Cambridge Audio CXA80 en CXC

Werner Ero | 16 september 2015 | Cambridge Audio

SAMENVATTING

Twee indrukwekkend goede apparaten die zelfs in een gemêleerd high-end gezelschap nog geen slecht figuur slaan! Dat is niet alleen razend knap ontwerpwerk, maar voor u als consument natuurlijk fantastisch nieuws! Want ook met een normaal budget kunt u nu meer dan een glimp van de magie die echte high-end producten zo bijzonder en de moeite waard maakt, weergeven. In deze tijdspanne van zoveel analytische en overdreven detailgehypte producten, vind ik deze Cambridge Audio ontdekking zelfs en ouderwetse oase van rust. Met ouderwets bedoel ik dat je met deze producten nog echt volledig in de muziek kunt duiken en niet na al na een korte periode van onbewuste luisterirritaties, de handdoek al snel weer in de ring gooit. Van harte aanbevolen voor de echte ‘real life’ muziekliefhebber!

Het Engelse Cambridge Audio vaart al sinds de oprichting in 1968, een volledig eigen en vooral ook eigenzinnige koers. Waar veel merken in dit prijssegment het vaak in een overdaad aan gadgets en kekke vormgevingsaspecten zoeken, is bij Cambridge Audio altijd de maximaal haalbare geluidskwaliteit voorop blijven staan. Zo ook bij de recent geïntroduceerde en uit zes verschillende apparaten bestaande CX serie. Van een tweetal geïntegreerde versterkers en een gelijknamig aantal receivers, tot een upsampling netwerk muziekspeler en gelukkig zelfs nog steeds een echt gespecialiseerd cd-transport! De CX lijn draait er zijn hand niet voor om en geeft daarmee ook vandaag de dag nog steeds ieder type muziekliefhebber volledig de vrije ruimte.

Cambridge Audio is een merk dat al sinds de start eind jaren zestig, regelmatig voor de nodige verrassingen weet te zorgen. Zo was de iconische P40 versterker niet alleen het eerste product van deze onderneming, maar was het ook wereldwijd meteen één van de allereerste versterkers die van een ringkerntransformator gebruik maakte. Naast de inmiddels bekende voordelen van dat type trafo, kon de versterker hiermee - uniek voor die tijd - ook ultraplat worden uitgevoerd. Een ander iconisch product was de CD 1 cd-speler uit 1985. Een product dat als eerste ter wereld het cd-loopwerk en het DAC gedeelte in een aparte behuizing onderbracht en waarbij de gebruiker middels een derde behuizing zelfs de mate aan ongecorrigeerde en gecorrigeerde fouten af kon lezen. Vooral bijzonder aan de CD 1 was het feit dat de complete laser pick-up vanaf de grond af aan opnieuw was ontworpen. Meer solide waar nodig en verschillende delen die zwevend waren opgehangen. Gehoormatig eindresultaat was een speler die zijn tijd ver vooruit was en een weergave bood die veel vloeiender, voller en rijker van klank was dan de meeste andere spelers van dat moment.



Meer hedendaags
In 1995 komen we met de originele Dacmagic voor het eerst het merk Cambridge Audio tegen zoals het nu nog opereert. In dit geval ging het om een zeer betaalbare DAC die technologisch verouderde cd-spelers, op eenvoudige wijze een flinke klankmatige oppepper wist te geven. 2003 was het jaar dat het merk met de Azur serie uiteindelijk ook het grote publiek wist te bereiken. Vooral omdat deze uitgebreide serie naast de grote variëteit aan producten, een hele scherpe prijs aan een opvallend hoge kwaliteit wist te koppelen. Net als veel andere merken wist Cambridge Audio dit te bereiken door de producten in Engeland te ontwerpen en deze onder streng gecontroleerde condities in het verre oosten te laten vervaardigen. Vanaf 2006 is goed zichtbaar dat het productaanbod steeds gemêleerder word en zich verder verbreed. Naast introductie van de conventionele en gehoormatig opvallend goed presterende ‘audiofiele’ 840 serie, is 2010 namelijk het jaar dat het bijzondere Minx systeem met zijn slimme luidsprekeroplossingen, bij de toch al uitgebreide productportfolio wordt betrokken. In de jaren erna lijkt de snelheid van de ontwikkelingen zelfs nog verder toe te nemen en komen we in vogelvlucht in 2011 de eerste Cambridge Audio netwerk audiospeler de Streammagic tegen, in 2013 de Minx Air draadloze weergevers die als eerste ter wereld met drie draadloze verbindingsmethodieken overweg konden en nu in 2015 als recentste loot de onlangs geïntroduceerde CX lijn. Een serie modellen die de populaire 351 en 351 series vervangt en opnieuw zowel gehoormatig als scherp prijstechnisch, minstens zo grensverleggend als zijn voorgangers tewerk gaat.

