Nieuwe Soulution 700 serie bij Chattelin

SAMENVATTING

Dit keer een treffen met producten die ver afstaan van een bepaalde ‘systeemsound’. Natuurlijk hebben ook deze Soulution 725 en 711 een bepaalde eigensignatuur. Maar ze bezitten daarbij ook zoveel indrukwekkende eigenschappen op zo’n vanzelfsprekende wijze, dat er vooraf soms zelfs een bepaalde gewenningsperiode nodig is om aan de foutloze presentatie te wennen. Maar zeker na langer luisteren valt in toenemende mate op, hoeveel eigen invloed de meeste versterkers op het audiosignaal hebben. Deze nieuwe Soulution combinatie zet daarbij het virtuele raam ver open en biedt een natuurlijke presentatie voor eenieder die houd van een weergave zonder hifi franje en opsmuk. De gevraagde prijzen zijn tenslotte bijzonder fors, maar de naadloze en degelijk afgewerkte constructie, indrukwekkend materiaalgebruik en grensverleggende weergave, zijn wel helemaal in overeenstemming. Oftewel state of the art audioproducten bedoeld voor de kapitaalkrachtige en compromisloze fijnproever. Wat dat betreft is het fijn om te weten dat Soulution met de 500-serie een flink deel van deze kwaliteit weet te behouden tegen een meer dan gehalveerd prijskaartje! Het merk Soulution is tenslotte in Nederland alleen exclusief bij Chattelin Audio Systems te verkrijgen.

Dinsdag 25 november en zaterdag 13 december vorig jaar, behoorden voor de winkel Chattelin Audio Systems uit Den Haag tot één van de meest gedenkwaardige en bijzondere momenten uit hun winkelgeschiedenis. De inmiddels wereldberoemde en zeer indrukwekkende referentie Magico Q7 luidsprekers, kregen op die twee dagen namelijk versterking van de baanbrekende uit Zwitserland afkomstige Soulution 725 voor- en 711 stereo eindversterker. Een combinatie die zowel gezamenlijk als afzonderlijk zo enorm goed bleek te zijn, dat zowel eigenaar Peter Chattelin als importeur Jan Coenen van Symphony Audio mij vroegen deze giganten een keer zelf aan een nader onderzoek te onderwerpen.



Enerzijds natuurlijk een ontzettend leuke opgave, als ook een behoorlijk lastige. Met zowel de merken Magico als Soulution ben ik op zich goed bekend, dus dat was het probleem niet. Het feit dat de machtige Q7’s inmiddels niet meer voorhanden waren, was in principe ook geen onoverkomelijke hindernis. Lastiger was echter dat wegens logistieke redenen (de 711 eindversterker bezit enorme afmetingen en is loodzwaar), het luisteren dit keer in de grote luisterruimte van Chattelin moest plaatsvinden en niet bij mij thuis. Nu is het als getraind luisteraar heel goed mogelijk om in zowat iedere redelijke situatie een goede indruk over een bepaald product of producten te vormen, maar we praten hier wel over de hoogste divisie van high-end audio. Een niveau waar je door de vaak kameleonachtige eigenschappen van de producten, bijzonder zorgvuldig mee om moet gaan. Vooral omdat een verkeerde beeldvorming door het grote belang van een hele reeks aan basisrandvoorwaarden (stroomsituatie, akoestiek, voldoende inspelen producten, optimale werktemperatuur en systeemsynergie) al snel op de loer kan liggen.



Akoestische aanpassingen
Toch besluit ik mede door mijn nieuwsgierigheid op de uitnodiging en zeker ook uitdaging in te gaan. Na een hartelijk weerzien en gastvrije ontvangst door Peter Chattelin, valt het mij na een verkwikkende espresso bij binnenkomst in de grote luisterruimte meteen op, dat er nu van een keur aan visueel goed geïntegreerde akoestische maatregelen gebruik word gemaakt. Naast de bekende producten van het onder high-enders bekende Italiaanse merk Acustica Applicata (o.a. Daad’s), ontwaar ik nu ook verschillende visueel mooi geïmplementeerde oplossingen van het Duitse merk RTFS. Hoewel op het eerste gehoor toch redelijk subtiel, blijken al deze producten gezamenlijk zeker voor een goed waarneembare verbetering aan de Chattelin ruimte te zorgen. Verbeteringen in de zin van een goed waarneembare vermindering van de eigen signatuur van de ruimte zelf, een betere definitie van stemmen en instrumenten en een beter gefocusseerde totaalpresentatie.



Gebruikte componenten
Als luidspreker heeft Peter voor deze sessie voor de Magico S3 gekozen. Een 3-weg systeem met vier units aan boord en voorzien van relatief modale afmetingen. Nu is een S3 hoe mooi ook, natuurlijk lang geen Q7. Maar ook dit op twee na eenvoudigste model uit de Amerikaanse Magico S-serie, is al zeer goed in staat om de eigenschappen en verschillen van deze state of the art Soulution modellen te laten horen. Midden tussen beide weergevers in, kom ik op een fraai uitgevoerd ‘heavy duty’ Critical Mass eindversterkerplateau het eerste onderdeel in de typisch ‘cleane’ en overbekende Soulution stijl tegen. Het gaat hier natuurlijk om de reusachtige (48 cm breed, 53,5 cm diep, 27,7 cm hoog en 65 kg) 711 eindversterker, die met zijn 2 x 150 Watt aan 8 Ohm op papier in eerste instantie niet eens zo gek krachtig overkomt. Maar schijn bedriegt want juist de voeding is de grootste wijziging en verbetering van dit ontwerp en is feitelijk het grote verschil met voorganger 710. Maar verderop meer hierover. Terwijl het Amerikaanse MIT de interlinks en stroomkabel voor zijn rekening neemt en Crystal Cable de luidsprekerverbindingen, kom ik rechts van mij bij een behoorlijk volgepakt Finite Elemente Pagode Signature rack in de brede uitvoering uit. Linksboven kom ik met de Soulution 725 voorversterker het tweede object voor deze bespreking tegen. Waarbij het wederom bovengemiddeld forse apparaat (45 cm breed, 48 cm diep, 16,7 cm hoog en 30 kg) rechts wordt geflankeerd door een fraaie VPI Classic Direct Drive platenspeler. Eén verdieping lager kom ik de fameuze Spectral SDR-4000 SL cd-speler tegen. Nog steeds is deze disc speler één van de meest realistische bronnen die ik ken. Maar doordat de uitgangsspanning van het apparaat nogal laag is, wordt hij in deze opstelling enkel maar gebruikt als high-end cd loopwerk. Als bijpassende dac staat de gloednieuwe en buitengewoon muzikale Wadia 321 opgesteld. De 321 is de eerste loot van een geheel nieuwe Wadia generatie en is voorzien van dermate genereuze muzikale genen, dat we er naar verwachting vast nog wel meer van zullen gaan horen. Ook bij dit deel van de configuratie word bij de analoge en digitale verbindingen voornamelijk van verschillende typen MIT kabels gebruikgemaakt. 

MERK

EDITORS' CHOICE