REVIEWMarantz

Review Marantz PM8005, SA8005 en NA8005

Met de lancering van de NA8005 is Marantz rond met de introductie van de 8005-familie. Tijd om de PM8005-versterker, SA8005-schijfspeler en NA8005-netwerkspeler samen onder de loep te nemen. Is dit een kant-en-klare antwoord voor mensen die in één keer hun hifi-keten willen vernieuwen? We testten het in nummer 54 van FWD Magazine!

De combinatie van de drie Marantz 8005-onderdelen kan ongeveer met elke muziekbron om

Bij een recent event van Marantz kregen we te horen dat het Japanse merk zijn profiel scherper wil uittekenen, wat meer onderscheiden van spitsbroeder Denon, onderdeel van de hetzelfde holding. Het komt dan goed uit dat in het voorbije jaar Marantz (onder andere) in de familie net onder de high-end Premium-series vernieuwt. De vervanging van de 8004 en ook wel de KI Pearl-apparaten door de nieuwe 8005-klasse is niet onopgemerkt gebleven, zoals je elders in het nieuwste FWD Magazine leest. Het koppel dat PM8005-versterker en SA8005-SACD-speler vormt, werd door FWD en de andere EISA-bladen beloond met een terechte award. Waarom lees je hier na. Maar omdat we aan de gezegde ‘two’s company, three’s a crowd’ weinig gewicht geven, vonden we het ook boeiend om de gloednieuwe NA8005 bij de test te betrekken en meteen een volledige set-test uit te voeren.

Stijlvol
Het fundament van elke goede muziekinstallatie is de versterker - en de speakers, natuurlijk, maar die laten we even buiten beschouwing. De PM8005 is een volledige geïntegreerde versterker, die al tijdens het uitpakken duidelijk maakt dat het menens is. Je wordt meteen geconfronteerd met de bouwkwaliteit waar Marantz zo bekend voor is, voelbaar aan het gewicht van 12 kilogram en zichtbaar door de massief ogende metalen voorplaat. Eerste indrukken zijn positief, al moeten we bekennen dat we niet verrast zijn door het uiterlijk van de PM8005 of de andere componenten in deze test. Het ontwerp past perfect in de designfilosofie die Marantz al een tijdje hanteert. We parkeren de PM8005 even naast onze ‘oude’ PM15 S1, en eigenlijk past het er perfect bij. Erg is dat niet, want qua uitstraling zit Marantz wellicht op de golflengte waar het wil zitten. Je weet dus waar je aan kan verwachten. Luxueus, een tikkel nostalgisch, met een stevige scheut retrogevoel - zeker bij de zilverkleurige uitvoering - maar ook met moderne elementen. Uiteraard passen de andere delen uit de 8005-familie perfect bij de PM8005, maar ook andere Marantz-toestellen zullen zich er goed bij voelen.

Versterker
De PM8005 is een Current Feedback-versterker van 2 x 70 watt (bij 8 ohm-speakers), met hoogwaardige componenten, zoals een stevige ringkerntransformator. Het solide gevoel wordt overigens versterkt door de dikke bodemplaat, die bedoeld is om trillingen tegen te gaan. Omdat het DAC-gedeelte in de SA8005 of NA8005 gelokaliseerd is, heeft de PM8005 geen digitale ingangen. Wel heb je vijf analoge cinch-aansluitingen plus één extra voor een platenspeler om bronnen aan te sluiten. Een blik op de achterkant werpen, zal ook duidelijk maken dat de PM8005 heel wat hoger staat dan een instapversterker. De luidsprekerterminals (A+B of voor bi-wiring) zijn stevig en kwalitatief, dat is al een goed teken. Er is zowel een pre-out als een direct-in voor een signaal afkomstig van een poweramp. Die twee zaken maken het mogelijk om de PM8005 in een krachtige opstelling te plaatsen of in te schakelen in een meerkanaalsconfiguratie. Zo kan je bijvoorbeeld de PM8005 in een stereo-opstelling gebruiken voor muziek en bij het bekijken van een film in pakweg 5.1 de Marantz de twee front-speakers voor zijn rekening laten nemen, aangestuurd door een AV-receiver. De PM8005 mag er dus vrij klassiek ogen, het heeft wel wat in z’n mars.

