NIEUWS

AMX op ISE: echte integratie

Bart Nijman | 02 februari 2011

“Als het brandalarm afgaat, geven onze systemen dat door aan de camera’s, die aanspringen in de ruimte van het alarm. Ze kunnen ook nooduitgangen van hun slot af halen en ze zorgen er ook voor dat het alarm bij een eventuele bewaker of conciërge zichtbaar wordt”, vertelt Marco Thiele van AMX Nederland aan de hand van een display op de stand van het bedrijf dat zich specialiseert in ‘technologische interactie’. “Wij maken zelf geen camera’s, deursystemen of brandalarmen, maar zorgen er wel voor dat ze allemaal samenwerken.” De Integrated Systems Europe 2011-beurs in een notendop, dus. 
 
Een aantal jaar geleden ‘zouden we het alleen over audio en video gehad hebben’, zegt Thiele. Inmiddels zitten de producten van AMX in ontelbaar veel toepassingen. Thiele demonstreert een controller die alles in huis, collegezaal of boardroom kan bedienen, van het licht en de temperatuur tot het met één druk op de knop (of beter: touch op de controller) inschakelen van alles wat nodig is om een film te kijken: het laten zakken van een projectiescherm, het opstarten van de beamer, het dimmen van het licht en het op het juiste kanaal inschakelen van de audiobron.

AMX is technisch gezien vooral achter de schermen zeer actief. Zo heeft het bedrijf een systeem dat energieconsumptie in de gaten kan houden en middels een grafische display aan kan geven of er zuinig of juist heel onzuinig met de stroomvoorziening wordt omgesprongen. Desgewenst kunnen er zelfs fabrieken met rokende schoorstenen worden weergegeven, waarbij de hoeveelheid rook die uit de pijpen pluimt aangeeft hoe (on)zuinig er met stroom wordt omgegaan – wat zorgt voor een beter begrip van het verbruik dan een koud cijfer dat de huidige energieconsumptie aangeeft. “Je zou er ook een bos op kunnen laten zien, dat langzaam kleiner wordt als je erg onzuinig bent met stroom”, legt Thiele uit. Het systeem kan bovendien waarschuwen als er bijvoorbeeld lichten branden in een ruimte waar niemand is. Die onnodige verspilling kan dan op afstand meteen ongedaan gemaakt worden.

Ook heel interessant en wellicht nog iets toekomstgerichter, zijn de zogenaamde digital signage-toepassingen die sowieso op de ISE een prominente plek innemen. Thiele demonstreert een display dat de aanbiedingen van een horecaondernemer automatisch weergeeft op basis van de temperatuur: is het koud, dan verschijnt er koffie of warme choclolademelk op een voor het raam of achter de bar te hangen display. Is het warm, dan projecteert het scherm ijsjes. Voor – bijvoorbeeld – een fastfoodrestaurant zou zoiets de menudisplays boven de counter ook behoorlijk kunnen verlevendigen en de bestelprocessen kunnen versnellen: meer mensen helpen in minder tijd, wat (voor wie zo ver door wil redeneren) kan betekenen dat de klanten tevredener zijn en/of het restaurant op personeel kan bezuinigen. 

Die signage-toepassingen zijn ook voor – bijvoorbeeld – hardwarewinkels bijzonder handig. Thiele wijst op twee afstandsbedieningen die naast elkaar aan de wand bevestigd zijn. Erboven hangt een scherm. Wie één afstandsbediening aan het rolkoord naar zich toetrekt, krijgt de productspecificaties van de betreffende remote onmiddellijk te zien. Wie ze echter allebei tegelijk uit hun houder haalt en naar zich toe trekt, krijgt een vergelijking van de twee apparaten te zien. Wie bekend is met de displays van mobiele telefoons bij MediaMarkt, ziet meteen in hoe handig zo’n systeem is. Het werkt bovendien twee kanten op: de verkoper kan namelijk zien welk product het vaakst uit de houder gehaald is en kan vervolgens vergelijken hoe dat zich verhoudt tot de verkochte hoeveelheid. Op een beurs die om systeemintegratie draait, is AMX in ieder geval op zijn plek.


EDITORS' CHOICE