ARTIKEL

Even naar Ikea dus.

Hoe kwam u op het idee voor uw W210 woofers?
“Och, dat ging heel langzamerhand. Kijk, in zijn algemeenheid zijn laagweergevers eigenlijk veel en veel te efficiënt rond 600 Hz, en hebben ze lang niet die kracht rond 30 Hz. Een veelgebruikte truc is om de membranen dan zwaarder te maken, want met massa raak je hoog kwijt. Maar je maakt hem ook een stuk minder efficiënt, dus je hebt ook zware magneten nodig; en zo wordt je woofertje steeds langzamer. En verder moeten zeer krachtige versterkers worden toegepast om een dergelijke laagunit in een compacte kast luid te laten brommen. Al met al is de gemiddelde actieve woofer eigenlijk een onding.”

“En de eerste tijd liep het helemaal niet zo lekker met de ontwikkeling van een hoekwoofer. Ik maakte het eerste ontwerp, met dezelfde omvang, en nou, ik vond hem waardeloos. Klote. Daarna maakte ik een prototype met een veel stijvere kast. Daarna weer, maakte ik de woofers sneller: dat werden min of meer midrange drivers van grote diameter. Toen begon het ergens op te lijken. Maar niet zonder het correctiesysteem, dat is het geheim.”

Zijn er soorten luidsprekers of zelfs specifieke modellen waarmee u de beste ervaringen hebt?
“De Ikon 2 natuurlijk! (Lacht.) En daar is ook de 1 bijgekomen. Met de Ikons hebben we zulke ongelooflijke demonstraties gegeven... Op de beurs onlangs in Kopenhagen hadden we 35 stoelen op 120 vierkante meter. Nou, die stoelen waren bezet, en er waren een man of tien die stonden. Die riep ik op om rond te lopen door de ruimte, en te proberen of ze ergens ‘breuken’ hoorden. En ik vroeg ze of ze me konden vertellen waar de wisselfrequentie ligt. Nou, die was 700 Hertz, en dat heeft niemand doorgehad.” Behalve de kleine Ikons vindt Lyngdorf de Helicon 300 heel mooi in dit systeem: “Die klinkt iets zoeter, maar ook doortekender en luchtiger. Onlangs hebben we ook goede ervaringen opgedaan met luidsprekers uit Nederland, die van Final. Hun elektronstaten combineren fantastisch met ons systeem!”

Hoe wordt uw systeem ontvangen?
“Dat gaat heel goed. Ons concept begint onderhand echt tractie te krijgen. Maar binnen de highendwereld blijft een aantal mensen voorlopig skeptisch – naar mijn idee omdat filtering in het verleden bijna nooit perfect is geweest. Ook digitale signaalbeïnvloeding had problemen, omdat een 16/44.1-signaal eigenlijk te weinig reserves heeft om binnen te manipuleren. Maar goed, men moet weten dat zich in ons systeem zulke problemen niet kunnen voordoen. Omdat ons systeem in 24/100 werkt, is er altijd speelruimte te over.”

Hebt u tips voor mensen die uw systeem aanschaffen?
“Nou, ten eerste: kijk uit voor reflecties. Probeer met name vloerreflecties te verminderen, want dat zijn naarlingen: ze vertroebelen de timing. En een simpele koffietafel kan die vloerreflecties al wegnemen, althans: zo’n tafel zorgt dat de reflecties tegen je buik belanden en niet in je oor. Ik raad een grootte aan van 1 meter 60 tot 1 meter 80. Als je hem met zorg neerzet, leidt dat tot een vrijwel complete opheffing van je vloerreflecties. Even naar Ikea dus, binnenkort.”


Peter Lyngdorf bezig met een meting

“Verder: als de zijreflectie langer is dan 5 ms, moet je hem zeker niet verwijderen. Een lange zijreflectie maakt het klankbeeld levendiger; alleen echt vroege zijn heel hinderlijk.”

“En tenslotte kan ik bezitters van langwerpige kamers aanraden om de luidsprekers aan de ‘lange kant’ neer te zetten. Dat levert meer delay op in de zijreflecties, en jij als luisteraar zit dichter bij de achterwand.  Dat levert een veel betere energietransmissie op.”

 

Website: www.lyngdorf.com


EDITORS' CHOICE