REVIEWOPPO

Review OPPO PM-1 hoofdtelefoon

Jamie Biesemans | 31 oktober 2014 | Fotografie Fabrikant | OPPO

Elke week ontvangen we wel het aanbod om een nieuwe hoofdtelefoon te testen. Maar als we horen dat het gaat om een premium koptelefoon van OPPO – dé high end-producent van Blu-rayspelers – met planar magnetic-drivers, dan willen we natuurlijk meteen luisteren. Opnieuw een review uit de pagina's van FWD Magazine!

Onze ‘goesting’ om met de PM-1 aan de slag te gaan, heeft veel te maken met de ronduit uitstekende reputatie van OPPO. Uit eigen ervaring weten we zo dat het Chinees-Amerikaans merk zeer sterk staat qua Blu-rayspelers. Vorig jaar was BDP-103 nog goed voor een EISA Award, wat helemaal terecht was. OPPO is echter niet tevreden met succes in slechts één productsegment. Het Chinese, gelijknamige moederbedrijf loopt steeds meer in de kijker met bijzondere smartphones die goed worden ontvangen. Dochterbedrijf OPPO Digital (de Amerikaanse dochter en bouwer van de Blu-rayspelers) zet op zijn beurt in op high-end audiomateriaal. De PM-1-hoofdtelefoon is het eerste audiowapenfeit, maar er volgen nog hoofdtelefoons en een hoofdtelefoonversterker (de HA-1). Met een prijskaartje ver over de 1.200 euro is de PM-1 in elk geval een opmerkelijk intrede in een markt waar de gemiddelde verkoopsprijs ergens rond 50 euro ligt. Hola!

Planar-magnetic
Heel dure producten zijn vaak prijzig omdat er exclusieve materialen worden gebruikt en er een dure merknaam aan hangt. Bij de overigens knappe PM-1 ligt de verklaring ergens anders. OPPO koos er namelijk voor om zijn eerste hoofdtelefoon uit te rusten met planar magnetic-drivers, wat een heel andere en duurdere techniek is dan de klassieke dynamische drivers die in hoofdtelefoons steken. Mocht de technologie je trouwens bekend in de oren klinken – vergeef ons het grapje – dan klopt dat: sommige andere highend-merken, zoals HiFiman en Audeze, passen dezelfde techniek toe. Maar wat maakt planar-magnetic-drivers nu zo anders dan klassieke drivers? Waar bij ‘gewone’ hoofdtelefoon vaak gewerkt wordt met één driver die aangestuurd wordt met een magneet die er achter is gemonteerd en inwerkt op een kleine voice coil in het midden van wat stuggere conus, bevat het veel zachtere membraam van een planar-magnetic driver op zijn volledige oppervlakte een ingevlochten draad. Deze draad of voice coil reageert met magneten aan weerszijden van het membraam.

De technische voordelen van dergelijke drivers zijn legio. Om te beginnen produceert heel het membraam een gelijk geluidssignaal, wat veel meer een ‘wall of sound’-gevoel creërt. Toegegeven, sommige mensen vinden dit minder ideaal bij bepaalde muziektypes. Het membraam van een planar-dynamic-driver is bovendien heel wat flexibeler en dus ‘sneller’ dan een dynamische driver, wat faseverschuivingen voorkomt. Het is immers uitdagend om één driver een frequentiebereik van bijvoorbeeld 20 Hz tot 20 KHz te laten produceren. Er is een reden waarom luidsprekerbouwers liever voor pakweg een driewegs-design opteren.Bovendien bieden magnetic-planar-drivers betrekkelijk weinig elektrische weerstand, waardoor ze gemakkelijk aan te sturen zijn. In theorie zou zo’n hoofdtelefoon dus prima werken met de bescheiden vermogen van de minihoofdtelefoonversterker die in de doorsnee smartphone zit. In de praktijk - en dat is ook bij deze PM-1 - combineer je toch best een draagbare versterkertje met je mobiel toestel. Dat is wat omslachtig, dat klopt, maar het resultaat is er wel naar.

Afwerking
We gaven het al aan: de PM-1 ziet er fantastisch uit. Je betaalt veel voor deze hoofdtelefoon, maar OPPO geeft je al van het eerste moment dat je wel iets krijgt voor je centen. De PM-1 komt bijvoorbeeld in een prachtige kershouten doos, waarin je jouw kostbare hoofdtelefoon kan opbergen. De hoofdtelefoon zelf is een mix van prachtig afgewerkt metaal en luxe lamsleer in de hoofdband en oorkussens. Wie lederen oorkussen wat te broeierig vindt - letterlijk, dan - vindt in de presentatiedoos een paar oorkussens uit velours. De oorkussens vervangen is kinderspel. Wij zijn tijdens het testen vrij snel overgeschakeld naar de velourkussens, wegens iets te veel oorbroei bij zomerse temperaturen. ‘Clamping’ of te veel druk op de oren is overigens geen probleem. OPPO heeft het perfecte evenwicht gevonden tussen voldoende kracht uitoefenen om de hoofdtelefoon stevig op het hoofd te laten zitten, zonder te sterk te drukken op het hoofd. Het draagcomfort is hoog, en daar zijn twee redenen voor: de oorkussens zijn dik en het gewicht van de PM-1 is met 395 gram helemaal niet zwaar. Meer zelfs, vergeleken met andere magnetic planar-hoofdtelefoons, zoals de 600 gram wegende Audeze LCD-2. Andere hoofdtelefoons met dezelfde technologie, zoals die van HiFiman, wegen minder dan de Audeze (die dan ook veel hout bevat), maar zitten toch meestal hoger.

Zoals gezegd komt de PM-1 in een houten presentatiedoos. Daarnaast krijg je ook een draagetui uit jeansstof. Wat een rare keuze van OPPO! Het is maar een detail, maar een etui uit dit materiaal komt toch een tikkel goedkoop over. Vergelijk het met de lederen etui die Bowers & Wilkins bij de P7 levert, en je hebt het gevoel dat de hoofdtelefoon van 399 euro een betere accessoire heeft dan die van 1.300 euro. Op gebied van kabels levert OPPO twee dikke en kwalitatieve kabels mee, eentje met 6,3 mm jack en eentje met 3,5 mm jack voor mobiel gebruik. Beide kabels verbinden met jack-ingangen aan elke oorschelp.

MERK

EDITORS' CHOICE