NIEUWSQobuz

Qobuz: de muziek staat op de eerste plaats

Jamie Biesemans | 16 april 2024 | Qobuz | Importeur: Qobuz

Een sterk punt van Qobuz is de aandacht voor muziek dat bij andere streamingdiensten vaak verdrongen wordt door grote namen en hypegedreven hits. Labels geliefd door audiofielen, maar ook artiesten komen er zo beter uit.

Qobuz is onze partner in premium streaming audio. In een vierluik vertellen we je meer over de muziekdienst. Wil je bijvoorbeeld weten wat Qobuz nu zo geliefd maakt bij echte muziekliefhebbers en hifi-enthousiastelingen?

Unieke aanpak

Bij Qobuz kun je streamen én muziek digitaal aankopen. Dat is vrij uniek. Zoals we al ontdekten toen we keken naar de muziek die je kunt kopen bij Qobuz, levert dat artiesten meer op. Als je een album koopt, gaat er in één keer een groter bedrag naar hen. Bij streaming gaat het altijd om een microbetaling aan de artiest. Dat kan aantikken bij grote namen die vele miljoenen plays halen. Maar bij traditionele diensten komen indie of genremuzikanten veel minder aan bod. En dus verdienen ze daar veel minder aan. Bij Qobuz proberen ze op verschillende manieren daar iets aan te doen. Niet enkel door albums en tracks die je kunt kopen aan te bieden. Maar ook door Qobuz-gebruikers een heel andere mix van artiesten en muziek aan te bieden. Zo maken die steengoede muzikanten die wat verder van de mainstream zitten ook een kans.

“We hechten veel belang aan redactionele bewerking, of het nu gaat om het samenstellen van onze afspeellijsten of het contextualiseren van muziek via ons magazine. Deze ‘menselijke’ aanpak, uitgevoerd door experts in alle genres, stelt ons in staat om muziekstijlen en artiesten te promoten die minder bekend zijn op andere platforms, en zo diversiteit en meer muziekcultuur aan te moedigen”, legt Mahfoud Bakrim van Qobuz uit.

Het zijn geen lege woorden van de dienst, want als je de Qobuz-app opent wordt je meteen ondergedompeld in een heel gevarieerd aanbod. Al kun je wel makkelijk wat je onder ogen krijgt beperken tot de genres die je écht boeien. Als je interesse niet uitgaat naar pakweg jazz of hiphop, kun je makkelijk die releases wegfilteren.

Labels in de kijker 

Wat ook echt opvalt is dat Qobuz heel expliciet samenwerkt met gereputeerde labels. Dat is spek voor de bek van muziekfans die heel diep in een bepaalde genre zitten. Hoewel de meeste mensen muziek opsporen aan de hand van een artiest, zijn er wel genres waar het platenlabel voor iets heel concreet staat. Bij klassieke muziek is dat fenomeen heel typisch, waar namen als Deutsche Grammophon of Harmonia Mundi staan voor de beste uitvoeringen en opnames ter wereld. Maar iedere muziekliefhebber ken genoeg voorbeelden van hoe labels in een bepaalde muzikale uithoek naarstig de beste artiesten weten te strikken. ACT, Blue Note of ECM Records, iemand? Aan een jazz-liefhebber moet je niet uitleggen waar ze voor staan. Bij Qobuz werken verschillende genrespecialisten waardoor je op de pagina met Label Stories (bij de Qobuz-playlists) even goed bekende indie/rockpioniers als 4AD, Matador en City Slang tegenkomt als hiphop-legendes als Def Jam als Mr Bongo. De dienst doet duidelijk veel moeite om niet enkel de traditionele audiofiele genres te bedienen maar ook oog te hebben voor kwaliteit in hedendaagse stijlen. Hoe dan ook, het is weer een andere invalshoek om diep in muziek te duiken en nieuwe dingen te ontdekken

De band met artiesten 

Even opvallend is de band die Qobuz onderhoudt met artiesten. Wel meer streamingdiensten bieden een biografie van een groep of muzikant, en ook bij de Franse dienst vind je dat. Het gaat wel weer een stap verder door de artikels die in het magazine worden gepresenteerd, waaronder interessante interviews die het plezier van muziekbladen van weleer evoceren. Ook in deze optiek zijn de Qobuz-playlists een echte schatkist.

Over alle genres heen vind je bij ‘Listening with’ afspeellijsten die door een bepaalde artiest of muziekgroep zijn samengesteld. Het zijn vaak boeiende collecties die veel vertellen over de invloeden die geleid hebben tot een bepaalde release. De playlists opgesteld door pianisten Hélène Grimaud en Víkingur Ólafsson bijvoorbeeld, belichten opnames op Deutsche Grammophon die hun sterk hebben beïnvloed.

Muziek op de eerste plaats 

De sterkte van Qobuz is dus niet enkel die muziekbibliotheek van 100 miljoen tracks of de downloadwinkel met hi-resmateriaal, maar wel hoe die muzikale rijkdom wordt samengebonden door de eigen muziekredactie en -curators. Dat laat de dienst afstand nemen van de waan van de dag – hoewel populaire releases wel komen bovendrijven, als er kwaliteit aan te pas komt. Het is dus zeker geen elitair uithoekje, wat onder andere bewezen wordt door de lijst van nieuwe releases die centraal staat in de Qobuz-app. Het wordt om de paar dagen bijgewerkt en dat in alle genres, zodat je even goed ontdekt wat de nieuwe sensatie is in jazz als de beste releases op vlak van elektronica. Zeker het onderzoeken waard!

Qobuz gratis uitproberen kan een maand lang. Fijn, want zo kun je zelf ervaren wat de voordelen van de dienst zijn. Je hebt dan ook tijd om de Qobuz-app te ontdekken, dat nieuwe releases, klassieke albums in alle genres en door mensen samengestelde playlists in de kijker zet. Je komt ook leesvoer tegen, zoals interviews met artiesten en reviews van audioproducten. Een proefabonnement kun je nemen via qobuz.com/discover

Je vindt alle artikelen in onze nieuwe serie over Qobuz op hifi.nl/qobuz en hifi.be/qobuz.

MERK

EDITORS' CHOICE