CX-serie
Wat ik al jaren eigenlijk ontzettend knap vind, is dat budget gebonden fabrikanten zoals Cambridge Audio van deze toch min of meer ‘rechthoekige dozen’, iedere keer weer wat vernieuwends weten te maken. Zo ook de nieuwe CX lijn, die al vanaf een eerste visuele kennismaking op de één of andere manier meteen heel 2015 aandoet. Wanneer ik de testapparaten aan een nader onderzoek onderwerp kom ik erachter dat aan de onderzijde van de verder metalen behuizingen, een heel geraffineerd gebogen (kunststof) drempel is aangebracht. Door deze goed bij de apparaten passende uitstulping, sluiten de apparaten visueel mooier aan op de ondergrond waar ze op staan en toont het geheel zowel stijlvol als moderner. Een tweetal andere belangrijke verschillen met de voorgaande generaties, is de implementatie van een digitale interface met bijbehorende DAC in zowel de geïntegreerde versterkers als receivers. Hierdoor wordt de digitale data meer centraal verwerkt en krijgen alle digitale bronnen veel meer dezelfde (goede) klanksignatuur. Bovendien zijn deze apparaten hiermee helemaal klaar voor de nabije toekomst.
Uiteraard houdt het daar niet bij op, want naast al het moderne bedieningscomfort met zelfs eigen Apple en Android smartphone en tablet apps voor de CXN netwerk muziekspeler, is ook deze CX serie weer helemaal toegespitst om uw muziek nog beter tot zijn recht te laten komen.



CXA80
De CXA80 geïntegreerde versterker (43 cm breed, 11,5 cm hoog, 34,1 cm diep en 8,7 kilo zwaar) is een klasse A/B-ontwerp wat met zijn 2 x 80 Watt aan 8 Ohm en 2 x 120 Watt aan 4 ohm, de krachtigste uit de CX serie is. Door de opvallend rustig gestileerde voorzijde zal niemand in eerste instantie vermoeden dat het hier zo’n uitgebreid apparaat betreft. Naast alle onderhuidse moderne functionaliteit, blijken pal naast de rechts geplaatste grote kunststof volumeknop aan de voorzijde, drie kleine verzonken draairegelaars verborgen te zitten. Het blijken van links naar rechts een balans-, bas- en hoge tonen regelaar te zijn, die met een lichte druk op slimme wijze uit de behuizing naar voren komen. In het langwerpige, precies in het midden geplaatste venster van zwart perspex, is het leeuwendeel van de functies van deze versterker te vinden. Naast de keuze voor vier analoge ingangen, is er verder een direct toets om de toonregeling te omzeilen, een toets voor luidspreker A en/of B, een mute toets en tenslotte vier drukknoppen voor hetzelfde aantal digitale ingangen. Zelfs voor een Bluetooth dongle met de mooie AptX kwaliteitsverwerking is plaats ingeruimd. Hoewel het best wel hier en daar merkbaar is (onder andere gewicht, materiaalkeuze en afwerking) dat het hier niet om een apparaat uit het duurdere segment gaat, moet wel worden gezegd dat de volumeregelaar met een prettig ‘voorname’ weerstand draait en de drukknoppen allemaal een keurig precies drukpunt bezitten.



Links naast de display zijn tenslotte twee 3,5mm jack plug ingangen te vinden die respectievelijk ruimte bieden aan zowel een mp3 speler als een hoofdtelefoon. Helemaal links is tenslotte een stand-by toets te vinden. Naast het grote koelrooster aan de bovenzijde, is de achterkant hoewel druk bezet, toch overzichtelijk ingedeeld. Cambridge Audio typisch zijn daarbij de dubbele omschrijvingen die zowel recht voor de achterzijde als van bovenaf afleesbaar zijn en dat is zondermeer erg handig! Wat minder is helaas dan weer dat de letter- en cijfergrootte wat mij betreft wel een maatje groter hadden gemogen. Een serieus minpunt vind ik dat de acht luidsprekeraansluitingen alleen maar banaanstekkers en blanke draadeinden maar geen spades kunnen verwerken. Onderhuids is deze CXA80 typisch een product uit zijn prijsklasse. Netjes gebouwd met de nodige extra aandacht aan separatie en het voorkomen van ongewenste in-, maar zeker ook uitstraling! Het digitale hart van deze versterker is de beproefde Wolfson WM8740 DAC en die keuze kan ik alleen maar onderstrepen. Waar steeds meer merken nog louter voor muzikale details en een gehyped oplossend vermogen lijken te gaan, gaat Cambridge Audio gelukkig nog steeds liever voor zaken als vloeiendheid, klankkleur, betrokkenheid en muzikale samenhang. Juist het merk Wolfson is hier al die jaren opvallend goed in gebleken en het is een merk en type DAC dat al vele jaren ook in andere muzikaal klinkende digitale producten is toegepast.

MERK

EDITORS' CHOICE