HiFi.nl
 
    

Woofers

Open de ogen weer en de enorme woofers (elk twee stuks met papierconussen van 38 centimeter doorsnee!) springen je bijna tegemoet. Sluit je ogen, en je bespeurt dat ze in deze drieweg dipool opstelling akoestisch verbazingwekkend naadloos aansluiten bij het geluid van de rest van de luidsprekerbezetting. Die op hun beurt trouwens ook uitstekend met elkaar samenwerken.

In dit geval heb je het over een gemodificeerde Scanspeak Revelator tweeter (met het bekende gecoate textiel bolletje) en een driver met magnesium conus en dito frame. Ook de grote woofers worden door een magnesium korf gestabiliseerd trouwens. Opvallend detail aan de middentonen speakers - en in dit geval zit dat trouwens ook vol in het zicht is de constructie met in de lengterichting geplaatste krachtige magneten. Dat concept verbetert de koeling, zo noteren we.

Waarom kiest Jamo voor zo'n tamelijk eigenzinnige koers en een ontwerp dat je met name ook visueel tegemoet springt? Designer Boye Lippert legt uit dat het idee oorspronkelijk komt van Mortensen de Mo in Jamo en door zijn team werd vertaald in een luidspreker die weliswaar nog steeds een 'meubelstuk' is, maar tegelijkertijd een brok dynamiek uitstraalt. De grote woofers zijn een logisch gevolg van de 'bevrijding' van het geluid door de traditionele kast weg te laten.

"De vorm van de 909s is als die van een mens, met brede schouders. De basis is bewust los van de frontplaat gehouden. Het design maakt meteen duidelijk dat je er op zeer hoog volume mee kunt spelen. Je zou kunnen zeggen dat je zijn motorblok ziet liggen."

    
2 / 4

 
HiFi Weekend-agenda HiFi Weekend-agenda
lees meer »
Recensie: Wadia 321 Recensie: Wadia 321
lees meer »
Hi-Visit - Audio Artistiek Hi-Visit - Audio Artistiek
lees meer »
MQA-shows op een rij MQA-shows op een rij
lees meer »