REVIEW

Haugaard & Høirup - Let`s Dansk

Jan de Jeu | 05 augustus 2004

“Haugaard & Høirup” roept de aankondiger op 24 maart 2001 in de Ost Friesische Strackholt Folk Club en meteen daarop begint één van deze heren in het Deens te babbelen. Gelukkig wordt hij door de ander direct gecorrigeerd met de opmerking dat ze zich deze avond beter in het Engels uit kunnen drukken.

Haugaard & Høirup - Gedurende de rest van de CD is evenwel de enige stem die nog klinkt die van gitarist Morten Alfred Høirup. En wel in het Deens wanneer hij zingt over “Riddervisen” (het lied van de ridder), “Alle Mand”(alle mannen) en “Elverskud” oftewel elvendans.
Het zijn de enige 3 van de in totaal 15 nummers die men wat mij betreft achterwege had kunnen laten.
Niet omdat het gitaarspel van Høirup ondermaats is en al evenmin omdat zijn kompaan Harald Haugaard te kort schiet op viool. Het is zelfs niet de stem van Høirup die hiervoor verantwoordelijk is. Het is de Deense taal die zich naar mijn mening ten ene male niet leent om voor songteksten te worden gebruikt. Het resultaat klinkt in mijn oren dan ook vreselijk.

Daarmee blijven er echter, buiten de intro, nog 11 nummers over. Wanneer ik een favoriet nummer aan moet wijzen dan is dat voor mij de ‘traditional’ “Lyksagelig” - oftewel ‘Gelukzalig’ - het op één na laatste nummer van deze tweede, uit 2001 daterende CD van het duo dat sinds 1998 samen optreedt. Maar alleen wanneer u mij daartoe dwingt want eigenlijk zijn alle nummers van hetzelfde hoge niveau. Dat geldt meteen al voor het eerste nummer. Twee snelle, uit het oosten van Jutland afkomstige, traditionele Deense dansen (hopsa) met de naam “Hopsa Fra Raaby” en ”Den Rode Lue” oftewel ‘Hopsa uit Raaby’ en ‘De Rode Muts’. Het volgende nummer verwijst naar een rustige, typisch Noorse paardans – “Norsk Reinländer”- en een van het Deense eiland Seeland afkomstige polka getiteld “Plink-Plonk”. Naast traditionals staan er ook eigentijdse composities op. Zoals de door Høirup op hotelkamers componeerde songs “Frændeløs” oftewel ‘Eenzaam’ en “Gunilds Elsker”; het lied over de minnaar van Gunild. Dit laatste nummer is geschreven in Slovenie tijdens het 19e EBU Folk Festival waar het duo Haugaard & Høirup voor het eerst samen optrad. Het is slechts een greep uit de vele songs die dit album te bieden heeft. Snelle en langzame nummers wisselen elkaar af en zijn stuk voor stuk zeer de moeite waard voor liefhebbers van akoestische gitaar en vioolklanken in het algemeen en van folkmuziek in het bijzonder.

Haugaard & Høirup - Het bijgevoegde booklet biedt veel informatie over het duo, de instrumenten en de composities. Maar ook over de tijdens de opname gebruikte apparatuur. Die opname voldoet op alle punten aan de hoge standaard zoals ik die ken van meer recente Stockfisch opnamen. Niet alleen de natuurgetrouwe klank van instrumenten en stem maar ook het enthousiasme van het publiek wordt weergegeven op een wijze die maakt dat ik me tijdens het luisteren in de zaal van de Folk Club waan. En daarmee is de schijf ook voor de audiofielen onder ons interessant.


Aanvullende informatie:
Format: CD: SFR 357.6022.2
Label:  Stockfisch Records
  St.Blasien/Herrenhaus
  D-37154 Northeim
  Deutschland
  Tel.  +49(0) 5551 61313
  Fax. +49(0) 5551 8020
  www.stockfisch-records.de


EDITORS' CHOICE