REVIEW

Real Spectral `Straight`

René van Es | 11 februari 2004 |

Klik hier voor een vergrote afbeeldingMeer dan eens hebben we op deze site gewezen op het belang van een goed meubel om uw kostbare apparatuur een plekje te geven. En meer dan eens is er gewezen op het integreren van een geluidsinstallatie in een woonomgeving op een zodanige manier dat het woongenot er niet onder lijdt. Er over praten is één ding, het in de praktijk brengen is iets anders.

Toen importeur Real Spectral een meubel aanbood ter recensie heb ik afgesproken dat het meubel ca. twee maanden kan blijven staan. Want ik vind het een nare klus om de hele set uit een rek te halen, alles los te koppelen, alles weer te plaatsen, weer aan te sluiten en een tijdelijke plek in huis te reserveren om de eigen meubels op te slaan. Ik begon op zaterdagmorgen om half negen en om vier uur ging de spanning pas weer op de set. Maar het meubel staat en het ziet er gelikt uit. Nu de invloed op de set.

 

Spectral – Straight Serie

Binnen het programma van Spectral zijn een paar meubels "op maat" leverbaar. Daaronder valt de Straight serie die zowel voor audio- als video doeleinden geschikt is. Nu is leverbaar op maat bij Spectral een begrip dat niet slaat op een volledig naar eigen inzicht gemaakt meubel, maar op het indelen van een meubel met standaard glasplaten. Breedte en diepte per plaat is dus een gegeven, het aantal dragers en de hoogte tussen de glasplaten mag varieren. Of je kunt met het aantal glasplaten in de breedte spelen. Gegeven mijn woonsituatie en de hoeveelheid te plaatsen apparatuur ging ik voor 110 cm breed. Ik had verder de keuze uit 8 en 12 mm glas. Keuze uit buizen van aluminium, messing, hoogglans zwart of edelstaal. Voeten leverbaar in beuken, kersen, zwart of zilver en het glas is mat of helder. Tenslotte kun je een volkomen vlakke bovenplaat krijgen die in staat is 120 kilo te dragen. Het meubel is altijd 50 cm diep.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe door mij gekozen uitvoering bestaat uit een vlakke bovenplaat van 12 mm. Aan deze glasplaat zijn flenzen gelijmd waar een draadeind ingeschroefd wordt om het rek op te bouwen. Het lijmen gebeurt in de fabriek met UV licht en speciale lijm, dat een oersterke verbinding garandeert. Dan vier glasplaten van elk 8 mm dik. Tussenafstanden van boven naar beneden resp. 20, 16, 16 en 25 centimeter. De buizen aluminium en de MDF voeten zijn in zilver gespoten. De voeten kunnen op meegeleverde wielen worden gezet of vlak op de vloer staan. Spikes kan wel, maar dat moet u dan zelf doen. Zonder de wielen kunt u het meubel waterpas zetten met stelschroeven. Bij mij staat het meubel op vloerbedekking met dik ondertapijt. Geen spikes en geen wielen. De buizen worden met plastic doppen afgedekt zodat ze het glas niet raken en de draadeinden goed aangetrokken kunnen worden. Het vullen van de buizen is geen standaard aangeboden optie. Maar wie handig is kan daar mogelijk zelf iets op verzinnen. Doordat de buis het glas niet raakt is er al sprake van demping.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe vijf glasplaten, zestien stukken buis, vier draadeinden, twee voeten en zesendertig doppen zitten verpakt in twee loodzware dozen die met vele moeite naar boven gesleept worden. In de doos perfect geslepen glasplaten met aan de voorzijde een facet rand. De buizen zijn per vier exact even lang en allemaal hetzelfde geschuurd. Daarna gelakt met blanke lak tegen vingers en verkleuringen. Geen schroefje ontbreekt en het monteren is eenvoudig zelf te doen. Totaalgewicht van het meubel, als het nog leeg is, gaat de 60 kilo te boven. Een hulpje is dus geen overbodige luxe, glas is zwaar. Na het opstellen is het het beste om de glasplaten met speciale ontvetter éénmalig schoon te maken en vervolgens alleen af te nemen met een stofdoek of plumeau. Het inruimen kan beginnen.

 

Ingeruimd staat netjes

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe rotste klus is het inruimen en aansluiten van de set. Ik probeer gelijk de kabels zo te laten lopen dat ze zo min mogelijk door elkaar vlechten. In mijn vorige rek heb ik goede resultaten behaald door onder het CD-loopwerk (een Teac VRDS T-1), Acoustic Analysing `TVA dempers` te zetten onder de Marsh Sound `Design` eindversterker en `Masterbase` te gebruiken. Jammer is dat `Masterbase` zo glad is en het daarom niet lekker zit onder de veel lichtere Marsh voorversterker. Die staat dus gewoon op de eigen pootjes, net als de rest van de apparatuur. Wegens plaatsgebrek naast het meubel, is ook mijn Kemp netfilter nu in het rek gezet. Heel fijn is de diepte van het rek, daardoor hangen de kabels in een mooie natuurlijke bocht naar beneden. Ook is een groot pluspunt dat er ruimte genoeg is voor 19 inch apparatuur. Een GamuT D200 laat zien dat 50 cm diep voldoende is, zelfs voor een dergelijke forse eindbak. Er is overwogen om, vanwege de kabelstrengen,  geheel of deels melkglas toe te passen in plaats van het fraaiere helder glas. Maar het valt mij alles mee wat ik aan kabels zie lopen. Ik had het veel erger verwacht. Nu heb ik bovendien een helder zicht welke aansluiting waar zit.


EDITORS' CHOICE