REVIEWPS Audio

PS Audio Powercables

Henk Boot en Marja Vanderloo | 28 augustus 2014 | PS Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 11 mei 2011

Een van de meest hardnekkige audio mythes blijft maar de kop opsteken. Welke is dat dan? De mythe over stroomkabels, en die gaat als volgt: Hoe kan het zijn dat een dure stroomkabel enig effect heeft op het geluid van een audio installatie?

Immers, de stroom heeft misschien al honderden kilometers afgelegd van elektricteitscentrale tot aan het stopcontact? Onderweg is de stroom door allerlei soorten kabels en transformatoren gegaan en ook nog eens door de zekeringenkast bij de voordeur gekomen. Die laatste meter kan dus niets uitmaken en is dus een vorm van oplichterij.

Laten we aan deze mythe nu maar eens voorgoed een einde proberen te maken. Het is een simpel natuurkundig feit dat hoe hoger de frequentie is hoe korter de afstand die het signaal ‘door’ een draad of kabel kan afleggen. Hogere frequenties worden nu eenmaal afgezwakt. Willen we hoogfrequente signalen over een afstand versturen, dan moeten er op regelmatige afstanden ontvangers en versterkers in de signaalweg worden opgenomen. Doen we dat niet, dan komt het signaal niet ver. Daarbij komt dat ook de kwaliteit van de gebruikte kabel van belang is. Hoe beter de kwaliteit hoe minder de afzwakking van het signaal en zijn er minder ontvangers/versterkers nodig. Dit betekent evenwel dat de kabel duurder is.

Hoe hoger de frequentie hoe sterker de afzwakking per lengte eenheid van de kabel. Dat is de wet van de Natuur. Hieruit volgt dat hoogfrequente storingen die ver weg van ons huis in de kabel en dus het vervoerde signaal terecht komen, door de afstand al verzwakt of zelfs uitgefilterd zijn voordat ze ons huis bereiken. Daaruit volgt dat hoogfrequent stoorsignalen die in de laatste meter in de kabel doordringen niet meer de verzwakking van diezelfde kabel kunnen ondervinden omdat het laatste stuk nu eenmaal te kort is.

En waar komt die hoogfrequent storing in de laatste meter dan vandaan? Om te beginnen vanaf allerlei draadloze communicatiemiddelen, GSM, UMTS, GPS, wifi en meer van deze moderne bronnen zoals digitenne en satelliet televisie. Aan veel van deze storingen kunnen we niet veel doen om ze te weren. Waar we wel iets aan kunnen doen is aan de invloed ervan op onze geluidsinstallatie, die overigens zelf een flinke bron is van hoogfrequente storingen. Digitale schakeltechnieken strooien flink in de rondte en dit moeten we uit de signaalweg houden.


EDITORS' CHOICE