NIEUWS

Dellichord FR35 en FR20: luidsprekers van de andere kant van de wereld

Dellichord is een in Australië gevestigde luidsprekerfabrikant die in Europa nog niet zo bekend is. Na het debuut van de luidsprekermodel FR6 heeft Dellichord de compacte monitorluidspreker FR35 en de modulaire isobare actieve luidspreker FR20 met twee woofers toegevoegd. De FR35 en de FR20 kunnen worden gecombineerd en dan ontstaat het FR2035 systeem.

Dellichord: FR2035 IsoActive-luidsprekersysteem

Net als de FR6 van het Australische Dellichord is het formaat van het FR2035 systeem ontworpen voor groots geluid uit een relatief kleine behuizing. Het volledige FR2035-systeem is in totaal 945 mm hoog en 242 mm breed, inclusief spikes.

De FR20 basmodule is voorzien van twee 265 mm woofers met grote magneetsystemen en relatief lichte hybride papieren conussen. De eerste woofer is extern in de zichtbare Octobaffle geplaatst met de tweede er direct achter. Door de twee drivers te combineren om als één isobare eenheid te werken (ook wel 'compound' genoemd), verdubbelt het motorvermogen voor de conussen van de woofers, waardoor lagere frequenties kunnen worden gehaald en een betere controle over de lage tonen wordt bereikt. Dankzij de afgesloten box-uitlijning van de basmodule kan de respons geleidelijk afnemen, waardoor een respons onder de 30 Hz ontstaat in een typische luisteromgeving.

De FR20 is een actieve luidspreker, d.w.z. een passende versterker is ingebouwd en het vermogen is 2 x 500 Watt RMS. De versterker geeft niet alleen stroom aan de woofers in de FR20 maar ook aan de FR35 die bovenop de FR20 is geplaatst. Cross-over en alles wat maken heeft met tijdafstemming komt voor rekening van de DSP in de FR20.

In overeenstemming met de Dellichord-traditie heeft ontwerper Andrew Hutchison  naar eigen zeggen muzikaliteit en luistergemak als kernprioriteiten gesteld. Zijn voornaamste interesse is het creëren van een luidspreker waarmee muziek ‘echt’ kan klinken. De FR2035 is ontworpen om een zeer organische geluidskwaliteit te leveren met echte basverlenging in combinatie met een geoptimaliseerde bovenkant. Andrew zegt dat het zijn doel was “om de prestaties van het beroemde LS3/5a-ontwerp van de BBC uit de vroege jaren zeventig te verbeteren, maar tegelijkertijd de magie te behouden die hem zo’n entertainer en geweldige muzikale artiest maakt.”

Dellichord’s tweeweg monitormodel FR35 is niet alleen een onderdeel van het FR2035 IsoActive-systeem, maar ook een zelfstandige luidspreker. De modulaire opzet biedt klanten de flexibiliteit om eerst e FR35 te kopen en eventueel in de toekomst te upgraden naar het volledige FR2035 IsoActive-systeem door simpelweg de FR20-basmodule toe te voegen.

We weten niet of de luidsprekers van Dellichord ook naar Europa zullen komen, maar mogelijk zal binnenkort een importeur zich ontfermen over de distributie van de producten van Dellichord. Meer weten? Kijk dan op de website van Dellichord.


EDITORS' CHOICE