren voor de Krueger-flaps en andere te bewegen delen, gaat derhalve in digitale vorm. Als het netwerk tijdens de vlucht uitvalt, kun je dus de helpdesk bellen. ADC-converters die binnen het bereik van de consument zijn, bevinden zich bijvoorbeeld in camcorders, waar videosignalen digitaal opgeslagen kunnen worden op tape, harde schijf of in solid state memory devices. Ook de bekende DAT-recorder en moderne card-recorders maken gebruik van ADC’s. Ook in een digitale fotocamera worden beelden digitaal opgeslagen. Daarom is het mogelijk om tiff-, raw, en jpg-bestanden met Photoshop te bewerken. Los van separate professionele ADC’s die in studio’s worden gebruikt, is de NPC een van de eerste ‘losse’ ADC’s die bereikbaar is voor de consument.  Het is een AD-converter, oftewel een ADC.


EDITORS' CHOICE