TIP

Tip! Verkwikt Luisteren

Redactie HiFi.nl | 20 november 2008

De meeste mensen kunnen qua lichamelijke energie-schommeling en mentale helderheid worden geclassificeerd als ochtendmens, middagmens (Cup A Soup junkie), avondmens of nachtuil. Ons energiepijl heeft zijn invloed op de mate waarin we van muziek kunnen genieten of beter gezegd: open kunnen staan voor een klankbeleving.

Daar zit hem de kneep voor wat betreft luistersessies bij de HiFi specialist. Wanneer men van zichzelf weet dat er gemiddeld gezien in de ochtenden gemakkelijker van muziek kan worden genoten, is het wellicht verstandig om in overleg met de HiFi-dealer een afspraak in de ochtend te plannen. Onverdroten nachtuilen zullen genoegen moeten nemen met koopavonden of late luistersessies bij audioverenigingen. In bepaalde gevallen kan men apparatuur thuis beluisteren maar dan gaat het meestal om een reeds gekozen item; vergelijkingen met andere componenten vinden vrijwel altijd plaats in een winkel of bij de importeur.

Het allerlaatste wat men moet doen is uitgeput een langdurige luistersessie ingaan; daar doet men noch zichzelf, noch de verkoper een plezier mee. Er zullen best audiofielen zijn die zich vrijwel altijd zo fris als een hoentje voelen maar een groot gedeelte van de mensheid heeft een schommelend energieniveau. Dit is niet iets om Audiophilia Nervosa over te krijgen maar laten we wel wezen, in de audiowereld kunnen verschillen zeer klein zijn en daarom is een helder hoofd een pré. Tip in een tip: wanneer men een flinke trip moet maken naar de luisterafspraak, neem dan genoeg voedsel en drinken mee. Happy Listening!


EDITORS' CHOICE