NIEUWSAudioQuest

AudioQuest Jitterbug - Waar test jij hem uit

Jamie Biesemans | 01 juli 2015 | AudioQuest

Samen met AudioQuest organiseert HiFi.nl een gave actie waarbij we lezers vragen om de Jitterbug op de gekste plekken te testen. De Jitterbug is een gloednieuw toestel van AudioQuest, een klein en betaalbaar apparaatje dat belooft een serieuze impact te hebben op de geluidskwaliteit.

Het leuke aan de Jitterbug is dat het geen peperduur ding is, maar net aardig geprijsd wordt zodat je er rustig mee kan experimenteren. “Weet je, dat is toch ook het leuke aan hifi, dat gevoel van dingen uitproberen en ontdekken of de nieuwe klank je aanstaat”, vindt Robert Hay, de Europese marketingdirecteur van AudioQuest.

Gek genoeg werd de Jitterbug bijna per ongeluk uitgevonden, blijkt tijdens een interview met Hay: “ Eén van onze digitale ingenieurs had op een bepaald moment plots een Eureka-moment: apparaten zoals de Dragonfly DAC halen hun stroom via de USB-poort van de computer binnen, maar dat is niet bepaald een storingsvrije bron. Voor een printer maakt dat niets uit, maar bij audiotoepassingen zijn noise en andere nasties de grote vijand.”

“En dus zijn we echt puur op basis van dat inzicht de zaak beginnen onderzoeken”, zegt Hay. Aan het hoofd van het project kwam Gordon Rankin te staan, de designer van de DragonFly, met input van Garth Powell, die Audioquest in dienst nam om een lijn powerconditioners te ontwerpen. "Uiteindelijk kwamen we bij het ontwerp van de Jitterbug uit, dat je kan beschouwen als een filter voor stroom en een beetje aan datazijde. Echt wel relevant, want USB-poorten zijn er overal, op netwerkspelers, DAC’s, receivers, noem maar op. Het bleek al gauw dat de Jitterbug soms het geluid ongelooflijk verbeterde, soms heel wat minder. Dat experimenteren met de Jitterbug bleek op zich ook al enorm leuk!”

“We stonden soms verbaasd van het resultaat. We waren bijvoorbeeld op een show van HiFiNews (een toonaangevende Britse magazine), toen een collega besloot om de Jitterbug in de USB-poort van een netwerkspeler te steken. Het resultaat was meteen hoorbaar. Hetzelfde tijdens een demo met Bowers & Wilkins op CES, toen we echt paf stonden. Onze conclusie was dat USB-aansluitingen soms verrassend veel noise veroorzaken, al hangt het van het apparaat af. Soms is het verschil heel merkbaar, soms veel minder uitgesproken.”

En net daarom willen we bij HiFi.nl samen met AudioQuest lezers graag uitnodigen om de Jitterburg zelf te testen. Het is de bedoeling dat je hem daarbij op alle mogelijke locaties en op alle mogelijke manieren uitprobeert… in de auto, in de camper, niets is te gek. Sterker nog, hoe gekker hoe beter. Vervolgens neem je al je jouw bijzondere test op met je telefoon of camera, zodat wij aan de hand van jullie filmpjes zien onder welke omstandigheden de Jitterbug echt de geluidskwaliteit naar een hoger niveau kan tillen.

Update: de inschrijving voor deze actie is helaas verlopen. We zijn momenteel alle inzendingen aan het bekijken om onze keuze te maken.

MERK

EDITORS' CHOICE