NIEUWS

Unitra WSH-805: geïntegreerde versterker die naar keuze in klasse A of klasse AB kan spelen

Het Poolse audiobedrijf Unitra heeft de WSH-805 gelanceerd. Deze geïntegreerde versterker heeft een uitgesproken retro-uiterlijk dat zo uit de jaren zeventig van de vorige eeuw lijkt te komen. De 22 kilogram zware versterker bestaat echter uit 1.586 moderne onderdelen. Een leuke functie is dat de gebruiker met een schakelaar op de voorkant kan bepalen of de WSH-805 in klasse A of klasse AB speelt. Nee, geen digitale functies op deze louter analoge versterker.

Unitra WSH-805: dual mono geïntegreerde versterker

De Unitra WSH-805 is een geïntegreerde stereoversterker met een  dual mono-ontwerp en hij is volgens de fabrikant geïnspireerd door het gouden stereotijdperk in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. De schakelaars en de VU-meters zagen er vijftig jaar geleden net zo uit. Intussen is wel veel modernere techniek in de WSH-805 verwerkt en dat blijkt o.a. uit de ruis- en vervormingscijfers. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 6 Hz tot 110 kHz op niveau -3 dB. De kanaalscheiding is groter dan 100 dB bij 1 kHz.  Dit zijn waardes die vijftig jaar geleden niet of zelden werden gehaald.

Het circuit is voorzien van een current feedback topologie. De gebruiker kan bovendien kiezen tussen klasse A werking en klasse AB werking. Bij gebruik van klasse A kan de WSH-805 acht Watt aan acht Ohm leveren en 16 Watt aan vier Ohm. In klasse AB is dat 80 Watt resp. 125 Watt.

De fabrikant heeft vijf cinch-ingangen op lijnniveau geplaatst en een cinch-ingang voor een draaitafel met een MM- of MC-element. Er is ook een XLR-ingang.

“De inspiratie voor de WSH-805 was de legendarische Unitra WSH-205 versterker, weinig bekend in Polen omdat hij zo goed was dat hij vooral voor de export werd geproduceerd. Naar onze mening vertegenwoordigde dit het hoogtepunt van onze stereo audiotechnologie. Geïnspireerd door deze toonaangevende vertegenwoordiger van het gouden tijdperk van analoge stereo uit de jaren zeventig, hebben we het opnieuw gecreëerd, waarbij we alles verbeterden wat met moderne ontwikkelingen kon worden gebruikt, maar de belangrijkste concepten achterwege lieten. Daarom is de WSH-805 volledig analoog, zonder digitale signaalverwerkingselementen die het originele geluid van het originele analoge signaal kunnen verstoren. Het resultaat is de versterker die het dichtst bij het originele geluid ligt, dat in wezen analoog is,” aldus de toelichting op de website van Unitra.

Unitra heeft een adviesprijs van net geen 20.000 zloty. Dat is circa 4.500 euro, afhankelijk van de wisselkoers. Dit is natuurlijk slechts een indicatie van de prijs in euro’s want wisselkoersen kunnen schommelen. Meer weten? Kijk dan op de website van Unitra.


EDITORS' CHOICE