NIEUWS

Camerasystemen voor video en foto

Ulco Schuurmans | 12 maart 2015

Zonder een digitale camera met beeldsensor geen videofilm of foto. Een waarheid als een koe maar dan begint het. Welk type camera heb ik nu eigenlijk nodig voor mijn hobbytak? Wat zijn de verschillen in kwaliteit voor beeld en geluid, bij de creatieve mogelijkheden, bedieningsgemak en verkrijgbare accessoires? En typisch Nederlands, wat mag het allemaal gaan kosten? Al gauw zie je door de vele ‘systeembomen’ het ‘camerabos’ niet meer. Deze special over camerasystemen zet de belangrijkste aspecten op een rijtje.



Het basisprincipe van een camera voor video en/of foto is simpel. Het gaat om de onderdelen sensor, belichtingsautomatiek (sluitertijd, diafragma en beeldversterking), de interne elektronische beeldverwerking en de opslag op geheugenkaart, intern geheugen of solid state drive. Daarnaast speelt voor video eveneens het geluid (de audio) een belangrijke rol. Daarvoor zijn nodig (stereo)microfoons, een opname & bewerkingscircuit en weer de opslag.
Alle onderdelen van de camera zijn gevat in een huis (de body). Deze body bevat een viewerschermpje, de bedieningsknoppen, in veel gevallen ook een elektronische of optische zoeker, de bedieningsknoppen, instelmenu’s, besturingselektronica, aansluitingen voor beeld en geluid, flitser (ingebouwd en/of accessoireschoen), de lensvatting (al of niet verwisselbaar objectief), steeds meer ook WiFi en in een aantal gevallen ook de beeldstabilisator (als deze niet in de objectieven zit). Let bij de body verder op de handligging, het bedieningsgemak en de degelijkheid van de uitvoering. Toughmodellen kunnen tegen een stootje, zijn spatwater- en stofdicht en zijn meestal ook onder water te gebruiken.



Waar woud van systemen
Het aanbod van camerasystemen voor foto en video is legio. Die grote variëteit betreft niet alleen de verschillende typen maar ook de primaire toepassingen video en/of foto, kwaliteit bij beeld en geluid, de creativiteit en uitbreidingsmogelijkheden, ergonomie, geheel automatisch of handmatig, wel of geen verwisselbare objectieven en gewoon lekker amateur tot hoogwaardig professioneel. En daar komen dan ook nog eens de verschillende opslagformaten voor beeld en geluid bij. Ga daar als beginner of leek maar eens aan staan!
Een goede indeling bij de camerasystemen is die in: camcorders, spiegelreflexmodellen, compacts, systeemcamera’s, hybride camera’s en smartphones. Vlak de slimme telefoons vooral niet uit want zij beschikken over steeds betere camera’s met objectieven, slimme foto-apps, en zelfs verwisselbare objectieven en specialistische accessoires. Deze special helpt de hobbyist om aan de hand van een aantal veel gestelde vragen het camerasysteem dat het beste bij jouw hobby past te selecteren.



Waarvoor te gebruiken?
De hamvraag is en blijft waar ga je het camerasysteem eigenlijk voor gebruiken? Video en/of foto? Betreft het algemene onderwerpen zoals vakantie, familie en alles wat in de vrije tijd voor de lens komt? Of gaat het om speciale onderwerpen zoals sport, actie, muziekoptredens, macro, natuur, landschappen of bruiloft reportages. Verdiep je daarbij in de benodigde opnametechniek en het bijbehorende geluid. Bij matig of slecht licht zijn lichtsterke systemen met hoge ISO waarden en versterking zonder veel beeldruis vereist.
Staat video voorop lees dan hiervoor het artikel over camcorders. Staan zowel video als foto op de menulijst dan geeft het artikel over met welke fotocamera te videofilmen nuttige aanknopingspunten voor de keuze.


EDITORS' CHOICE