NIEUWSQobuz

Wat is Qobuz? Introductie

Jamie Biesemans | 20 april 2024 | Qobuz | Importeur: Qobuz

Er zijn heel wat streamingdiensten die lonken naar muziekliefhebbers. Maakt het dan niet uit welke je neemt? Toch wel. Zo weet Qobuz zich op verschillende vlakken te onderscheiden van andere diensten. 

Qobuz is onze partner in premium streaming audio. In een vierluik vertellen we je meer over de muziekdienst. 

Qobuz

Voor vele lezers van HIFI.NL/.BE zal Qobuz geen onbekende zijn. Deze Franse dienst is al jaren in de Benelux beschikbaar en weet al meer dan een decennium hifi-liefhebbers te overtuigen. De geboden geluidskwaliteit, de streams in studiokwaliteit en het brede aanbod van meer dan 100 miljoen tracks zijn daartoe bijzonder sterke argumenten. Daarnaast valt Qobuz op met de eigen redactionele insteek en de mogelijkheid om muziek aan te schaffen. Redactioneel betekent hier trouwens twee dingen: er zijn de playlists die Qobuz handmatig samenstelt en de artikelen die je onder meer via het kopje ‘magazine’ in de Qobuz-app vindt. Er valt ook wat te lezen, naast te luisteren.

Komt daarbij dat Qobuz bij veel audiotoestellen ingebakken is, waardoor je de naam in veel reviews van apparatuur ontmoet. Chromecast of AirPlay gebruiken om Qobuz-muziek richting een speaker sturen kan natuurlijk ook. Daarnaast is het een van de slechts twee muziekdiensten die je kunt koppelen met Roon. Die audiofiele muzieksoftware is met name bij hifi-liefhebbers heel populair – terecht.

Er zijn dus heel wat redenen om Qobuz uit te proberen. Maar hoe doe je dat? En wat als je al een hoop playlists en favoriete tracks bij een andere dienst hebt staan?

Een rijke app-ervaring 

Je hebt op Spotify of Apple Music al heel wat playlists gemaakt. Ben je dat allemaal kwijt als je naar Qobuz overstapt? Toch niet. Via een transferdienst als Soundiiz of Tune My Music kun je makkelijk afspeellijsten en favorieten van de ene dienst naar de andere overzetten. Meestal kan dat gratis of tegen een kleine vergoeding.

Om je playlists mee te nemen, log je bij zo’n transferdienst in en koppel je het aan je Spotify-abonnement (of die van een andere dienst) en aan je Qobuz-gegevens. Zowel Soundiiz als Tune My Music maken het heel eenvoudig om dan afspeellijsten en meer over te zetten. Met een paar klikken is het zo ver. Daarna zie je in de Qobuz-app je vertrouwde muziek weer verschijnen.

Hoe verschillen de twee abonnementen? 

Qobuz biedt twee abonnementen: Studio en Sublime. Het eerste dat opvalt is dat je bij deze abonnementen altijd in de allerhoogste kwaliteit muziek kunt streamen. Dat is een immens verschil met de meeste alternatieven, zoals Spotify of YouTube Music, die muziek in een lossy kwaliteit aanbieden. Of met diensten waar je meer betaalt als je in een hogere kwaliteit wil luisteren. Bij de meeste diensten krijg je echter lossy formaten te horen; de muziekstromen zijn compacter gemaakt door ze aan te bieden in een formaat zoals MP3 of AAC. Daarbij wordt een deel van de audiodata weggegooid, zodat de streams kleiner worden en de streamingdiensten hun hosting- en breedbandkosten beperken.

Bij Qobuz stream je echter muziek altijd in de hoogste kwaliteit die de artiest en platenlabel aanbieden. Dat kan cd-kwaliteit zijn, maar ook ‘hi-res’ – een nog hogere kwaliteit die in de studio wordt gebruikt. Het is sowieso altijd lossless, dus zonder verwijderde audiodata. Op vlak van geluidskwaliteit dus geen compromissen.

