van Medevoort MA350 en CD350

Het aanzien van de nieuwe Van Medevoort versterkers is zo anders en toch zo herkenbaar dat spreuken als: “de nieuwe kleren van de keizer” en “een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken” mij al snel door het hoofd schieten. Ze dekken wellicht niet de lading; ach dat geeft niet. Voor mij staan twee nieuwe producten uit de Audioart stal die samen met de binnenkort uit te brengen DAB tuner een ommezwaai vormen in uiterlijk terwijl het vertrouwde innerlijk een pure Van Medevoort herbergt, meer verfijnd, nog dieper getuned en fijnzinniger in weergave. Een plezierig paar weken speelde de MA350 met de CD350 mijn huis vol met muziek.


Versterker en SACD speler

De MA350 is zijn leven begonnen als de eerder op deze site beschreven MA340 maar heeft uitwendig en inwendig een forse update ondergaan. Gebleven is de opbouw die uit meerde printen bestaat die een typisch Van Medevoort karakter dragen. Discreet, netjes gemaakt, puur handwerk, gelakte transistoren - wat herkenning tijdens de fabricage makkelijk maakt - een stevige voeding en relais op alle ingangen. De voeding bestaat uit een forse ringkerntrafo van 300VA, afgevlakt achter de diodes met 4 x 4700 uF. De eindtrappen zijn opgebouwd rond een paar bipolaire transistoren, die in rust weinig warmte verkwisten. De MA350 is net als zijn familie en voorgangers van ingang tot uitgang een klasse A versterker. Alle versterkertrappen staan statisch (met een vaste bias) ingesteld, behalve de eindtransistoren, die hebben een dynamische instelling. Dat laatste is een kleine biasinstelling voor 5 tot 10 Watt in klasse A, die wordt verhoogd of verlaagd zodra het ingangssignaal toeneemt of juist afneemt. De dynamische instelling draagt ertoe bij dat de temperatuur in de eindtrap nagenoeg constant blijft, zelfs bij wisselende volumes. Een stabiele temperatuur zorgt voor een stabiele klankbalans. De MA350 is dus een (dynamische) klasse A versterker.



Ten opzichte van de MA340 zijn meer audiofiele componenten toegepast als MKT en MKP condensatoren van Chateauroux. Op de meetbank, maar vooral op het gehoor, geselecteerd door een vaste groep professionele luisteraars die met regelmaat verzamelen bij Audioart in Maarssen. Het uiterlijk heeft een grote verandering ondergaan. Weg is het vlakke front. Er voor in de plaats is een uiterlijk gekomen van een aluminium frame met een zwarte ingelegde plaat. Daarop in zilver de regelaars en natuurlijk (een deel van het handelsmerk) rode LED’s. Het uiterlijk doet mij nog het meeste denken aan Spectral, erg mooi en passend in vele interieurs. Naast zwarte of naast zilveren apparatuur. De kast is diep en zwaar en meet 43,4 x 39,0 x 10,2 cm om precies te zijn.

De SACD speler verraadt zijn herkomst als ik de kast openmaak. Het is in basis een Marantz, waarvan diverse componenten zijn vervangen door betere exemplaren. Natuurlijk zien we in de speler de unieke vM klok die zorgt voor de timing in de speler en heel lage jitter waardes. De print met de bediening is van Van Medevoort zelf. Ik herken ook de diodes in de voeding als types die ik Audioart al vaker zag toepassen. De kast is vele malen zwaarder uitgevoerd dan die van de oorspronkelijke speler. Allemaal verbeterpunten die helaas geld kosten maar winst in geluidskwaliteit opleveren. Audioart is niet de enige fabrikant die een bestaand product “ombouwt”. Atoll heeft als basis een Technics speler, Townshend Audio en Goldmund een Pioneer. Waarom zou je het wiel uitvinden en bouwen als het beschikbaar is voor de OEM markt. De speler werkt soepel en geruisloos. Leest CD en SACD maar geeft SACD uitsluitend in stereo weer. Het is geen multikanaal speler. Het rode display is goed leesbaar als er niet teveel direct zonlicht invalt. Stoort het zwakke rode schijnsel uw luistergenoegen dan kunt u het display in een paar standen dimmen.

Qua ingangen zit u goed met de MA350. Eén maal gebalanceerd in via XLR, vijf maal in via cinch en een tape-out met monitor functie. Verder is via een schakelaar de voor en eindversterker te scheiden. De pre-out is altijd actief, fijn voor een subwoofer of een slave versterker, de main in staat toe dat de MA350 aangestuurd wordt uit een processor loop of als eindversterker. Een cinch bus resteert met 12 volt trigger en een tweede cinch bus laat RC signalen door afkomstig van een afstandbediening. Eén paar luidsprekerklemmen per kant maakt het mogelijk blank draad, spades of banaanstekkers te gebruiken. Het van een polariteit voorziene eurochassisdeel koppelt de 230 Volt. De SACD speler heeft een enkele cinch stereo uitgang, Toslink en een S/PDIF uitgang voor digitaal PCM signaal. Deze uitgangen zijn zonder signaal zodra u SACD speelt. Daarnaast een in-en-uit voor RC signalen en wederom een eurochassisdeel voor 230 Volt. De afstandbedieningen zijn niet gelijk aan elkaar. De vM kennen we als het bekende zwart/blauwe doosje, Het  is een systeem afstandbediening en hiermee kunnen ook de primaire functies van de CD-speler en straks de tuner bediend worden. Die van de CD speler is een standaard Marantz remote met een vM sticker.

Ik zou bijna vergeten wat specificaties op te lepelen. De versterker levert 2 x 110 Watt RMS aan 8 ohm, is onvoorwaardelijk stabiel ook aan elektrostaten en mag belast worden vanaf 1 Ohm als het moet. De vermogensbandbreedte loopt van 1,5 Hz tot 100 kHz. Bij een vervorming die kleiner is dan 0,003 % over het gehele bereik. De dempingfactor is onafhankelijk van de frequentie en ligt tussen 1200 en 1500. De signaal/ruis verhouding is groter dan 100 dB. De impedantie aan de ingang is een gemakkelijke 50 kOhm. Tja, de specs van een SA(CD) speler zijn nauwelijks de moeite waard om te noemen. Hoogstens dat het uitgangsignaal bij 0dB 2,2 Volt bedraagt. Dat de vervorming bij DSD 0,0009 % en bij PCM 0,0020 % is lig ik niet wakker van. We gaan fijn een set bouwen om de componenten heen.

MERK

EDITORS' CHOICE