REVIEWDenon HEOS

Recensie: Denon Heos Home Cinema

Jamie Biesemans | 28 augustus 2015 | Denon HEOS

SAMENVATTING

Met de Home Cinema zet Denon een heel competitief product in de markt. Voor zijn prijspunt krijg je een goede soundbar met een competente subwoofer die sowieso je televisie veel beter doet klinken. Maar dan komen er nog heel wat streamingopties bij – en dan wordt het pas echt interessant!

PLUSPUNTEN

  • Prima prijs-kwaliteit verhouding
  • HDMI-aansluitingen
  • Plaatsingsongevoelige draadloze subwoofer
  • Veel streamingmogelijkheden via HEOS-app
  • Evenwichtige weergave van dialogen en actie

MINPUNTEN

  • Nog een paar tweaks welkom in de app
  • Streaming HDMI-bronnen nu nog niet mogelijk
  • Geen hi-res

Deze zomer lanceerde Denon wellicht de grootste ontbrekende schakel in hun HEOS-verhaal: een soundbar. Alles is er aan gedaan om de HEOS Home Cinema een sterke uitdager te maken voor de Sonos Playbar. Game, set, match?

Bij multiroom-toestellen gaat het meestal over muziek beluisteren, maar het is inmiddels duidelijk dat heel wat consumenten in één ruk graag eveneens een oplossing willen voor beter tv-geluid. De komst van de Home Cinema is dus geen verrassing, zeker als je weet dat soundbars sowieso populaire producten zijn. Net zoals de Sonos Playbar verenigt de HEOS Home Cinema gewoonweg de twee belangrijkste trends in de audiowereld: multiroom streaming en compacte tv-audio. Dat samengaan in één toestel is behoorlijk interessant, zeker als je in de woonkamer een doet-alles-oplossing zoekt die weinig ruimte inneemt.

Het speelveld
We gaan niet doorheen heel deze review de vergelijking blijven maken met de Sonos Playbar. Maar het zou tegelijkertijd behoorlijk gek zijn om niet even te kijken naar wat de verschillen zijn tussen Denons nieuwste en toch wel een van de populairste soundbars ooit. In de basis bieden ze alle twee dezelfde functionaliteit. Je kan ze langs één kant verbinden met je tv en hierdoor de abominabele tv-speakers vervangen door iets beter. En langs de andere kant, als je meer zin hebt in een streepje muziek, heb je allerlei streamingmogelijkheden tot je beschikking. Zowel bij HEOS als bij Sonos is de menukaart qua streaming zeer uitgebreid, gaande van eigen bestanden op je netwerk tot populaire streamingdiensten. Maar waar onderscheid de Home Cinema zich dan wel? Het korte antwoord: “Op verrassend veel vlakken”.

Lang en slank
De HEOS Home Cinema arriveert in een behoorlijk grote doos. Een doorgewinterde soundbar-tester weet dan meteen hoe laat het is: in die doos steekt meer dan alleen een soundbar, maar meteen ook een subwoofer. Je krijgt dus in één klap alles wat je nodig hebt om het tv-geluid te verbeteren en wat fundament te geven. Het is een slimme zet van Denon, want door de aanwezigheid van de subwoofer kan de Home Cinema zich veel beter meten met klassieke, non-multiroom soundbars aan hetzelfde prijspunt. Die komen immers geheid met een draadloze subwoofer. En het is ook slim als je het vergelijkt met de Playbar. Een subwoofer koop je bij Sonos apart, wat het totaalprijskaartje ver voorbij de 1.200 euro drijft. We zeggen er wel meteen bij dat de Sonos Sub een heel ander, meer geavanceerde subwoofer is dan het exemplaar dat Denon meelevert. Het prijsverschil komt ergens vandaan.

Installatie en design
De Home Cinema is snel geïnstalleerd. De soundbar plaats je bij je televisie, waarbij je de optie hebt om hem op een meubel te plaatsen of op te hangen. Achteraan zijn uitsparingen voorzien zodat je de speaker snel aan de muur kan bevestigen. Je kan de soundbar ook echt voor je de onderste rand van je televisie plaatsen, want de Home Cinema kan de IR-signalen van de tv-zapper doorseinen naar de IR-ontvanger op het tv-toestel. Handig. Hoewel je de optie hebt om de Home Cinema met een optische kabel met de tv te verbinden, zouden we je aanraden om het te doen met HDMI. De Home Cinema ondersteunt HDMI-ARC, zodat het geluid van bronnen die aan je tv hangen (zoals een decoder) op de soundbar afgespeeld wordt. Je hebt bovendien de optie om een apparaat zoals een console op de bijkomende HDMI-poort van de Home Cinema te hangen. Ook dat is praktisch, bijvoorbeeld als alle HDMI-poorten van de tv in gebruik zijn en je wil die nieuwe PS4 aansluiten. Je kan ook pure audiobronnen (zoals een cd-speler of muziekspeler) verbinden via de analoge aux-ingang of de digitale coax-ingang. De Home Cinema is in termen van aansluitingen dus zeer gelijkwaardig aan een typische gewone middenklasser. En dat vinden we een goede zaak, wat dat betekent dat je niet moet kiezen tussen een soundbar met streaming en een soundbar met alle snufjes die je nodig hebt in de woonkamer.

Qua design is de Home Cinema helemaal een HEOS-toestel. De soundbar is vrij laag en relatief lang. Onder ons 55-inch LG 55LM9600 past hij perfect, misschien dat de combinatie met een 40 inch televisie wat onevenwichtiger zou overkomen. Het design is eerder functioneel, zelfs een tikje futuristisch, net zoals de Heos 3, 5 en 7. Het enige wat de uniform zwarte voorkant breekt, is een HEOS-logo en een blauw ledlicht. Mooi detail: via de HEOS-app kan je de lichtintensiteit instellen en zelfs uitschakelen. Voor wie graag tv kijkt in een verduisterde ruimte is dat wel een must.

MERK

EDITORS' CHOICE