REVIEWB&W

Meadowlark Swallow

Rene Smit | 03 juni 2004 | B&W

Soms lukt het HiFi.nl om echte primeurs te scoren, zo ook deze keer. Onderwerp van deze test zijn de uit Amerika afkomstige Meadowlark Swallow speakers. Handgebouwde speakers die ondanks het handwerk toch relatief betaalbaar zijn met een prijs van ongeveer 1250 euro voor een set exclusief stands.

Meadowlark Swallow (c) XingoDe kersverse importeur was gaarne bereid direct een set ter beschikking te stellen en zodoende werd er enige dagen nadat de eerste zending uit Amerika was gearriveerd al een paar bij mij afgeleverd. Hagelnieuw, dus enige inspeeltijd is gewenst. Naast Meadowlark voert importeur Multitrade ook Rogue Audio apparatuur en Acoustic Zen kabels. De drie merken onderhouden onderling een goede relatie en op diverse shows worden deze producten dan ook vaak gecombineerd. De buitenlandse audiopers schrijft vrijwel altijd positief over deze demo’s wat zeker niet alles maar toch wel iets zegt. Bij aflevering blijkt dat de twee relatief kleine monitor speakers in een behoorlijk grote doos worden afgeleverd. Uitpakken leert dat er veel aandacht aan het verpakken is besteed en de speakers rondom beschermd zijn door middel van grote stukken “piepschuim”. Zodat de speakers ook met het betere gooi en smijt werk van sommige vervoerders niet snel zullen beschadigen. Wat helaas ontbreekt in de doos, is een handleiding en een sheet met specificaties van de Swallow speakers.


Swallow

Wanneer ik de speakers uit de verpakking heb gehaald staan er twee monitor speakers met een formaat van 17x34x25cm op de eettafel. De vormgeving is behoorlijk afwijkend van wat ik normaal gewend ben. De baffle loopt naar achter toe schuin weg waardoor het geluid van de tweeter een grotere afstand tot de luisteraar moet afleggen dan dat van de woofer. Dit is gelijk één van de speerpunten in de ontwerpfilosofie van Meadowlark speakers: “Time Coherence”. Wat in feite niets anders is dan zorgen dat het geluid van zowel woofer als tweeter gelijktijdig de luisteraar bereiken. Echter Meadowlark doet dit niet door middel van filtering, maar door een afwijkende bouw van de kast. Een leuke en leerzame uitleg inclusief animaties van dit principe is te vinden op www.meadowlarkauddio.com. De recensie exemplaren zijn uitgevoerd in de kleur “Light Ash”. Voor dezelfde prijs kan ook gekozen worden voor “Dark Ash” of “Ebony”. Tegen meerprijs zijn nog andere kleuren leverbaar en omdat dit een handgebouwd product betreft behoort ook een combinatie van meerdere kleuren tot de mogelijkheden, geheel volgens de wensen van de klant. De baffle en de bovenkant van de speakers zijn uitgevoerd in 3,5 centimeter dik massief hout en de zijkanten zijn gefineerd. De achterzijde is van een donkergekleurde kunststof gemaakt alwaar ook de single-wire luidspreker klemmen zijn te vinden. Klein nadeel van deze bouwwijze is het kleurverschil tussen de massief houten delen en de gefineerde stukken. Voor een speaker in deze prijsklasse valt hier nog enigszins overheen te stappen maar bij de duurdere modellen in de lijn lijkt het me niet acceptabel.

Meadowlark Swallow (c) XingoOver de door Meadowlark gebruikte luidsprekerunits worden verder geen mededelingen gedaan. De laagweergave is ondersteund door een transmissielijn constructie waarvan de poort over de volle breedte van de kast aan de voorzijde de lucht ademt. Voorzien van het los meegeleverde frontdoek lijkt door deze poort de speaker recht van voren bekeken een lachende mond te hebben. Bij mijn kinderen riep deze poort vragende reacties op in de trant van: “ademt de boks daardoor?”. Het gebruikte wisselfilter is geïsoleerd in een apart kastje in de luidsprekerkast geplaatst en “eenvoudig” opgebouwd. Voor de tweeter gebruikt het filter een Caddock Power weerstand en een Audyncap, voor de woofer een single heavy gauge, pure copper air core inductor. Alle onderdelen zijn handgesoldeerd van punt naar punt met zilversoldeer. Volgens opgave van Meadowlark loopt het frequentiebereik van de Swallow van 50Hz tot 22KHz. Genoeg over de techniek, het is tijd de boel te gaan opstellen en te beluisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE