REVIEWA Capella

Alphason Aragon AG60-s

René van Es | 17 juni 2004 | A Capella

Opgewonden Stands

Wie monitor luidsprekers koopt is vrijwel altijd aangewezen op stands. Je moet ze tenslotte op oorhoogte weten te brengen. Voor veel mensen zijn luidsprekerstands een sluitpost op de begroting en dat is jammer. Als u bewust een keuze maakt tussen design en functie, dan kan ik mij dat nog voorstellen, maar als u als muziekliefhebber kiest voor een “flubber” tafeltje of “pruts” stand om zelfs maar budget luidsprekers een plaatsje te geven, dan doet u zichzelf ernstig te kort.


Alphason

Alphason Aragon AG60-s (c) XingoAlphason is een Engelse leverancier van meubels voor audio/video toepassing en van luidsprekerstands. Wij leenden er een paar met een hoogte van 60 centimeter waar monitors een plekje op konden vinden. De stands worden geleverd als bouwpakket. Het in elkaar zetten vergt slechts een schroevendraaier. Een paar sleuteltjes voor de moeren zijn mee verpakt. De stand bestaat uit een vloerplaat, een bovenplaat en drie kolommen. Twee dunnetjes aan de voorkant en een stevige kolom achter. De dikke kolom kan gevuld worden met zandachtige mineralen. Dat spul is meegeleverd. De handleiding is erg vaag of dat nu los of in de geleverde plasticzakjes in de kolom hoort. Volgens de importeur gewoon in de zakjes laten. Ik was in de veronderstelling dat het los erin moest en heb 14 zakjes open staan knippen. Van lekken van het “zand” heb je in beide gevallen geen last. Elke stand staat op vier dikke spikes. Die zijn te dik om door zwaar tapijt en ondertapijt te drukken. Je hebt wel wat meer stabiliteit, maar echt op het beton rusten doet de stand bij mij niet. Voor de bodem spikes zijn plastic kapjes meegeleverd ter bescherming van parket of laminaat. In de topplaat, die 14,5 x 16,5 centimeter meet, zitten gaatjes voor topspikes. Ook die zitten in de verpakking. De stand zelf is van gecoat metaal en leverbaar in zilver, zwart en chroom. De chroom uitvoering vind ik zelf het fraaist, de zilveren uitvoering is het minst opvallend. Enige voorzichtigheid met het schroeven is op zijn plaats. Als u teveel gaat wringen met de buizen “stroopt” de coating op. Remedie is de buis fixeren ten opzichte van de onder of bovenplaat en de schroeven aandraaien. Niet de buis draaien en de schroef vasthouden. In de dikke achterbuis is een kabelkanaal vrijgelaten waar een redelijk dikke kabel door heen kan. Optisch een mooie oplossing.


Speakers

Elke speaker heeft baat bij een goede stand. Zelf heb ik twee types gebruikt. Impulse leverde een set IMP monitors en van Mordaunt Short heb ik nog de MS902 staan. Ik gebruik geen top spikes maar minieme plastic “druppels” om de geleende speakers aan de onderzijde niet te beschadigen. Top spikes of blue-tak is mogelijk nog beter. Om een goed vergelijk te kunnen maken heb ik de stands naast een ander merk stands gezet en de speakers van de ene stand naar de andere verplaatst. Om de invloed van de plaats zo klein mogelijk te houden heb ik daarna de test herhaald waarbij de Alphason en de andere beschikbare stand onderling van plaats wisselden. Daarna is de cyclus herhaald met de Mordaunt Short speakers. De speakers staan ver uit de wanden en verwijdert van de achtermuur. De keten voor de luidsprekers is overdreven duur in vergelijk met de kastjes. Dat gaat in mindere mate op voor de Impulse IMP. De Mordaunt Short is echt uit verhouding met een CD/dac combinatie van 3000 euro, een versterker van 5000 euro en Crystal Reference bekabeling. Grappig is om dan te merken dat die kleine MS902 feilloos laat horen wat een stand doet, in staat is laag weer te geven en muziek staat te maken die ongekend is voor de 129 euro die de kastjes ooit per stuk moesten kosten. Houdt u mij ten goede, de IMP deed het nog beter, een nog kostbaarder monitor zou in deze set zelfs op zijn plaats zijn. Het bevestigt mijn stelling: een kleine speaker met basis kwaliteit in een grote set, zet een grootse prestatie neer.

Alphason Aragon AG60-s (c) Xingo


EDITORS' CHOICE