Vervolg op NA7004
Wie iets of wat de laatste trends volgt, weet dat de fysieke muziekdrager sterk onder druk staat. Hoewel de verkoop van cd’s verre van is ingestort, is de verschuiving naar digitale media duidelijk merkbaar. Dat er dus pure digitale bronnen op de markt verschijnen gericht op het afspelen van digitale muziekbestanden, mag niet verbazen. De NA8005 is echter niet het eerste toestel van deze soort bij Marantz. Eerst was er de inmiddels uitgefaseerde NA7004, een DLNA- en Airplay-speler met ingebouwde DAC. Daarna volgde in de Premium-reeks de NA-11S1, een hoogwaardige DAC/netwerkspeler die voor zijn functionaliteit en geluidskwaliteit in 2013 beloond werd met een EISA Award. En nu is de NA8005, een apparaat dat qua prijsstelling ongeveer een derde kost van de NA-11S1, maar toch wat duurder is dan wat de NA7004 kostte. Dat laatste prijsverschil heeft ongetwijfeld te maken met de tijd die er verstreken is tussen de lancering van de NA7004 en NA8005, maar wordt toch ook gelegitimeerd door de toegenomen functionaliteit. Want het minste wat je kan zeggen, is dat de nieuwe Marantz-speler bol staat van de mogelijkheden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sony HAP-Z1ES heeft de NA8005 geen interne opslag. Je moet de muziekbestanden dus van elders aanleveren, al zijn er ook enkele ingebouwde mogelijkheden. De vTuner-dienst bijvoorbeeld, waarmee je naar duizenden internetradiostations van de wereld rond kan beluisteren. De kwaliteit van die stations varieert, maar er zijn ook een beperkt aantal die streamen aan een vrij kwalitatieve 320 kps (zoals de Linn-radiostations). Daarnaast is er vooraan een USB-poort waar je een Apple-telefoon of -tablet op kan aansluiten en een USB-stick met bestanden. Eén kleine kritiek: het was mooi geweest als er achteraan ook een klassieke USB-aansluiting was. Wie permanent een harde schijf met bestanden aan de N8005 koppelt, vindt dat wellicht leuker om die schijf achteraan uit het zicht te houden. Het is nogal wiedes dat je voor netwerkfuncties een netwerkaansluiting nodig hebt. De NA8005 laat dat enkel bekabeld toe, er is geen WiFi. Een netwerkkabel is misschien niet voor iedereen handig, maar het biedt wel de zekerheid dat je muziekstroom niet onderbroken wordt omdat de DECT-telefoon even rinkelt. Wie het echt draadloos wil doen, kan nogal altijd investeren in een WiFi-naar-Ethernet-bridge.+

Netwerk
Het aansluiten van het netwerk opent de deur naar heel wat streamingmogelijkheden: Airplay, DLNA en Spotify Connect. Airplay is inmiddels goed bekend en is op zich geen slechte optie. De muziekstroom bij deze Apple-only technologie wordt doorgestuurd aan lossless cd-kwaliteit, wat dus al beter is dan Bluetooth. Airplay kan je echter enkel gebruiken vanaf een iPhone, iPod Touch, iPad of Apple-computer. En Windows-pc’s? Die hebben de optie wel in het iTunes-programma of via een ‘hack’, in de vorm van een programma zoals Airfoil. Ook Android-telefoons kunnen Airplay enkel gebruiken na een - technisch wat lastigere - hack.DLNA is dan weer eerder te gebruiken als er op je netwerk een pc met DLNA-serversoftware of een NAS vertoeft. Muziek streamt dan van dit bronapparaat naar de speler. Een pluspunt is dat DLNA een open standaard is, waardoor je het streamen kan bedienen van elke DLNA-app, incluis Marantz’ eigen Remote-app. Nog een voordeel is dat de meeste NAS’en wel DLNA 1.5 ondersteunen en je dus over dat aspect bij de aankoop van een netwerkschijf niet te ongerust moet zijn. DLNA is een pure drager die de getransporteerde muziekstroom niet beïnvloedt. Je kan er dus alle bestanden mee streamen die de speler aankan. De Spotify Connect-optie is er op maat van mobiele gebruikers. Steeds meer fabrikanten ondersteunen het, en het laat simpelweg toe dat je vanuit de Spotify-app de NA8005 qua Spotify-functies bestuurt. De streaming zelf gaat rechtstreeks van de Spotify-servers naar de Marantz, wat voordelig is. Die streaming is aan 320 kbps Ogg Vorbis, een modernere codec dan mp3.

En meer…
De NA8005 is meer dan gewoon een streamer. Het is even goed een DAC - iets moet immers die streaming muziek naar analoog omzetten. Dat kan via een optische of coaxiale digitale ingang, mocht je bijvoorbeeld de klank van een eigen cd-speler hoogwaardig omzetten. Er is uiteraard een klasse B USB-poort, gericht op het aansluiten van een pc. De NA8005 fungeert dan als externe ‘geluidskaart’ voor een computer, laptop of tablet. Het grote voordeel hiervan: je kunt hi-resmateriaal doorsturen en afspelen. De N8005 ondersteunt FLAC’s en WAV’s tot 192 KHz/24-bit en Apple Lossless tot 96 KHz /24-bit, met als kers op de taart de mogelijkheid om 2.8 en 5.6 MHz DSD-bestanden af te spelen via DoP-modus.Als we dan even overschakelen naar de SA8005, dan bespeuren we op deze sacd-speler ook een klasse B USB-aansluiting. Wat blijkt? Als het over streamen over USB gaat, beschikken zowel de SA8005 als NA8005 over dezelfde mogelijkheden, ook qua ondersteunen van hi-resformaten.

MERK

EDITORS' CHOICE