TIP

Tip! Ferrietkralen

Redactie HiFi.nl | 23 april 2009

Menig hedendaags hifi-apparaat wordt gevoed uit een lichtnetadapter (in het Engels niet onterecht `wall-wart` genaamd), van platenspelerloopwerken en Phono-voorversterkers tot D/A omzetters en electrostatische luidsprekers. Dergelijke lichtnetadapters voeden hun apparaat meestal door een onafgeschermd (en erg dun) tweelingsnoertje, zonder enige afscherming.

Die snoertjes zijn vaak aan de lange kant waardoor ofwel een bos snoerspaghetti achter het audiomeubel zal ontstaan, of het snoer zal in een esthetisch verantwoord maar elektrisch nadelig bundeltje worden samengebonden. Het is beter om het overtollige snoer in een zigzag patroon achter de lichtnetverdeelstrip te leggen, waar het niet in het oog springt en weinig elektromagnetisch kwaad kan.

Aan de apparaatkant kan direct achter de plug een ferrietkraal -ook wel R.F. stopper genoemd- worden aangebracht (R.F. staat voor Radio Frequency, oftewel hoogfrequente E.M. straling). Die R.F. stoppers zijn in vele maten verkrijgbaar en voor de dunne snoertjes van lichtnetadapters kan men het beste miniatuur-exemplaren inzetten die soms via de computerhandel verkrijgbaar zijn. Deze tip geldt overigens ook voor `normale` lichtnetkabels die niet zijn afgeschermd. De meest bekende R.F. stoppers voor dikkere lichtnetkabels zijn die van AudioQuest en het is dan ook een feit dat men in Amerika meer aan de audioweg timmert met R.F. stoppers dan in Europa (de Versalab Red Rollers, die niet meer leverbaar zijn, waren vrijwel legendarisch).

Men kan beginnen met één R.F. stopper aan de apparaatkant van de (Phono-) voorversterker en de platenspeler, op de voet gevolgd door de digitale bron(-nen). Wanneer nodig kunnen ook eindversterkers en externe voedingen van een R.F. stopper worden voorzien. Soms worden R.F. stoppers om signaalkabels aangebracht (echter nooit om elektrische S/P-DIF of AES/EBU verbindingen want die leven op hoogfrequent signaal). Let wel: overdaad schaadt en dat laat zich duidelijk horen in een afgeknepen, ingehouden weergave. Het devies is: ferriet, maar met mate. Happy Blocking!


EDITORS' CHOICE