REVIEWArcam

Arcam rCube

Marc Brekelmans | 17 december 2010 | Arcam

Wat de letter i is voor Apple, moet de letter r voor het Britse audiomerk Arcam worden. Het afgelopen jaar heeft Arcam de eerste producten met de letter r voor de naam geïntroduceerd. Zo zagen we eerder dit jaar de bijzonder goede Arcam rDac op de Nederlandse markt verschijnen, gevolgd door de rWand, rWave en de hier besproken rCube.

De rCube is een draagbare iPod Dock met een twist: hij kan namelijk veel meer dan de muziek die op een iPod staat afspelen. De rCube speelt muziek vanaf iedere bron die gebruik kan maken van de Aux-ingang op de achterzijde. Met behulp van de rWand of rWave dongle kan de rCube zelfs draadloos muziek streamen, maar daarover later meer.



Door zijn relatief bescheiden afmetingen (20x20x20cm), lage gewicht (7,2kg) en geïntegreerde handvat is de rCube zeker portable te noemen, maar desondanks te groot en te zwaar om rugzaktoeristen te verleiden de rCube mee te nemen op vakantie. Nee, de draagbaarheid van de rCube zal zich vooral beperken tot de eigen woning. Een belangrijk deel van het gewicht komt op het conto van de accu, die volgens opgaaf van Arcam de rCube in staat moet stellen om acht uur onafgebroken muziek te maken. Genoeg dus om de rCube tijdens een tuinfeestje als muziekbron te gebruiken. En dat is weer leuk voor de visite die eenvoudigweg de eigen iPod in kunnen prikken om hun favoriete muziek uit de rCube te laten schallen. De zwaar verstevigde MDF-behuizing brengt heel wat gewicht in de schaal en moet daardoor bijdragen aan een onvervormd geluid.



Op de achterzijde van de rCube vinden we van rechts naar links een Power knop, een ingang voor de meegeleverde adapter, een USB-poort (uitsluitend voor firmware upgrades), een component video uitgang, een Bass knop, een composiet video uitgang en een Aux-ingang. De Aux-ingang maakt de rCube geschikt om andere bronnen aan te sluiten met behulp van een 3,5mm connector. Met de Bass knop kun je de laagweergave aanpassen aan je persoonlijke smaak of aan de plek waar de rCube staat. Het bedieningspaneel aan de bovenzijde van de rCube is er een van het aanraakgevoelige type en werkt erg prettig.



Van links-naar-rechts dienen de knoppen op het bedieningspaneel om te schakelen tussen de Aux-ingang of de iPod connector, het kiezen van een draadloze verbinding met een aangesloten rWand, rWave of rCube, het in standby zetten van de rCube en kun je met de laatste twee knoppen het volume regelen.



De rCube heeft in totaal vier luidspreker-units: een woofer/midrange en een tweeter per zijde. Deze luidsprekers zijn onder een hoek in de MDF behuizing geplaatst om de spreiding van het geluid te verbeteren. De rCube is dan ook een echt stereo-apparaat, al is het stereo-effect door de geringe afstand tussen het linker- en rechterkanaal beperkt. Plaatsing in een hoek kan het stereobeeld nog enigszins verbeteren omdat dan gebruik kan worden gemaakt van wandreflecties. De ingebouwde versterker stuurt 35watt per kanaal naar de woofers en 10 watt per kanaal naar de tweeters.

MERK

EDITORS' CHOICE