NIEUWS

ElectroStyling: Het geheim van het bouwen van een Smart Home

Rudirick de Jong | 23 mei 2015

Op het moment van schrijven van dit artikel beginnen wij aan de afronding van een smart villa project. Wij zijn inmiddels, samen met de klant en het bouwteam, tien maanden bezig met het ontwerpen, begeleiden en bouwen. Oftewel: Smart Ready maken van hun toekomstige woning.



Om precies te zijn, hebben wij in maart 2014 de eigenaar van dit project gesproken op ons Smart Living paviljoen op de beurs Eigen Huis (Ver)bouwen + Inrichten in de Jaarbeurs Utrecht. De bouwtekeningen waren in grote lijnen al afgerond maar tot onze verbazing ontbraken er de nodige voorbereidingen om het huis, in de toekomst, volledig smart in te kunnen richten. Dit is natuurlijk een geschikt project voor onze ElectroStylist Jeroen van Dongen uit Zuid-Holland om de klant te begeleiden naar hun persoonlijke smart villa. In de komende twee artikelen nemen wij jullie mee van de start tot de oplevering en laten jullie zien wat er komt kijken bij het bouwen van een smart home.



Huidige gang van zaken
Om de uitdagingen bij de bouw van toekomstbestendige woningen te schetsen, willen we eerst even stilstaan bij de wijze waarop de meeste traditionele bouwprojecten verlopen. Stel, je bent op zoek naar een nieuwbouw huis. Over het algemeen zijn er dan twee keuzes: je kiest voor een huis dat je koopt van een projectontwikkelaar (via de makelaar) of je kiest ervoor om het huis te laten bouwen, dan neem je bijvoorbeeld een architect of bouwbedrijf in de arm. In beide gevallen ligt de focus op het zo snel en effici‘nt mogelijk bouwen van het huis. Daar is in principe niks mis mee, maar er wordt daarom nog wel eens bezuinigd op materialen of afwerkingsniveau.



De projectontwikkelaar of het bouwbedrijf werkt met een vast team of zoekt per project naar onderaannemers met de scherpste offertes. Verschillende installateurs, timmermannen, stukadoors en schilders mogen in het laatste geval een offerte uitbrengen. De installateur bijvoorbeeld krijgt één kans om een offerte uit te schrijven, maar hij weet dat hij niet de enige is. Hij moet dus een scherpe offerte uitbrengen om kans te maken op de opdracht. Een gemiddelde installateur haalt ongeveer één project binnen uit zes offertes. Dit wetende, gaat de installateur niet snel 'dure' componenten toevoegen, want dan prijst hij zichzelf uit de markt.



Vaak krijgt de installateur ook de opdracht van de projectontwikkelaar, architect of het bouwbedrijf om het zo traditioneel mogelijk te houden, zodat zij goed kunnen vergelijken en een scherpe prijs kunnen geven aan de klant. Daar sta je dan als installateur, als echte vakman weet hij wat er allemaal mogelijk is en wil dit graag aan de consument aanbieden. Hij voelt echter ook de druk van zijn concurrenten en de opdrachtgever om de prijs zo laag mogelijk te houden. Heeft hij dan eenmaal de opdracht binnen dan is de klant bijna niet meer uit te leggen dat er veel meer mogelijk is en dat de offerte voor een 'traditionele' installatie eigenlijk niet compleet is. Het budget is immers vastgesteld en de bouwtekeningen zijn klaar.



Beperkingen
Onze ervaring is dat de focus op zo laag mogelijke kosten momenteel de belangrijkste drempel is voor het daadwerkelijk bouwen van betaalbare en toegankelijke Smart Homes. Aan de andere kant willen mensen tegenwoordig steeds vaker dit soort innovaties in huis hebben, maar dan is het huis al gebouwd. Is het dan te laat? Niet per se. Er zijn de laatste jaren steeds meer oplossingen die achteraf ingebouwd kunnen worden. Er is nu veel mogelijk in bestaande woningen. Daarbij lopen we helaas nog wel eens tegen beperkingen aan. Allereerst is het achteraf plaatsen vrijwel altijd duurder dan meenemen in de bouw.



We noemen een paar voorbeelden. Je huis is overal voorzien van traditionele aan en uit schakelaars en je wil achteraf toch graag automatische verlichting. Dan moet je alle schakelaars vervangen voor puls schakelaars. Of je merkt na oplevering dat het wifi-bereik slecht is op bepaalde plekken in huis. Natuurlijk kun je dan achteraf kiezen voor oplossingen, zoals een powerline adapter terwijl je tijdens de bouw perfect een netwerkaansluiting had kunnen maken op de juiste plek. Zonde toch? Zeker als je nagaat dat het maar kleine aanpassingen of voorbereidingen zijn die vaak nog goedkoper en mooier zijn dan overal achteraf losse componenten toe te voegen.



Dit is precies de reden waarom wij vijf jaar geleden het beroep ElectroStylist hebben bedacht. De ElectroStylist is de onafhankelijke specialist die jullie Smart Living wensen in kaart brengt, jullie helpt bij het maken van de juiste keuzes bij het (ver)bouwen of renoveren van een huis, het bouwteam kan begeleiden tijdens het project én er voor zorgt dat alle smart oplossingen goed werken en te gebruiken zijn door het hele gezin.

Ê


EDITORS' CHOICE