NIEUWSLoewe

IFA 2011: Loewe

Sander van der Heide | 09 september 2011 | Loewe

Ook Loewe was op IFA 2011. Auteur Sander van der Heide bekeek voor HiFi.nl de Loewe Soundbox, de Loewe Air Speaker, de Loewe Soundvision en de Loewe MediaVision 3D. Hieronder zijn bevindigen.


Foto: Loewe Soundbox - Sander van der Heide

De Loewe Soundbox is gericht op een breed publiek. Loewe gaat hiermee de concurrentie aan met de huidige ipodspeakersystemen, maar gaat een stapje verder (of terug, het is maar hoe je het bekijkt) door een CD-speler toe te voegen voor diegenen die graag op een heel compact systeem een CD willen afspelen. De speler kan overigens naast audio-CD's ook data-CD's met MP3 of WMA afspelen. Daarnaast is de Soundbox ook heel goed als wekkerradio te gebruiken, aangezien er een FM RDS radio met alarm is toegevoegd.

In de kast zijn 2 full range luidsprekers van 4 inch terug te vinden, ieders aangestuurd door een eigen digitale versterker. Het éénregelige display laat bij radio RDS-informatie zien, titelinformatie van een MP3 of de tijd. Alle functies zijn overigens te bedienen op het toestel zelf, alsook met een afstandsbediening. Naast de koptelefoon aansluiting, aux-in aansluiting zag ik ook nog een USB-aansluiting, waar deze laatste voor dient is mij nog niet duidelijk. Het bovenstuk waaronder het CD-loopwerk is verborgen, is te verwijderen en te vervangen door los verkrijgbare bovenstukken.


Foto: Loewe AirSpeaker - Sander van der Heide

Een stuk vooruitstrevender is de Loewe AirSpeaker. Het heeft iets weg van de Sonos Play 3, maar dan compatibel met het nieuwe AirPlay-protocol. Hiermee kun je rechtstreeks vanuit iTunes of vanaf je iPhone/iPad, afspelen op een een AirPlay-ondersteunend apparaat. In dit geval een kleine doos van ongeveer 30cm x 30cm en nergens een knop te vinden. Toch huist er in dit prachtige design 2 Subwoofers en 2 mid- en hoogluidsprekers, samen goed voor 80 WATT.

Data-overdracht kan op 3 manieren plaatsvinden: via een vast netwerk naar een ethernetport, draadloos via WLAN of via Powerline (data via het stroomnet). Er is een Wake Up on LAN-functie, waardoor de Air Speaker automatisch aangaat als je er iets naartoe stuurt. Net zoals bij het SONOS-systeem kun je meerdere Air Speakers met elkaar laten communiceren, zodat je dezelfde muziek in meerdere ruimtes tegelijkertijd kan horen. Mocht je echter toch iets anders willen horen op een bepaalde speaker, dan kun je altijd de Aux-ingang gebruiken of via de USB-aansluiting je iPod aansluiten.

De Loewe AirSpeakers wordt geleverd in Aluminium Zwart of Aluminium Zilver en is met een uitneembaar inlegwerk helemaal naar eigen smaak aan te passen in 5 verschillende kleuren.


Foto: Loewe SoundVision - Sander van der Heide

“Met het audiosysteem Loewe SoundVision ontketent de Duitse premium producent een revolutie op de audiomarkt” geeft Loewe zelf aan. Mij kwam het over als een Loewe Soundbox met een 7,5-inch aanraakscherm en 6 speakers (waaronder 2 subwoofers)

Naast FM-radio, CD-speler en iPod-aansluiting, is er via het netwerk ook Internet Radio op het menu terug te vinden. Net zoals bij de AirSpeaker kan dit via LAN, WLAN of Powerline. Audiobestanden die op het Loewe Home Entertainment-systeem staan, kunnen vanaf de SoundVision worden afgespeeld, maar grote kans dat DLNA ook wordt ondersteund. Via Bluetooth kun je audio vanuit je telefoon naar de SoundVision sturen, alsook muziek uit de SoundVision beluisteren met een bluetoothkoptelefoon.

Een leuke functie is Aupeo. Bij Apple heet dit Genius. Tijdens het draaien van een track, vergelijkt de SoundVision trackdata op GraceNote en maakt aan de hand daarvan weer aanbevelingen van soortgelijke muziek. Een playlist op die manier samenstellen, zoals bij Genius, hoort dan weer niet tot de mogelijkheden. Bediening via je iPhone weer wel.

 
Foto: Loewe MediaVision 3D - Sander van der Heide

Wil je de speakers los van de rest van de set, dan is er nu ook een nieuwe home cinemaset van Loewe. Deze bestaat uit het 3D-systeem Loewe MediaVision 3D, de Loewe Satellite Speakers, de Loewe Subwoofer Compact en de Loewe Assist Multi- Control. Waarbij deze laatste de afstandsbediening is.

Bovenop de MediaVision zit een dockingstation voor iPodafluistering of om gewoon je iPhone lekker op te laden. Dat de MediaVision via deze iPod-dock ook HD-materiaal kan afspelen is niet helemaal juist. Natuurlijk ondersteunt de MediaVision veel Audio-HD standaarden(bijv. Dolby True HD, dts-HD MA enz.), maar dit verloopt via de geïntegreerde  bluray/dvd-speler (2 x HDMI in en 1 x uit). Ook hier is bij de bovenkant het inlegstuk te verwijderen en te vervangen voor één van de 250 kleuren die beschikbaar zijn.

De meegeleverde speakers zijn neer te zetten in een 2.1-situatie. Geen surround en ik kon zo gauw niet zien of surround nog wel een optie is, door 3 speakers er later bij te plaatsen. De luidsprekers zijn in één stuk gefreesd uit een aluminiumblok. En ook hier is het inlegwerk aan de bovenzijde van de beide luidsprekers inwisselbaar. De Subwoofer Compact is niet heel groot (hoogte 23 cm, breedte 23 cm, diepte 23 cm) maar heeft toch nog een  frequentiebereik van 45 Hz tot 300 Hz bij een vermogen van 180 Watt.

Het inschakelen gebeurt door middel van signaalherkenning. Dit betekent dat de Subwoofer en de geïntegreerde versterkers automatisch worden ingeschakeld zodra de aansluitingen een audiosignaal herkennen.

Genoeg keuze dus de komende tijd bij Loewe en een viertal apparaten die erg ‘sexy’ ogen en wat betreft specificaties het goed voor elkaar hebben. Nu de prijs nog.

MERK

EDITORS' CHOICE