NIEUWS

Zoner Photo Studio 15

Redactie HiFi.nl | 21 september 2014

Er is meer aan digitale donkere kamers in de wereld dan alleen Photoshop, Aperture of Lightroom. Zoner Photo Studio 15 is een prima stuk fotosoftware voor het beheren, bewerken en delen van al je digitale foto’s en afbeeldingen. Ook voor de beginner lekker gebruiksvriendelijk, behoorlijk snel en in staat om grote fotoarchieven te beheren. Versie 15 heeft conform deze naamgeving ook 15 interessante nieuwe mogelijkheden aan boord.

Foto’s zijn onze dierbare en onvergetelijke herinneringen die wij niet willen verliezen. Dat verliezen kan op de pc op twee manieren: 
1. Per ongeluk wissen of overschrijven. 
2. Door een slechte of onlogische naamgeving van de bestanden en folders of metadatering. 
Zoner Photo Studio 15 lost dat met veilige opslag en intuïtief mediabeheer prima voor u op. Het inladen vanaf geheugenkaart of intern camerageheugen verloopt geheel automatisch naar de opgegeven locaties op de harde schijf. Een keer instellen is voldoende en het digitale diasorteerraam toont de geïmporteerde beelden in hun volle glorie.

Vlotte overzichtelijke menu’s
Ook geen gedoe meer met onoverzichtelijke menu’s. Klik op de gewenste menuknop uit de Quick Edit-balk en alle functies zijn meteen binnen handbereik. Bijvoorbeeld de overzichtelijke schuifregelaars voor de belichting, schaduwen, het zwartgehalte (blackpoint), helderheid, kleurtemperatuur, verzadiging, tint en levendigheid. Er zijn zelfs RGB-curven aan boord waaraan u gemakkelijk kunt trekken en er zijn verklarende histogrammen beschikbaar. Jammer genoeg alleen menu’s in het Engels maar de gebezigde termen zijn niet moeilijk. Veranderingen kunnen uw foto’s niet plotseling verpesten want er is altijd een automatische back-up. Met ‘go back to original’ is de oorspronkelijk afbeelding weer terug. Voor het social media-tijdperk zijn er handige functies om uw favoriete beelden met vrienden te delen en bijvoorbeeld op Facebook te plaatsen. En ook de uitgebreide support van scanners valt niet te versmaden.

Snelle filters en effecten
Voor de creatieve fotografen onder ons biedt Zoner Photo Studio snel toepasbare foto’s en effecten. Slechts een kwestie van de foto selecteren, het Quick Effects-menu via de snelknop openen en een geschikt effect en/of filterbewerking uitkiezen.Standaard zijn natuurlijk de zwart-wit, oude foto, veel kleur etc. Aardig is ook het tilt-shift-effect. De fotograaf heeft daar nu geen apart duur objectief meer voor nodig. De studiosoftware fikst dit karweitje voor u met een opvallend goed gelukt resultaat. U heeft het perspectief, het scherptegebied en het miniaturiseren van fotoscènes volkomen in de hand.



Pijltjes en bijschriften
Voor wie zijn of haar foto’s wil aanvullen of verduidelijken voorziet Zoner Photo Studio 15 in fraaie aanwijspijltjes en korte bijschriften. Deze functies heten Easy Arrows en Descriptions. Behalve de pijltjes in verschillende uitvoeringen en kleuren zijn er ook tal van meetkundige vormen en objecten beschikbaar in Geometric Shapes. Hiermee zijn leuke en creatieve dingen te doen op het niveau van een klein tekenpakket. Tevens nuttig voor het gebruik in diapresentaties.

Mediabeheer
Een van de grootste problemen bij de digitale fotografie is het grote aantal foto’s in de eigen archieven. Die beeldcollecties groeien doorgaans met de dag. Van fotocamera, smartphone, stills van de camcorder en zelfs de tablet schiet er lustig op los. Een belangrijke taak van fotosoftware is dan ook om orde op archiefzaken te stellen. Zoner Photo Studio 15 heeft voor het beheer van uw digitale fotoalbums de juiste naam-, markerings- en zoek (browser)-gereedschappen in huis. Het aanmaken van folders, subfolders en passende bestandsnamen is een fluitje van een cent. Daarnaast kunt u markeringen, ratings (getallen 1 t/m 5, =, >, <), kleurcoderingen (labels), GPS-informatie of coördinaten en afstanden op de kaart tot aanbrengen. Zoeken gaat op tekst (naam en sleutelwoorden) en de ingestelde hiervoor genoemde metadata.



Overige functies
Het gaat te ver om alle functies van Zoner Photo Studio 15 tot in de finesses te beschrijven. Wij beperken ons tot een korte bloemlezing. Vanuit onder in de menulijst kan de fotograaf allefolders/mappen synchroniseren. Heel handig als er een back-up van alle foto’s op een externe schijf of ander opslagmedium staat. Zoals verwacht zijn er functies voor Panorama, 3D, rode ogen, snel optimaliseren met het toverstafje, de horizon rechtzetten, uitsnijden, roteren, zoomen, de verfkwast (brush) en Tone Mapping (HDR foto maken, ook met slechts een opname). Zonerama biedt gratis online foto-opslag tot een resolutie van 1920 x 1440 pixels. Eenmaal aangemaakte voorinstellingen (presets) kunt u snel en comfortabel op andere foto’s toepassen. In Pdf-formaat zijn meerdere Engelstalige oefeningen en lessen beschikbaar. En in Zonerama kunt u ook online (de fotobestanden op internet) editen.
ConclusieZoner Photo Studio 15 is een fotobewerkingsprogramma voor wie snel aan de slag wil met het verbeteren, creatief aanpassen en opslaan van digitale foto’s. U krijgt dan behoorlijk wat waar voor uw geld in mogelijkheden, snelheid van bewerken en gebruiksvriendelijkheid. Het pakket is geschikt voor Windows 7 en 8 computers met minimaal 1 GB Systeem RAM en Direct X 9 geïnstalleerd.

Prijs
Zoner Photo Studio 15 € 60,99
CD&Ewww.zoner.com


EDITORS' CHOICE