REVIEWSonos

Alles over Sonos Trueplay

Jamie Biesemans | 24 augustus 2016 | Sonos
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 augustus 2016

SAMENVATTING

Trueplay voegt wat ons betreft een flinke scheut innovatie toe aan de multiroommarkt. Het biedt in een aantal gevallen echt een reële verbetering in de klank, ook aan je bestaande speakers. Gegeven dat Trueplay gratis is en werkt op alle PLAY-speakers die Sonos ooit bouwde, is dat toch een heel mooi cadeau van het merk.

Tegelijkertijd met de lancering van de nieuwe PLAY:5, bracht Sonos een belangrijke software-update voor al zijn speakers uit. De nieuwe app introduceerde Trueplay, een functie die de klank van een Sonos-speaker aanpast aan de kamer waarin het staat.

Het is normaal dat er eind vorig jaar heel wat aandacht naar de nieuwe PLAY:5 speaker is gegaan. Het nieuwe design en de combinatie van betere speakers en versterkers resulteerde in een uitstekende luidspreker. In de marge van die lancering werd weliswaar ook gesproken over Trueplay een nieuwe functie die Sonos introduceert en die er voor zorgt dat hun speakers goed klinken. Waar ze ook staan in een ruimte.

Gratis upgrade
Maar wat een beetje naar de achtergrond verdween, was het feit dat Trueplay er niet enkel voor de nieuwe PLAY 5:-speaker is. De softwarefunctie verschijnt voor alle PLAY-speakers. Dus ook de PLAY:1, PLAY:3 en de vorige PLAY:5. En ja, Trueplay kan je inschakelen op speakers die je reeds in je bezit hebt. Het is gewoon deel van de nieuwe software die aangebracht wordt als je de Sonos-app update. Het komt niet vaak voor dat je lang na aankoop van een product toch plots een grote upgrade aangeboden krijgt die het geluid danig verbetert. En dat gratis en voor niets. Het is in de audiowereld nochtans niet onbekend dat eigenaars van hifispullen bij bepaalde merken moeten bijbetalen om een nieuwe functie te activeren... Het is niet de regel, maar komt toch vaker voor dan je denkt. Mooi dus dat het bij Sonos wél kan.

De klank is anders
Je kent het fenomeen misschien: op een show of in de winkel hoor je een speaker die fantastisch klinkt. Het geluid is zo goed dat je ter plekke de luidspreker aanschaft en meeneemt naar huis. Even aansluiten, wat muziek kiezen op Play drukken en dan... hoor je iets totaal anders. Of toch iets dat veel minder indruk maakt. Wellicht is de oorzaak van dit verschil te zoeken bij de akoestiek van de
kamer. Als je een demonstratie van een speaker meemaakt, dan gebeurt dat meestal in een ruimte die op z’n minst is aangepast om hinderlijke bijgeluiden en reflecties te verminderen. De betere audiozaak zal je plaats laten nemen in een heuse luisterkamer die op akoestisch vlak voor een aardig som geld onder handen is genomen. Dat is nuttig, want zo kan je een speaker inderdaad echt op zijn eigen kwaliteiten beoordelen. Maar dan neem je hem mee naar huis en plaats je de speaker in jouw woonkamer – en die heeft helemaal geen uitgekiende akoestiek. Het klinkt onvermijdelijk anders. Dan kan een beetje afwijkend zijn maar ook dramatisch verschillend.

Het is moeilijk om er een cijfer op te kleven, maar volgens sommige schattingen is de kamerakoestiek verantwoordelijk voor circa 50 procent van het uiteindelijke geluid. Bassen die wolliger klinken, hoge tonen die scherper overkomen, een hollere klank... Het zijn allemaal zaken die veroorzaakt kunnen worden door de eigenschappen van een ruimte. In het bijzonder reflecties bedreigen een goede
geluidskwaliteit.



EDITORS' CHOICE