REVIEWSonneteer

Sonneteer/Penaudio

Rene Smit | 30 december 2003 | Sonneteer

Sonneteer
Met geen Pen(Audio) te beschrijven

SonneteerNa ongeduldig een aantal weken wachten is het dan eindelijk zover dat Gerhard Rinsma van Accentus Audio de voor review bestemde Sonneteer apparatuur komt afleveren. Afgesproken was de vernieuwde Campion versterker en de Byron cd-speler te bespreken. Echter bij aflevering vraagt Gerhard of ik er bezwaar tegen heb ook een set Penaudio Charisma speakers te beluisteren. Een merk waarvan Accentus Audio sinds kort importeur is. Gezien de bescheiden afmetingen van de kartonnen doos zeg ik zonder de speakers te bekijken ja. Dit moeten speakers zijn die gemakkelijk een plaatsje op mijn Target TR60 stands kunnen vinden. Als Gerhard vertrokken is neem ik na de Sonneteer apparaten op een veilige plek te hebben gezet (aflevering vond plaats op mijn werkadres) de doos met de Penaudio speakers mee naar mijn kantoor. Er blijken twee schitterende mini monitor luidsprekers in te zitten. Een blik op de meegeleverde prijslijst leert dat deze speakers het niet misselijke bedrag van 3100, - euro per paar moet kosten. U begrijpt dat deze combinatie van prijs, fysieke afmetingen en afwerking voor hooggespannen verwachtingen zorgde.

Sonneteer en Penaudio

Gerhard heeft zijn zaken strak georganiseerd want naast de apparatuur krijg ik tevens een fraaie persbrochure met daarin een stukje over de filosofie van de merken, folders, prijslijsten en reviews van diverse producten. Ook krijg ik een fotomap en een cd-rom met daarop dezelfde foto’s in digitale uitvoering. Duidelijk is dat er met zorg en toewijding gewerkt wordt aan de verkoop van de producten. Sonneteer is een in Engeland gevestigde producent van audioapparatuur met een bescheiden assortiment. Sonneteer is opgericht in 1994 door 2 elektronica studenten die zelf veel muziek luisterden en ook actief muziek maakten. Na enige jaren ervaring te hebben opgedaan met het vervaardigen van professionele audioapparatuur en opnemen van muziek besloten beide heren een versterker voor hifiliefhebbers op de markt te brengen en zo ontstond de firma Sonneteer.

SonneteerNaast de voor review beschikbaar gestelde Campion maakt Sonneteer nog de Alabaster en de al eerder door hifi.nl geteste digitale Bronte versterker. Ook maken ze een Bronte cd speler en Dryden DA-converter. Voor de analoogliefhebber is er dan ook nog de Sedley phonoversterker. Een bescheiden maar uitgewogen assortiment. De Campion versterker is verkrijgbaar in zwart of zilver en beschikt over vijf lijningangen en één lijnuitgang. Eventueel is zonder meerprijs één van de ingangen te voorzien van een phonovoorversterker. De versterker levert volgens opgave 2x30 watt aan 8ohm en dit vermogen verdubbelt bij 4 ohm wat duidt op een ruime voeding. Het gewicht dat de versterker op de schaal brengt is 9 kilo. De Byron cd-speler is volgens opgave voorzien van een 18 bit Delta/Sigma dac. Naast de normale analoge cinch aansluitingen van goede kwaliteit is de Byron cd-speler ook voorzien van een digitale coaxiale en een optische S/PDIF uitgang. Naar de verdere technische opzet kunnen we slechts raden omdat hierover geen mededelingen worden gedaan.

Penaudio Ltd. is een kleine luidsprekerfabriek gevestigd in Finland en opgericht door Sami Penttilä een jonge ambitieuze ontwerper. Voor meer informatie kun je op de internetsite www.accentus.nl kijken met daarop links naar zowel Penaudio alsook Sonneteer. De Charisma speaker is een kleine monitor luidspreker met afmetingen van 140x240x285mm. Inderdaad de speaker is dieper dan dat hij/zij hoog is en dat laat de speakers bij vooraanzicht dan ook bijna wegvallen. De kasten zijn uitgerust met een 20mm. softdome tweeter en een 120mm. speciaal behandelde papierconus woofer. Aan de achterzijde bevindt zich een kleine basreflexpoort en één paar zware WBT aansluitingen voor de luidsprekerkabels. Noemenswaardig is nog Penaudio alle filtercomponenten zoals spoelen en condensatoren zelf ontwikkeld. De afwerking is plywood fineer in een lichte kleur en ziet er in mijn ogen gelikt uit zeker wanneer de speaker gecombineerd wordt met de eigen dedicated stands van metaal. Genoeg over de techniek, laten we snel gaan aansluiten en luisteren.
 
Aansluiten

SonneteerOm niet volledig de weg kwijt te raken besluit ik te beginnen met het aansluiten van de Penaudio Charisma speakers. De redelijk uitgebreide duidelijke handleiding, weliswaar Engelstalig maar goed te begrijpen, geeft precies aan hoe men de speakers het liefst geplaatst ziet om tot optimale prestaties te komen. Helaas kan dat hier in de normale woonsituatie niet maar heb ik de mogelijkheid tijdens luistersessies dusdanig met de speakers en stands te schuiven dat aan de gevraagde voorwaarden voldaan kan worden. Penaudio zegt dat de speakers vrij in de ruimte opgesteld dienen te worden met een minimale afstand tot de achterwand van 80 centimeter, gemeten vanaf de conus van de tweeter. Ook dienen de speakers fors ingedraaid te worden zodat de denkbeeldige lijnen getrokken vanaf de tweeters zich net voor de luisteraar kruisen. De afstand tussen beiden speakers bedraagt in mijn luistersituatie 230 centimeter en door de luisterstoel te verschuiven is elke gewenste afstand naar de luisteraar tussen 2 en 3 meter te realiseren.

Met de fraaie single-wire WBT connectoren worden Cable Talk speakerkabels aangesloten op mijn Naim Nap90 eindversterker, de tweede Naim eindversterker wordt tijdelijk op non actief gezet. Op advies van Gerhard zijn de eerste luisterindrukken opgedaan zonder mijn Klipsch KSW10 subwoofer maar hierover later meer. Als bron dienen de door VanMedevoort gemodificeerde Philips DVD963Sa cd/dvd/sacdspeler al dan niet in combinatie met de M-Audio Superdac 2496 en een Clearaudio Champion draaitafel. In een later stadium is eerst de Sonneteer Byron cd-speler met een Siltech ST48G3 interlink aangesloten op de Naim voorversterker en nog later werd de Naim versterkerset vervangen door de vernieuwde uitvoering van de Sonneteer Campion geïntegreerde versterker. In het luistergedeelte zal ik ook deze opbouw aanhouden zodat duidelijk wordt wat voor verschillen de diverse componenten teweeg brengen.


EDITORS' CHOICE