TIP

HiFi.nl weektip: Semi-balanced

Redactie HiFi.nl | 26 september 2011

Menig bron-versterker verbinding en voor-eindversterker connectie zal uit een mix van ongebalanceerde en gebalanceerde aansluitingen bestaan. Gebalanceerde uitgangen kan men het beste met dezelfde soort ingangen verbinden maar ongebalanceerde uitgangen kunnen op zich prima werken met een zogenoemde symmetrische ingang.

Dat laatste is ook mogelijk wanneer die ingang daadwerkelijk als dubbele differentiaalversterker is uitgevoerd. Alhoewel het mogelijk is om een coaxiale interlink te gebruiken voor zo`n cinch-XLR verbinding, is dat eigenlijk zonde want dan zal men in de male XLR plug de geïnverteerde ingang en aarde (meestal zijn dat respectievelijk pin 3 & 1) moeten kortsluiten. Beter is het, om een zogeheten semi-symmetrische kabel toe te passen (de meeste audiofiele interlinks zijn dat; met twee signaalgeleiders en een afscherming). Daarmee kan men respectievelijk pin 2 & 3 van de XLR plug verbinden met de center-pin en de aardekraag van de cinchplug terwijl de afscherming aan pin 1 van de XLR plug gaat en `zwevend` (niet aangesloten en met krimpkous geïsoleerd) blijft in de cinchplug.



Daarmee wordt een gebalanceerde ingang nog tot zekere hoogte benut. Al is het geen differentiële / puur symmetrische verbinding, het kan in bepaalde gevallen betere resultaten geven dan een cinch-cinch verbinding. Het is raadzaam om bij de dealer waar de versterker met gebalanceerde ingangen werd aangeschaft naar de correcte pin-verbindingen (niet altijd is pin 2 positief signaal) en eventueel hulp bij het solderen/confectioneren van de kabel te vragen.
Happy connecting!       


EDITORS' CHOICE