NIEUWS

Boldz by Mutrox

Werner Ero | 21 maart 2015 | Fotografie Werner Ero

Eenieder die met enige regelmaat grote audioshows bezoekt, zal de afgelopen jaren bij de verschillende Bowers & Wilkins presentaties vast wel de dikke halfhoge akoestische wanden rond de audioset hebben opgemerkt. Een ultieme manier om ook tijdens showomstandigheden een verantwoord en echt goed geluid neer te zetten. Toch zijn deze innovatieve akoestische maatregelen niet door Bowers & Wilkins, maar door de Zuid-Hollandse akoestiekspecialist Mutrox bedacht. Een relatief kleine maar razendsnel groeiende onderneming die van oorsprong stevige wortels in de studiowereld heeft. De laatste jaren is dit werkterrein echter steeds verder naar andere gebieden waar akoestiek ook belangrijk is uitgebreid. Omdat aan maatwerk akoestiek doorgaans al snel een bovengemiddeld hoog prijskaartje hangt, brengt Mutrox sinds kort onder de separate merknaam Boldz, een uitgebreide reeks gestandaardiseerde akoestische producten met een beduidend lager prijskaartje op de markt. Een impressie van een compleet nieuw merk met ‘Real World’ praktijk producten.



Wie met Mutrox oprichters Erik Pleijsier en Ronald Bout in gesprek raakt, wordt doorgaans al snel positief beïnvloed door het onverminderde plezier en enthousiasme dat deze twee tot de tanden gemotiveerde heren uitstralen. Op een prettige manier ‘bezeten’ door hun duidelijke missie om door geluidsbeheersing iedereen een passende akoestische omgeving te bieden, is er wel een heel duidelijke taakverdeling. Erik doet daarbij het klantenbeheer, acquisitie, de financiële zaken en public relations, terwijl Ronald alle akoestiekontwerpen maakt, de eigen productie aanstuurt en de demo’s in het pand verzorgt. Naast de eerder genoemde ervaring in de studiowereld en de activiteiten als akoestiekpartner voor het prestigieuze Bowers & Wilkins, heeft Mutrox met laatstgenoemde inmiddels al talloze fraaie projecten uitgevoerd. Mooie recente voorbeelden zijn de compleet vernieuwde A-Bar in het Amstelhotel in Amsterdam en het nieuwe zeer bijzondere in een voormalige kapel/kerk gesitueerde ‘The Jane’ van top chef-kok Sergio Herman in Antwerpen. Ronald: ‘Werkelijk iedereen die daar een keer op bezoek gaat of inmiddels misschien al is geweest, zal versteld staan hoe effectief de toch naadloos in de omgeving opgaande akoestische voorzieningen hun heilzame werk doen. Van een bijzonder galmende omgeving met zeer lage spraakverstaanbaarheid in de oorspronkelijke situatie, tot uiteindelijk een veel beter gecontroleerde eindsituatie waarover iedereen erg tevreden is.



Stoffig imago
Terwijl bijna iedereen van zijn eigen thuissituatie wel weet of zijn akoestiek slecht of behoorlijk in orde is. Blijft het hardnekkige vooroordeel de ronde doen dat akoestische maatregelen per definitie lelijk zijn. Oftewel veel grote en interieur detonerende objecten die je huiskamer er al snel als een geluidsstudio uit laten zien! Doordat Mutrox haar medewerking ook aan de grootste Nederlandse en Belgische studio’s heeft mogen verlenen, is er ook veel ervaring opgedaan met het gebruik van de meest moderne materialen. Ook wordt continu over nieuwe mogelijkheden, toepassingen en nieuwe producten nagedacht. Hierdoor is het beeld van jaren ‘70 studio’s door de producten anno 2014, volledig achterhaald. Een ander belangrijk gegeven is dat bij Mutrox niet volgens trial en error methoden wordt gewerkt, maar alles daadwerkelijk wetenschappelijk wordt onderbouwd. Een van de voorbeelden hiervan is dat ieder theoretisch bedacht ontwerp, daadwerkelijk in de praktijk wordt getoetst met inzet van een heuse galmkamer. Dit is een speciaal ontworpen betonnen bunker met een extreem galmende akoestiek, die van A tot Z qua akoestische eigenschappen volledig in kaart is gebracht. Als volgende stap wordt de werking van een bepaald (nieuw) product door nauwkeurig gespecificeerde geluidspatronen en methodieken, nauwkeurig bepaald. Op deze wijze ontstaan ontwerpen die daadwerkelijk en zeer voorspelbaar hun heilzame werk doen. Naast het zo belangrijke werkbereik, neemt de vormgeving, materiaalkeuze en afwerking van de producten natuurlijk ook een prominente rol in. Mutrox vindt namelijk dat een werkruimte, restaurant, cinema, luisterruimte of studio niet alleen goed moet klinken, maar er ook zeer goed uit moet zien! Tenslotte zorgen alle gezamenlijke parameters voor de juiste uitstraling en beleving van een ruimte. Om dit alles te kunnen realiseren beschikt Mutrox over een state of the art machinepark, waardoor ieder product in zowel kleine als grote oplagen, volgens zeer nauwe toleranties kan worden vervaardigd.



Boldz
Om aan de gestaag groeiende vraag naar meer gestandaardiseerde akoestische producten die in de praktijk wel echt werken te voldoen, besloot Mutrox onlangs om de mooiste en meest omgevingsvriendelijke producten onder de nieuwe merknaam Boldz op de markt te brengen. Boldz staat daarbij voor stoutmoedig en de ‘andere’ manier waarop een ruimte akoestisch ingekleed kan worden. Feitelijk is het met de verschillende elementen van dit nieuwe merk zelfs mogelijk om een ruimte volledig onzichtbaar akoestisch in te richten! Door een breed scala aan bijzondere eigenschappen, zal het vervolgens veel gemakkelijker zijn om bijvoorbeeld woonkamers ook te gaan gebruiken als home cinema of luisterruimte op het allerhoogste niveau! Iets wat in de huidige, vaak nog zeer reflecterend ingerichte woonkamers, eigenlijk bijna onmogelijk is. De Boldz productenrange wordt niet via Mutrox maar via een zorgvuldig geselecteerd dealernetwerk verkocht. Productvertegenwoordigers die vooraf allemaal een opleiding dienen te volgen bij het Boldz Education Centre. Hierdoor zijn alle dealers straks ook daadwerkelijk in staat om gedegen akoestisch advies te geven. Een speciaal geselecteerde groep premiumdealers is straks zelfs in het bezit van een dedicated met Boldz producten getunde luister- of cinemaruimte. Hiervoor hebben deze mensen een gevorderde opleiding gevolgd, waardoor ze ook akoestiekmetingen bij u thuis kunnen uitvoeren. Dit inclusief rapportage en advies. Eind 2014 is de Boldz website online en zullen de eerste dealers in de Benelux actief zijn met de verkoop. Verder kunnen, wanneer het zo ver is, geïnteresseerden op de website een dealer bij hen in de buurt vinden.


EDITORS' CHOICE