NIEUWSApple

Apple koopt het audiofiele platenlabel label BIS

Sinan Kökbugur | 11 september 2023 | Fotografie Fabrikant | Apple

Het Amerikaanse Apple heeft het Zweedse platenlabel BIS overgenomen. BIS is één van de meest audiofiele klassieke labels op de markt en Apple is kennelijk van plan om meer te doen met klassieke muziek.

Een officieel persbericht van Apple is er nog niet, maar platenlabel BIS heeft de overname bevestigd en het nieuws op zijn home page gezet. Labelbaas en oprichter Robert von Bahr neemt met zijn schrijven afscheid. Dat is overigens niet vreemd. BIS is inmiddels al vijftig jaar actief in de markt voor audiofiele klassieke opnames en Von Bahr zelf vierde onlangs zijn tachtigste verjaardag. Tijd voor pensioen.

Pas in augustus 2021 nam Apple verrassend genoeg de Nederlandse streamingdienst Primephonic over. BIS is het toonaangevende platenlabel voor klassieke muziek in Scandinavië, met het hoofdkantoor in de buurt van Stockholm. De bekendheid begon in het vinyltijdperk, maar kreeg zijn hoogtepunt in de jaren '80. De geluidstechnici van BIS hebben altijd afgezien van elke vorm van dynamische compressie. De oorspronkelijke ervaring moest van de concertzaal naar de privé-woning worden getransporteerd zonder enige nabewerking of controle op de mengtafel. De muziek van BIS kan soms ultrastil en even ultraluid zijn. Daarom heeft BIS waarschuwingsstickers op zijn CD’s aangebracht want gevoelige luidsprekers kunnen beschadigd raken als het volume te hoog zou staan.

Wat is Apple van plan met de aankoop te doen? Het ligt in de lijn der verwachting dat de duizenden opnames van BIS worden geïntegreerd in catalogus van Apple Music Classical, de streaming-dienst die is begonnen na overname van Primephonic. Dat is vermoedelijk niet de enige reden want Apple zal vooral ook geïnteresseerd in de knowhow van de BIS-geluidstechnici voor toekomstige projecten. Apple gaat immers de catalogus aanvullen of uitbreiden met opnamen in Dolby Atmos en 3D-audio, uiteraard in hoge resolutie. Apple zal dan mogelijk ook zijn eigen hardware waaronder hoofdtelefoons beter aanprijzen.

Apple doet niets met CD-albums dus BIS zal waarschijnlijk worden omgevormd tot streaming-dienst. Beide partijen zijn overeengekomen het bedrag van de verkoop niet bekend te maken. Zal Apple de merknaam BIS laten voortbestaan? Dat gaan we later zien.

De oprichter van het bedrijf, Robert von Bahr, neemt afscheid van zijn vroegere bedrijf. “Apple heeft onlangs talloze stappen gezet om de creativiteit op klassiek gebied verder te bevorderen, niet tenminste de publicatie van Apple Music Classical eerder dit jaar. Apple en BIS delen ook de fundamentele overtuiging dat het behoud van de audiokwaliteit belangrijk is. Zoals jullie allemaal weten draait het bij BIS altijd om uitzonderlijke geluidskwaliteit, en ik heb de toewijding van Apple op het gebied van geluid en ruimtelijke audio met belangstelling gevolgd. BIS sluit zich aan bij Apple Music Classical en Platoon. Zo trots als ik ben op deze mijlpaal, nog trotser ben ik op het feit dat het voltallige BIS-personeel, inclusief ikzelf, werd verworven. We kijken allemaal uit naar een toekomst vol nieuwe muziek en artiesten in de gouden klank van deze groeiende kracht van klassieke muziek,” aldus de woorden van BIS-oprichter tot de fans van zijn platenlabel.


EDITORS' CHOICE