NIEUWS

Vinyl Audio Laboratorium debuteert met elementenfamilie Magne-Focus

Het Japanse Vinyl Audio Laboratory bouwt uitsluitend draaitafelelementen en het Magne Focus systeem is het debuut van de fabrikant. De Magne Focus elementen hebben volgens de fabrikant originele technische aspecten die het onderscheid met de concurrentie maken. Er zijn verschillende versies voor het afspelen van stereoplaten, monoplaten en 78-toeren platen.

Vinyl Audio Laboratory Magne Focus

De Magne Focus elementen zetten een nieuwe standaard voor audiofielen die ernaar streven elk detail van het rijke geluidslandschap van vinylplaten vast te leggen. Dat is een nogal sterke claim voor een debuterende fabrikant, maar Vinyl Audio Laboratory (VAL) heeft gepatenteerde techniek ontwikkeld die deze claim zou moeten ondersteunen. Hoe dan?

Een interessante observatie is dat bijna alle elementsystemen wereldwijd een soortgelijk energieopwekkingssysteem hebben, d.w.z. bewegingen van een naald leiden tot het opwekken van wisselspanning (die vervolgens bewerkt en versterkt moet worden). Hoewel de verschillen in de componenten voorkomen, blijft het basissysteem vaak ongewijzigd. Vinyl Audio Laboratory onderscheidt zich door een nieuw perspectief en dat is het minimaliseren van de afstand tussen de stylus en de spoelen. Dit maakt een nauwkeurigere opname van de fijnste trillingen van platen mogelijk. Bij traditionele ontwerpen gaan daarentegen subtiele klanknuances verloren omdat er een bepaalde afstand is tussen de naald en de spoel die deze kleine trillingen absorbeert. Dit resulteert in een geluid dat eerder wazig dan gefocust is.

Het Magne Focus systeem presenteert zichzelf als een baanbrekende oplossing. Het is speciaal ontwikkeld voor MC-elementen en biedt uitstekende energieopwekkingstechnologie. Als gepatenteerde technologie van Vinyl Audio Laboratory vertegenwoordigt Magne-Focus een mijlpaal die een duidelijke focus legt op geluidskwaliteit.

Het Magne Focus systeem is verkrijgbaar in drie versies: één voor stereo vinylplaten (rood), één voor monoplaten (blauw) en er is een versie voor 78-toeren vinylplaten (groen). Terwijl de stereoversie een gebalanceerd en helder stereogeluid levert, is de monoversie krachtig en haarscherp van focus, aldus de fabrikant.

Het Magne Focus systeem biedt een verscheidenheid aan voordelen, waaronder een uitstekende scheiding van ruis en geluid met heldere en scherpe definitie. In vergelijking met andere systemen wordt het gekenmerkt door een verminderde gevoeligheid voor krasgeluiden, hetgeen te danken zou zijn aan het geoptimaliseerde ontwerp. De kleinere afstand tussen de naald en de spoel minimaliseert de cantileverresonantie en zorgt voor een optimale transiënte respons.

We hebben geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie kunnen we melden dat we een vanaf-prijs van 4.900 euro op een Duitstalige website hebben zien staan. Meer weten? Kijk dan op de website van Vinyl Audio Laboratory.


EDITORS' CHOICE