REVIEW

Review: Gare Du Nord – Stronger! (CD)

Eric de Boer | 16 november 2015

Gare Du Nord is terug. Stronger! is het nieuwe album van de band die ooit hoge ogen gooide met fijne jazz-lounge. De nieuwe plaat vertelt deels een interpretatie van een verhaal met een trieste achtergrond, gebaseerd op het met raadsels omgeven overlijden van de directeur van poppodium 013 in 2011. Een biografie die Gare Du Nord frontman Barend Fransen schreef over de man leidde tot inspiratie, waaruit uiteindelijk Stronger! voortvloeide.

Sinds de oprichting van Gare Du Nord in 2001 is de band rondom componisten/ producers Barend Fransen en Ferdi Lancee uitgegroeid tot een fenomeen dat vooral in theaters en clubs succesvol is. Na bekroonde albums als (in search of) Excellounge, Kind Of Cool en Sex ‘n’ Jazz werd het gezelschap uitgebreid met zangeres Dorona Alberti en nadat Lancee in 2013 het collectief verliet is een nieuwe generatie jazzmuzikanten de vaste basis van Gare Du Nord.

Fransen zette samen met Alberti en gitarist Aron Raams de band voort, aangevuld door Floris van der Vlugt (altsax), Guus Bakker (bas), Merc Schenk (drums) en Guido Nijs (tenorsax). Daar kwam toetsenist/ zanger Frank Montis bij na de live tour Undressed en in deze bezetting startte Gare Du Nord de voorbereidingen voor het album Stronger!. Barend Fransen schreef samen met Aron en Lennart Raams het leeuwendeel van het nieuwe album, waarop overigens ook twee composities van het duo Lancee en Fransen staan.



In augustus 2011 werd in het Joshua Tree National Park in Californië het levenloze lichaam van Poppodium 013-directeur Guus van Hove gevonden. Zijn partner Helena lag anderhalve kilometer verderop, eveneens ontzield. De geplande avontuurlijke reis van het stel had een desastreuze wending gekregen en de omstandigheden rondom hun dood is tot op de dag van vandaag omgeven met raadsels. Barend Fransen schreef een boek over de tien jaar waarin hij met Van Hove te maken had, een periode waarin veel parallellen tussen de twee levens getrokken konden worden. Het boek, Iglo In De Sahara,HH verschijnt komend jaar, maar bood inspiratie voor een complete suite. Deze suite werd de basis voor Stronger!, het eerste Gare Du Nord album in vier jaar tijd.



Stronger! is opgedeeld in twee delen. Deel 1 (op vinyl plaatkant 1) heet One Side en bestaat uit vijf tracks die goed weergeven hoe Gare Du Nord live klinkt. Toegankelijke, door de vocalen van Dorona Alberti gedragen tracks die het oude met het nieuwe samenvoegen. Vrij volle composities met ruimte voor gitaar, sax en niet te vergeten diverse instrumenten als mellotron, wurlitzer, piano en een Hammondorgel. Het eerste deel luistert prettig weg en heeft af en toe zelfs een commercieel tintje (Gimme That Sexy Thing) zonder daarin door te slaan. 



Het tweede deel van Stronger! is wat mij betreft meest innemende deel van het album. De Suite La Dolce Vita geeft onder de noemer A Different Side (plaatkant 2 op de vinylversie) Fransens interpretatie weer van de road trip van Van Hove en zijn partner in Amerika. En een virtuele reis is het zeker. Gare Du Nord neemt de luisteraar mee op reis, voegt een flinke dosis atmosfeer toe aan de tracks en noopt tot fantaseren. De vijf nummers zijn wonderschoon gecomponeerd, dito uitgevoerd en tillen de hele plaat naar een hoger niveau. Invloeden van rock, soul, jazz en elektronica maken de muziek compleet, terwijl bijvoorbeeld het gastoptreden van harpiste Lavinia Meijer op de track If These Walls Could Only Speak -dat fraai overvloeit vanuit La Dolce Vita (Main Theme)- een schot in de roos is. Overigens laat ook Dorona Alberti op deze track horen dat haar vocale prestaties van hoog niveau zijn. Het einde van de plaat (We Still Grow) laat de suite op onnavolgbare wijze uitmonden in een hoogtepunt op muzikaal gebied, voorzien van veel invloeden uit de inmiddels rijke geschiedenis van Gare Du Nord. Bloedmooi en intens!



Vooral de suite laat horen dat Gare Du Nord in deze frisse bezetting in staat is om ook vanuit de studio te excelleren. En ook aan de opname werd veel aandacht besteed. Tijdens het mastering-proces maakte men gebruik van de nieuwe Bowers & Wilkins 800 Series Diamond speakers. Zo hoopt Gare Du Nord de muziek nog beter over te brengen in de huiskamers van de muziekliefhebber met gevoel voor goede weergave. Klankmatig zit het in elk geval goed met Stronger!. Men koos voor een dynamische en open klank, waarbij vooral het tweede deel van het album echt sprankelt en op een goede set natuurgetrouw overkomt. Een geslaagde samenwerking tussen B&W en Gare Du Nord, die de plaat enkel verrijkt. Warm aanbevolen!

 

Muziek: 8 ½
Klank: 9
Label: PIAS
Speelduur: 46:23 minuten
Website: www.garedunord.eu  


EDITORS' CHOICE