Uiteraard kun je in de Qobuz-app altijd aangeven als je toch een lagere kwaliteit wil ontvangen. Bijvoorbeeld als je op vakantie minder roamingdata wil gebruiken. Muziek in hi-reskwaliteit is immers veel groter dan in een lossy formaat. De app laat bovendien toe om een andere kwaliteit te kiezen naargelang je streamt via WiFi of mobiele data. Zo kan je thuis voor maximaal gaan en onderweg via je hoofdtelefoon luisteren in een acceptabele kwaliteit.

Studio vs Sublime 

Wat zit dan het verschil tussen de Studio- en Sublime-abonnementen bij Qobuz? Eigenlijk is die er maar op een vlak: het aankopen van muziek. Bij Sublime krijg je een significante korting op alle muziekaankopen die je doet in de Qobuz-downloadwinkel. Want ook dat is iets uniek aan deze dienst: je kunt ook je favoriete muziek permanent aanschaffen. Met Sublime doe je dat goedkoper, maar je kunt er ook terecht zonder Qobuz-abonnement.

Het lijkt misschien een beetje gek dat een streamingdienst ook een downloadwinkel aanbiedt. Zeker in een wereld waar je gewoon een app kunt openen en nagenoeg elk muziekstuk kunt afspelen. Het is een reusachtig buffet waarvan je zonder meerkost kunt blijven eten. In de Qobuz-app kun je bovendien je favoriete albums downloaden zodat ze offline beschikbaar zijn.

Toch zijn er ook heel wat mensen die hun muziek écht willen bezitten. Vandaar dat downloadwinkel. Onder meer vanwege de betrouwbaarheid en ook de geluidskwaliteit. Nogal wat hifi-lui verkiezen het streamen van muziekbestanden vanaf een lokale schijf of NAS boven streamen over het internet.

Het is daarnaast een manier om een geliefd artiest nog eens extra te steunen. De integratie tussen de streamingdienst en winkel is sterk, maar niet storend. Je wordt dus niet constant aangemaand om tracks te kopen, maar je aangekochte albums kun je ook snel terugvinden en streamen in de app.

Overstappen is makkelijk 

Je hebt op Spotify of Apple Music al heel wat playlists gemaakt. Ben je dat allemaal kwijt als je naar Qobuz overstapt? Toch niet. Via een transferdienst als Soundiiz of Tune My Music kun je makkelijk afspeellijsten en favorieten van de ene dienst naar de andere overzetten. Meestal kan dat gratis of tegen een kleine vergoeding.

Om je playlists mee te nemen, log je bij zo’n transferdienst in en koppel je het aan je Spotify-abonnement (of die van een andere dienst) en aan je Qobuz-gegevens. Zowel Soundiiz als Tune My Music maken het heel eenvoudig om dan afspeellijsten en meer over te zetten. Met een paar klikken is het zo ver. Daarna zie je in de Qobuz-app je vertrouwde muziek weer verschijnen.

Alleen, met twee of heel de familie 

We schreven al: Qobuz biedt maar twee abonnementen. Maar helemaal klopt dat niet. Zowel bij Studio als bij Sublime kun je namelijk kiezen voor een solo-abonnement voor één persoon als een familieabonnement die door zes mensen kan gebruikt worden. Qobuz biedt daarnaast een unieke tussenvorm aan: Duo. Deze kun je gebruiken met twee personen in hetzelfde huishouden. 

Gratis uitproberen kan

Qobuz gratis uitproberen kan een maand lang. Fijn, want zo kun je zelf ervaren wat de voordelen van de dienst zijn. Je hebt dan ook tijd om de Qobuz-app te ontdekken, dat nieuwe releases, klassieke albums in alle genres en door mensen samengestelde playlists in de kijker zet. Je komt ook leesvoer tegen, zoals interviews met artiesten en reviews van audioproducten. Een proefabonnement kun je nemen via qobuz.com/discover

Een tip nog: als je overtuigd bent door Qobuz, dan kun je aardig wat besparen door meteen een jaarabonnement te nemen. Naargelang de gekozen formule krijg je dan een korting die circa overeenkomt met twee maanden abonnementsgeld. Wil je eerst meer lezen over Qobuz? Klik dan verder naar het stuk over wat Qobuz nu zo geliefd maakt bij echte muziekliefhebbers en hifi-enthousiastelingen.

MERK

EDITORS' CHOICE