Redeye en Arcam

Redactie HiFi.nl | 08 februari 2012 | Home Cinema Modules

Op de beurs waren veel stands met interfaces en domotica-software. Thinkflood stond er met nieuwe Redeye hardware en software. We keken er naar Redeye Pro. Redeye Pro is een systeem dat veel verder gaat dan het besturen van je thuis-bioscoop. Je kunt je beveiligingssysteem en je lichtinstallatie besturen en nog veel meer. De hardware omvat een zeer breed scala aan verschillende soorten uitgangen. Kortom, Redeye Pro kan met allerlei apparaten communiceren.

Met één unit kun je gemakkelijk al een multiroom setup maken. Je kunt meerdere units aan elkaar koppelen voor nog meer connectiviteit. Een Redeye Pro hardware unit bevat acht Infrarood emitter uitgangen, vier relais uitgangen, twee RS-232 uitgangen, twee ethernet aansluitingen, en één USB B en drie USB A aansluitingen, 802.11 b/g WiFi. 

De gratis besturingssoftware kun je makkelijk installeren op je mobiele telefoon, je tablet of je PC. Er zijn regelmatig gratis software updates. Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met Redeye, wees Matthew Eagar van Thinkflood mij op een illustratief Youtube filmpje: Een man die zijn `69 Pontiac GTO musclecar aanstuurt met Redeye. Eerder ook op HiFi.nl te vinden. 

Het zal ons niks verbazen als we straks Redeye terug zien in de nieuwste James Bond film..

Meer informatie kun je vinden op Thinkflood of het Nederlandse RedeyeRemote. Nederlandse distributie wordt gedaan door AND Benelux, die ook een Redeye Special heeft op HiFi.nl.  

Arcam
Op de derde verdieping boven hal 3 zat Arcam in een kleine conferentieruimte. We hadden een persoonlijke ontmoeting met Chief Engineer Nick Clarke. Hij presenteerde vijf nieuwe producten van Arcam. De nu al befaamde FMJ D33 DAC stond op een tafel achter mij. Nick viel gelijk met de deur in huis.

“Dit is een van de best klinkende producten die we ooit gemaakt hebben! We hebben de allerbeste componenten bij elkaar gestopt voor deze DAC. Aan de achterzijde zie je twee asynchrone USB aansluitingen. Een USB 1.1 Class 1, galvanisch gescheiden en een USB 2.0 (480 Mbit/s) voor een connectie met de pc. De driver voor de pc wordt meegeleverd."

"Voor de rest zie je nog AES/EBU(192KHz), 2 x Coaxiaal S/PDIF(192KHz), 2 x Optische S/PDIF(96KHz), analoge outputs: XLR en cinch. Aan de binnen kant zitten 2 Burr Brown PCM1792, 24bit/192KHz converters (ingebakken in 1 FPGA), twee ringkern transformatoren, 1 voor analoog, 1 voor digitaal.”

“Er zit een jitter reduction circuit ingebouwd met 2 filters. Filter 1 haalt de jitter voor het signaal weg en laat de `post ringing` jitter intact. Dit geeft voor het gehoor een meer natuurlijke klank. Filter 2 verwijdert ook de `post ringing`, zodat je alleen nog een schoon signaal over houdt.”

Nick attendeerde ons op het chassis. “Het chassis is bijzonder goed bestand tegen resonantie en van erg hoogwaardig materiaal gebouwd”. Verder presenteerde Nick nog de R-range van Arcam. Een serie handige producten in een kleine behuizing:

De DR-Dock, een kleine iPod Dock met digitale aansluitingen S/PDIF, analoog cinch, HDMI en een USB die ook de dock oplaadt via de PC of laptop. Ook zien we nog een aansluiting “CTRL`, voor een connectie met Arcam AVR,NEO en MINI. De r-Link, een kleine DAC voor aan je laptop of elk ander apparaat met een digiitale output.

De r-Blink, een bluetooth receiver en DAC, speelt codex: spc, aac en aptx. Aptx is een codex van zeer hoge kwaliteit. Arcam heeft nu een bluetooth receiver met een zeer hoge kwaliteit audio en dat zie je maar weinig op de markt! De r-Pac, ook een USB DAC (96KHz) gevoed via USB, dus geen externe voeding nodig. Aan de achterkant een line out. Aan de voorkant een hoofdtelefoon uitgang. Klinkt bijzonder goed. Het verschil van geluidskwaliteit met de normale hoofdtelefoon uitgang van de laptop en de uitgang op de r-Pac, is duidelijk hoorbaar.

Nick zegt tot slot: “De r-serie is voor mensen die goede audio kwaliteit willen maar niet echt aangezien worden voor audiofielen. Deze producten zijn populair omdat ze perfect de vele multi-media gadgets en aan de andere kant de grote stereo componenten complementeren. We call them enabling devices”. Op de vraag of hij nog een leuke Arcam-slotzin heeft voor ons, zegt Nick: “We provide good quality sound for more people at a fair price”


EDITORS' CHOICE