NIEUWSPanasonic

Panasonic HC-X1000

Ulco Schuurmans | 17 mei 2015 | Panasonic

De 4K (UHD-)-standaard is nog maar pas van start gegaan. Zijn de 4K-camcorders dan al voldoende uitgerijpt om er eentje aan te schaffen? De Panasonic HC-X1000 bewijst van wel en biedt voor een alleszins redelijk prijs ook nog eens volledig handmatige instelmogelijkheden.

UHD begint langzaam maar zeker de kinderschoenen te ontgroeien. Panasonic behoort tot de voortrekkers in de 4K-sectie. Zeker ook wat de voor de videoamateur haalbare en goed presterende modellen betreft. In deze test bekijken wij de Panasonic HC-X1000 en vergelijken deze ook met de Lumix GH4 uit dezelfde stal.



Keuze
Panasonic heeft in het prijssegment onder de € 3000,- twee sterke 4K videocamera’s in het assortiment. De in het voorjaar van 2014 geïntroduceerde Lumix GH4 van het type hoogwaardige foto-videocamera met verwisselbare objectieven en dezelfde functionaliteit als een optische spiegelreflexcamera. En nu de 4K camcorder HC-X1000 die meer op het puur video schieten gericht is. Beide cameramodellen beschikken ongeveer over dezelfde topkwaliteit beeldverwerkende elektronica voor zowel 4K (gewoon UHD en Cinema) en Full HD op 24, 25, 50 en zelfs 60P en i. Dat maakt de keuze er niet eenvoudiger op.
Een volledig met externe microfoon, audiorecorder/interface, 14-140 mm videozoom, variabel grijsfilter en rig opgetuigde Lumix GH4 biedt ongeveer dezelfde opnamemogelijkheden als de HC-X1000. Als extra voordelen gelden daarbij de verwisselbare objectieven en dankzij de grotere FourThirds-beeldsensor een fraaie geringe dieptescherpte. Aan de andere kant is de HX-X1000 meteen bij de aankoop al een complete camcorder voorzien van grijsfilters, twee XLR-aansluitingen en een goede F1.8 20 maal optische zoom Leica Dicomar objectief. De bediening en handligging zijn datgene wat de videofilmer graag voelt. Geen geringe scherptediepte voor die specifieke filmische uitstraling maar wel heel geschikt voor reportages, sport, actie en doorsnee tv-werk. Het is dus maar welke tak van videosport je bedrijft.



Specificaties
Waarin de videocamera’s van Panasonic ook bij de middenklasse uitmunten zijn de technische specificaties bij de interne beeldverwerking. Dit zowel bij de directe opnamekwaliteit als de vele beschikbare videoformaten en nabewerking. Zie voor de beschikbare opnameformaten het bijgaande kader.
De prestaties bij audio zijn meestal doorsnee. Wie meer geluidskwaliteit ambieert schaft daarvoor externe microfoons geschikt voor de desbetreffende geluidregistratie een aparte audioveldrecorder aan. Voor het beluisteren is er een ingebouwde dynamische miniluidspreker aan boord.
Een andere specificatie die meteen opvalt is de ten opzichte van de GH4 tweemaal snellere AutoFocus. Ook hier, de Lumix GH4 is meer bedoeld voor de creatieve cinema-filmer en de HC-X1000 voor de opnemen van actieopnamen, reportages en tv.
Wat de optiek en grootte van de sensor betreft slaat de Panasonic HC-X1000 geen slecht figuur. De 20 maal Leica zoom is lekker lichtsterk, heeft een hoge scherpte, fraai contrast en nauwelijks kleurafwijkingen echter wel een beperktere groothoek 29,5 mm (kleinbeeld). De lichtsterke opening van F1.8 verloopt bij inzoomen tot F 3.6. Voor meer groothoek heb je een 0,7 of 0,5 wideconverter nodig. De GH4 biedt in deze meer verwisselbare groothoekkeuze en zelfs een Fisheye. De 5-assige optische beeldstabilisator voldoet in de praktijk prima. Er zijn drie grijs (ND)-filters aan boord: ¼, 1/16 en 1/64.
Van geheel andere orde is de beeldsensor. Panasonic koos bij HC-X1000 voor een 1/2,3 inch BSI MOS-sensor met 18,9 Megapixels. Deze is kleiner dan de FourThirds-sensor van familielid de GH4. Daarmee wat minder lichtsterk in bepaalde opnamesituaties. Een omgevingslichtniveau van minimaal 1400 lux wordt aanbevolen. Tegenwoordig gaan steeds meer camcorders uit van maar één opnamechip in plaats van drie (aparte voor Rood, Groen en Blauw). Omdat die ene chip groter is dan de drie kleine valt het verschil in lichtgevoeligheid, kleurscheiding en scherpte door de grotere Photosites (= lichtgevoelige plekje op de beeldchip) in het niet.
De HC-X1000 beschikt over twee slots voor SDHC/SDXC (U3)-geheugenkaarten. Dat is makkelijk als bij het naar opslagcapaciteit hongerende 4K-formaat een kaart vol raakt. De camera schakelt automatisch naadloos over op kaart 2. Let er wel op dat de geheugenkaart voldoende schrijfsnelheid (minimaal klasse 10 45 Megabits per seconde, liefst 90 Mbps) heeft. Anders zeurt de camera op de display over ongeschikte geheugenkaarten en kan de opname zelfs vastlopen! Simultaan opnemen met de beide geheugenkaarten is mogelijk.


EDITORS' CHOICE