REVIEWPMC i-Series

PMC DB1+

Anneke Ruys | 07 juli 2005 | PMC i-Series

Via hoofdredacteur René van Es krijg ik een set PMC DB1+ monitor speakers aangereikt. Een bescheiden doos verdwijnt achter in de kofferbak, een verademing na het recenseren van diverse vloerstaande speakers met aanmerkelijk grotere afmetingen en inherent daaraan een hoger gewicht.

Thuis aangekomen vinden de speakers tijdelijk een plekje op zolder om de volgende avond bij afwezigheid van de vrouw des huizes uitgepakt te worden. Uit de doos komen twee speakers met het formaat van een gemiddelde schoenendoos, ongeveer vergelijkbaar met mijn eigen Spendor S3 speakers. De speakers zien er perfect afgewerkt uit en zijn uitgevoerd in licht kersenkleurig fineer met zwarte fronten. Onder het frontdoek prijkt de naam PMC wat staat voor Professional Monitor Company.

PMC DB1+ (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

PMC is gevestigd in Engeland en levert zonder tussenkomst van een importeur direct aan de vakhandel. PMC produceert speakers voor de professionele markt, daarnaast ook een range welke specifiek bedoelt is voor thuisgebruik. Uiteraard wordt voor de laatst genoemde groep wel gretig gebruik gemaakt van de expertise die opgedaan is in de professionele wereld. Zo is zelfs de kleinste telg, de onderhanden zijnde DB1+, voorzien van een echte Transmissielijn voor de laagweergave. Leuk om te vertellen is nog de manier waarop de naamgeving tot stand komt van de diverse modellen. Zo staat DB voor Dinky Box, TB voor Tiny Box, FB voor Floor Box en OB voor………………Other Box. Tijdens een brainwave sessie van de ontwerpers (in de kroeg) werd naarstig gezocht naar een aanduiding voor "the other box" en daar is het gewoon bij gebleven.


DB1+


Zoals gezegd is de DB1+ uitgerust met een transmissielijn om de laagweergave van de woofer aan te vullen. De DB1+ is daarmee de kleinste speaker ter wereld met deze techniek. Kort gezegd komt het er op neer dat door de achterzijde van de luidsprekerunits te dempen met speciale foam uitsluitend het allerlaagste laag de kans krijgt, langs een labyrint in de kast, aan de achterzijde via een poort de kast te verlaten. Heel simpel gesteld want de techniek luistert bijzonder nauw. Zo moet het foam precies de juiste frequenties dempen en zorgen dat de lage tonen in fase met het laag van de units de poort verlaten. Ook de gebruikte hoeveelheid foam is van belang, teveel foam zorgt ervoor de laagunit niet genoeg kan bewegen en te weinig vermindert de controle van het laag.

PMC DB1+ (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (

De schotjes in de kast die er voor zorgen dat de "transmissielijn" de juiste lengte krijgt, hebben als bijkomend voordeel dat de totale stijfheid van de kast aanzienlijk toeneemt. Positief gevolg hiervan is dat kastresonanties minimaal zijn en er aldus een ongekleurde weergave ontstaat. Mits goed toegepast is de transmissielijn een ontwerp met veel voordelen. Ten opzichte van de kastinhoud een dieper laag en een vrijwel ongekleurde weergave. Logisch voor PMC om uit te gaan van dit principe, afluistermonitors in studio’s moeten natuurlijk verregaand neutraal en ongekleurd weergeven. Dat PMC hier goed in slaagt, blijkt wel uit de studio’s van naam en faam welke van PMC speakers gebruik maken. Voor meer informatie over het ontwerp en waar de PMC speakers allemaal gebruikt worden kun je kijken op de buitengewoon interessante internetsite www.pmc-speakers.com.

PMC DB1+ (c) Xingo (c) XingoNa het verwijderen van het front zien we een 14 centimeter woofer met een magnesium chassis en een 2,7 centimeter silk soft dome tweeter die ferrofluid gekoeld wordt. Beide drive units zijn door PMC ontworpen en worden onder deze specificaties in Denemarken gebouwd (de precieze herkomst van de units blijft onbekend). Aan de achterzijde vinden we stevige, voor bi-wire en bi-amp geschikte, aansluitterminals.

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 50Hz tot 25kHz en de gevoeligheid bedraagt 87dB. De DB1+ meet 29x15,5x23,4 centimeter en weegt 4,5 kilo. Knap van PMC dat men in een speaker van deze afmetingen, niet veel meer dan een gemiddelde schoenendoos, een transmissielijn van 1,5 meter heeft weten te creeren.

De DB1+ is standaard leverbaar in kersen, eiken of zwart fineer. Ook kan men kiezen voor Professional black wat de speakers een wat ruigere uitstraling geeft en de kans op beschadigingen sterk vermindert. Tegen meerprijs bestaat de mogelijkheid andere fineer soorten te bestellen. Genoeg over de speakers het wordt tijd om de boel spelend te gaan krijgen.


Aansluiten


Deze keer geen gesleep of gedoe, de PMC speakers kunnen zonder problemen de plaats innemen van mijn Spendor S3 speakers op de Target TR60 stands. Voor een goede verbinding tussen stands en speakers wordt gebruik gemaakt van propjes Blue Tack. In eerste instantie laat ik de speakers recht vooruit stralen, tijdens de luistersessies wordt er later nog wat geschoven. De speakers worden met vM SC3Rxxx luidsprekerkabels single-wire gekoppeld aan mijn vM MA240 versterker. Als bronnen dienen als gewoonlijk een vM Philips DVD963Sa in combinatie met een M-Audio Superdac, die met elkaar verbonden zijn met een Canare Digiflex digitale kabel. Van de dac gaat het signaal naar de versterker met Siltech SQ88G5 MKII interlinks. Ook analoog wordt deze keer fanatiek benut. Een Clearaudio Champion draaitafel stuurt zijn signaal naar een vM PHM3 phonotrap welke het signaal versterkt en ook hier zorgt een Siltech SQ88G5 MKII interlink dat het signaal zo ongeschonden mogelijk mijn vM MA240 versterker bereikt. Alle apparatuur staat opgesteld in een recent aangekocht Alphason audiorack en om ongewenste trillingen nog verder uit te bannen zijn de versterker en DVD-speler ook nog eens op Master Base plaatjes geplaatst. De apparaten krijgen stroom aangeleverd uit een dedicated groep waarbij in de meterkast de standaard schakelautomaat door een AHP klankmodule 3i is vervangen. Netsnoeren zijn Supra Lorad exemplaren voor de versterker en het loopwerk, de overige apparaten hebben een standaard exemplaar.


EDITORS' CHOICE