TIP

What App - vijf apps die streamen leuker maken

Menno Bonnema | 17 november 2015

Hoewel het streamen van muziek met de dag gebruikelijker en zeker ook gemakkelijker wordt, is snel zoeken naar muziekbestanden nog niet iedere software gegeven. We zetten graag 5 apps op een rij die het streamen van je favoriete muziek makkelijker en aangenamer maken, en van streaming weer een muzikale ontdekkingsreis maken!

 Muziek afspelen via Spotify is binnen korte tijd enorm populair geworden. Via de Spotify-app op de tablet en een Spotify-connect functie op een bluetooth speaker wordt in feite op de meest basic manier muziek gestreamd. En Spotify was niet de eerste speler op deze markt. Denk bijvoorbeeld aan Apple met zijn iTunes en de mogelijkheiden van AirPlay tussen Mac of tablet naar speaker of receiver. Of die andere grote speler: YouTube. Ook via 's werelds grootste verzameling van video's kun je al geruimere muziek streamen naar je tv en of stereo-installatie.

Genoemde mogelijkheden gaan echter uit van via internet aangeboden muziekcollecties (Spotify en YouTube) of een zelf opgebouwde muziekcollectie binnen iTunes. En alle drie de systemen hebben gemeen dat ze kinderlijk eenvoudig te bedienen te zijn. Dat verklaart ook hun succes, naast het feit dat ze ook alle drie een enorm grote collectie aan muziek kunnen aanbieden. Het eenvoudig bedienen van streaming audio: het is een van de voorwaarden om succesvol te worden bij een groot publiek. Maar wil je meer en wil je bijvoorbeeld ook de bestanden op een harde schijf toegankelijk krijgen voor streamen, dan zal je op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden. En die zijn er! Graag stellen we er hier een vijftal voor.

Vijf apps die het streamen van muziek leuker en gemakkelijker kunnen maken. Voor de volledigheid: dit overzicht is geen Top 5, en pretendeert ook zeker niet volledig te zijn. Er zijn er namelijk nog veel en veel meer!

TuneShell
Voor iOS, add-vrij voor 6 euro

Ontworpen door Coolabs Studios. De ontwerper van deze app, Li Dong, lijkt goed gekeken te hebben naar iTunes. Want daar waar iTunes stopt, gaat TuneShell verder. De app is eerder al visueel verbeterd met betrekking tot cover-art en een vertrouwd uitziende gebruikers-omgeving. Interessant is het buitengewoon brede aanbod aan formaten dat wordt ondersteund: FLAC, WMA Lossless, Ogg of andere exotische formaten als xm, mod en it. Voor de gebruikelijke formaten geldt dat songteksten geïmporteerd kunnen worden bij de betreffende nummers. Lokale songtitels kunnen van iOS-apparaten via WLAN naar de pc overgedragen worden, ook iets dat bij iTunes niet mogelijk was. In TuneShell zit standaard Last.fm en ook een Soundcloud streamingdienst geïntegreerd, inclusief de meest gangbare muziekgenres en playlists. Als je in de play-modus van de app zit, kun je via een equalizer in real-time aanpassingen doen. Wat dan weer ontbreekt is de UPnP/DLNA support.

PLUS: formatenveelheid
MIN: geen UPnP/DLNA

 

BubbleUPnP
Voor Android, gratis

Als pure Android app biedt BubbleUPnP de beschikbaarheidsstelling van zo’n beetje alle media-inhoud die op DLNA of UPnP is gebaseerd, zoals vele tv’s, spelconsoles en de ook populaire streamers zoals bijvoorbeeld Google Chromecast. De app is zeer veelzijdig te noemen, voor zowel film- als audiotransport via het thuisnetwerk. De app op de tablet kan zelf ook als server functioneren. Daardoor kan hij op zijn beurt bestanden van andere apparaten tot je beschikking stellen. En ook BubbleUPnP biedt een brede range aan bestandsformaten, alleen het Apple studioformaat AIFF ontbreekt hier. De vrij complexe app biedt volop aanpassingsmogelijkheden en ook een aantal ingebouwde widgets om direct dieper in het systeem te duiken. De ontwikkelaars van Bubblesoft leveren voortdurend updates voor verbeteringen van het systeem. Het streamen van muziek via de Chromecast HDMI-stick verloopt zo nog gelikter.

