REVIEWNAD

Aansluitingen

Max Delissen | 19 maart 2012 | Fotografie Fabrikant | NAD

De NAD M51 is bedoeld om als een soort digitale `hub` in een moderne geluidsinstallatie te staan. Daarvoor zijn maar liefst vijf verschillende digitale ingangen voorhanden, waarvan de professionele AES/EBU en de twee HDMI-ingangen het meest opvallen. De professionele AES/EBU-ingang geeft aan dat de M51 zich ook in studio`s thuis voelt, terwijl de HDMI aansluitingen bedoeld zijn om je DVD- of Blu-ray speler, je digitale satellietontvanger of je settop-box op aan te sluiten. De M51 zorgt dan voor een perfecte weergave van het geluidsspoor, terwijl het (3D) videosignaal via de HDMI-video uitgang naar de tv of projector kan worden gestuurd.

Daarnaast zijn er een coaxiale en een optische s/pdif ingang voorhanden, alsmede een a-synchrone USB-B ingang voor een directe verbinding met een computer of laptop. Deze USB ingang ondersteunt USB Audio Class-2, wat betekent dat een 24/192 signaal kan worden weergegeven. Op Windows computers moeten hiervoor de op cd-rom bijgeleverde drivers worden geïnstalleerd, bezitters van een Mac met een besturingssysteem jonger dan OS-X10.4 hebben die drivers reeds aan boord.

Wat nog meer?
Behalve de digitale ingangen en HDMI-uitgang heeft de M51 een gebalanceerde en een ongebalanceerde analoge uitgang, een USB-A ingang voor software-upgrades. Voor integratie in een Home Automation systeem beschikt de M51 over een RS232 ingang, een 12 volts trigger-ingang en een aansluiting voor een IR-repeater voor dezelfde toepassing. Een geaarde IEC netentree en een tuimelschakelaar completeren de zaak. Helaas ontbreekt een analoge ingang zoals die wel op de M2 en de C390DD zit (in het laatste geval als optie middels een MDC-module).

De voorkant van de M51 is zeer eenvoudig. Een dikke frontplaat uit geborsteld aluminium met daarin slechts een stand-by knop, een blauw ledje, het grote en goed afleesbare VFD display en een drukknop voor het kiezen van de gewenste input. Via de meegeleverde M50 afstandsbediening kunnen ook nog andere (NAD) apparaten worden bediend, en krijg je toegang tot een paar bijzondere functies en instellingen van de M51.

Zo kun je aangeven of je het uitgangssignaal van de M51 fixed of variable wil hebben. Fixed gebruik je om de M51 op een geïntegreerde versterker of voorversterker aan te sluiten. Wanneer je hier in het menu de instelling nul (0) kiest is de uitgangsspanning precies 2 Volt en dat is in veruit de meeste gevallen precies goed. Versterkers met een afwijkende ingangsgevoeligheid kunnen naar behoefte een hoger of juist lager vast uitgangssignaal aangeleverd krijgen.

Wanneer een variabel uitgangssignaal wordt gekozen werkt de M51 als een voorversterker die rechtstreeks op een eindversterker of een paar actieve luidsprekers kan worden aangesloten. Een andere, erg handige, extra functie is dat je zelf namen kunt geven aan de digitale ingangen.

To Phase Or Not To Phase
Tot slot een functie waarvan ik weet dat sommige audiofielen een dansje doen als ze horen dat hij er op zit, maar waar ik zelf niet kapot van ben: een elektronische schakelaar voor de absolute fase van het signaal. Dat zit zo: sommige cd`s bevatten muziek die in 180 graden gedraaide fase is opgenomen. Vraag me niet waarom, maar het is zo… Omdat cd-spelers het signaal altijd met fase=0 afspelen zou dit ten koste gaan van de geluidskwaliteit omdat de luidsprekers bij de eerste puls van bijvoorbeeld een kickdrum niet naar buiten bewegen maar juist naar binnen. En het klopt: dat geeft soms een minimaal verlies aan coherentie en levendigheid. Er circuleert zelfs een lijstje op internet van muzieklabels en de bijbehorende fase van hun opnames. Mijns inziens is deze lijst hopeloos achterhaald omdat hij dateert uit de tijd dat muzieklabels altijd dezelfde studio gebruikten. Tegenwoordig worden opnames over de hele wereld gemaakt, waardoor het lijstje feitelijk onbruikbaar is geworden.

Dat wil overigens niet zeggen dat je niks aan deze functie hebt. Het klankmatige verschil kan soms echt frappant zijn. Alleen zul je, nu die lijst eigenlijk niet meer kan, elk album in je collectie klankmatig op de juiste instelling van de fase moeten beoordelen. Muziekfreaks die meer dan 2500 cd`s hebben kunnen hun borst dus natmaken. Zelf had ik deze functie misschien niet toegevoegd. Hij veroorzaakt namelijk Audiofilum Nervosa en leidt af van de hoofdzaak: muziek luisteren!

MERK

EDITORS' CHOICE