NIEUWS

Smart Living Home Experience On Tour

Rudirick de Jong | 22 augustus 2015

De afgelopen weken is ElectroStyling het land doorgereisd met de Smart Living Home Experience. Negen weken lang hebben we de winkels van onze ElectroStylisten omgetoverd tot een plek waar je alles te weten kon komen over slimme technologieën voor in en om het huis.



Tijdens de regionale inspiratieshows was er volop aandacht voor de nieuwste technieken en laatste mogelijkheden om huizen slimmer én comfortabeler te maken. Van oplossingen voor bestaande huizen tot systemen voor nieuwbouwwoningen. Van smart TV’s tot slimme netwerken. Smart Living moet je namelijk ervaren. Maar waarom eigenlijk? Zoals we al eerder gezegd hebben, betekent Smart Living niet voor iedereen hetzelfde. Dat onderstreept voor ons het belang van de persoonlijke benadering. Tijdens de rondleidingen langs de stands konden de bezoekers kennismaken met de mogelijkheden van Smart Living en zich een beeld vormen van hoe zij Smart Living willen ervaren. Met twaalf deelnemende merken hebben we een breed pakket aan smart oplossingen kunnen demonstreren. Onze belangrijkste boodschap tijdens de show? Dat er voor bijna iedereen mogelijkheden zijn om te kunnen genieten van Smart Living.



Geschikt voor bestaande huizen
Wat bleek tijdens een aantal van de gesprekken, is dat de aanpassingen die in huis nodig zijn om te kunnen genieten van alle slimme technieken, nog vaak een drempel vormen voor mensen. De ‘klassieke’ domoticasystemen stellen hoge eisen. Er komt heel wat kijken bij de installatie van zo’n systeem. Met name in bestaande woningen. Denk aan frezen in muren, leidingen leggen, kabels trekken en het installeren van een centrale server om het systeem aan te sturen. De installatie in nieuwbouwhuizen is te overzien, ook voor een redelijk complex domoticasysteem. Het uiteindelijke resultaat is uiteraard prachtig, want werkelijk alles in huis kan geautomatiseerd worden. Tijdens de Smart Living Home Experience On Tour heeft Busch-Jaeger het Free@Home systeem laten zien, een ‘top of the line’ huisautomatiseringssysteem. In een truck, waarin een smart huis nagebootst is, werden alle mogelijkheden gedemonstreerd. Deze oplossing is niet voor iedereen weggelegd, maar even wegdromen in het mobiele huis was een mooie ervaring.



Inmiddels zijn er talloze oplossingen voor bestaande woningen die geen tot weinig installatiewerk vereisen. Tijdens de shows hebben digitalSTROM, Fibaro en innr lighting laten zien wat zij op dit gebied te bieden hebben. Innr bijvoorbeeld, biedt een slim verlichtingssysteem dat in een handomdraai geïnstalleerd kan worden. Zo kun je op een betaalbare en eenvoudige wijze de verlichting in huis met je smartphone of tablet bedienen. Fibaro gaat daarin een stap verder. Met dat systeem kunnen ook gordijnen, zonwering en rolluiken bediend worden. Fibaro biedt ook een aantal sensoren aan waarmee een ruimte gemonitord kan worden. Zo is het mogelijk met een bewegingsmelder het licht te schakelen of met een temperatuursensor de zonwering te activeren. Fibaro maakt gebruik van de draadloze Z-wave techniek, waardoor de installatie in bestaande woningen veel eenvoudiger is. Nu is niet iedereen een voorstander van al die draadloze signalen in huis. Daar biedt digitalSTROM dan weer een oplossing voor. Zij werken via het stroomnetwerk, bekabeld dus, maar zonder extra kabels te hoeven trekken. Bovendien ziet het systeem er leuk uit. De modules lijken namelijk op Legoblokjes. Deze worden weliswaar nooit in het zicht geplaatst, maar tijdens de shows riepen de blokjes in ieder geval wel warme herinneringen op bij de bezoekers.


EDITORS' CHOICE