PLUS: vele aanpassingsmogelijkheden
MIN: vereist enige studie en gewenning

 

Rocket Player
Voor Android, gratis basisversie

Eén van de snelst groeiende apps is Rocket Player. Op diverse fora wordt deze app alom geprezen en met deze mond-tot-mond reclame lijkt Rocket Player behoorlijk wat aanhang te hebben verkregen. Met zijn ondersteuning van Android’s Material Design, maar vooral de Chromecast-ondersteuning heeft deze app dan ook veel te beiden. Daar komen nog de vele mogelijkheden qua instellingen en beschikbare thema’s bij, waardoor Rocket Player één van de fraaist ogende en meest uitgebreide muziekspeler apps voor Android is.

De meest gehoorde aanbeveling is echter het gemak waarmee je door verschillende mappen en bestanden kunt navigeren. Door het Material Design van de app kun je de lay-out naar eigen inzicht inrichten, inclusief te kiezen thema’s. Alle muziek wordt met bijbehorende cover-art getoond en songteksten kunnen desgewenst toegevoegd worden. De gratis versie beschikt over een vijf-traps equalizer. Wil je meer, dan moet je voor de betaalde versie gaan (2,90 euro) en kun je het geluid in tien ‘treden’ regelen. Daarnaast kunnen gebruikers de muziek naar Chromecast sturen en zelfs video’s en podcasts met de app afspelen. Via (te betalen) in-app’s kun je ten slotte extra opties ontgrendelen, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van ondersteuning voor meerdere bestanden en de niet erg noodzakelijke maar wel hele leuke optie van aanpasbare afspeelsnelheid.

PLUS: navigatiegemak
MIN: wil je (nog) meer, dan moet je betalen

 

Roon
Voor Android én iOs, gratis probeer-versie (2 weken), daarna 110 euro per jaar

Eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, vanwege de hoge kosten na de proefperiode. Maar vanwege de enthousiaste reacties van inmiddels een groot aantal echte muziekliefhebbers, mag deze app hier niet onbesproken blijven. Roon komt uit de koker van het relatief nieuwe bedrijf Roon labs, een afsplitsing van Meridian Audio, dat op zijn beurt een tijd geleden de Sooloos Music Server overnam, waar de eerste kennis van streaming van afstamt. De Roon app draait zowel op Mac als op de pc. Het kan je muziekbestanden regelen vanaf verschillende posities: vanaf de harde schijf van je computer, of vanaf de NAS, zelfs vanaf bestanden op andere apparaten in je netwerk. Er kunnen verschillende gebruikersprofielen worden aangemaakt, zodat bijvoorbeeld iedereen binnen een gezin zijn of haar eigen favoriete lijsten kan maken. Roon biedt ondersteuning aan een ruim scala aan formaten: FLAC, OGG en diverse andere formaten tot 24 bit/ 384kHz. Een ondersteuning van DSD-files schijnt ook in de maak te zijn. Naar ieder apparaat dat Apple’s AirPlay ondersteunt, kan ook Roon zijn muziek streamen.

PLUS: opgezet voor echt ‘high end’ audio gebruik
MIN: niet goedkoop

 

Plex
Voor Android én iOS, gratis of 3,50 euro voor een uitgebreider abonnement

Bij de vaste media-management gebruikers reeds een begrip, deze Plex app. De server-based streaming oplossing is vooral onder filmliefhebbers zeer geliefd. Het Plex systeem is in al zijn eenvoud toch tamelijk geniaal. Het functioneert als drie-eenheid via de server, web-beheer en cliënt. De DNLA-server dient slechts één keer op een NAS geïnstalleerd te worden, de cliënt kan vervolgens op een tablet, smartphone of bijvoorbeeld Chromecast lopen. De dienst werkt met de Plex Media Server, een stukje software dat je installeert waarmee je de web interface van Plex kunt bekijken. De software scant de door jou gekozen harde schijven of mappen. Je eigen account houdt je beschikbare servers bij en zorgt er voor dat je snel en gemakkelijk op andere apparaten in kunt inloggen, ook als je op een hotelkamer aan de andere kant van de wereld zit. Via een abonnement van 3,50 euro per maand krijg je extra opties tot je beschikking, zoals Cloud Sync, of de mogelijkheid om bestanden ter plekke op te slaan zodat je offline bestanden kunt beluisteren (of bekijken).

PLUS: wereldwijd streamen
MIN: kennis van netwerken nodig

Kijk ook eens op de HiFi.nl Streaming Special voor achtergronden, tips en ontwikkelingen


EDITORS' CHOICE