REVIEWSennheiser

Sennheiser HD555 en 595

Kilian Bakker | 27 december 2007 | Sennheiser

De laatste jaren is de vraag naar hoogwaardige hoofdtelefoons toegenomen en Sennheiser blijft daar goed op inspelen. HiFi.nl nam daarom twee modellen uit hun 500 serie onder de loep.


  
OORsprong

In 1947 ontwikkelde Dr. Ing. Fritz Sennheiser zijn eerste microfoon genaamd MD 2. Deze microfoon werd erg populair, vooral bij radiostations, net als de 7 jaar later geĂŻntroduceerde MD 21. In het daarop volgende decennium groeide de reputatie van Sennheiser nog verder door revolutionaire producten als de MDS 1 en de geliefde MD 421. In 1968 deed de HD 414 hoofdtelefoon zijn intrede waarmee een legendarisch product was geboren. De HD 414 is tot de dag van vandaag de meest verkochte hoofdtelefoon ter wereld.
 
Vanaf dat moment stond Sennheiser bij het grote publiek bekend als fabrikant van hoogwaardige en zeer comfortabele hoofdtelefoons. Deze goede naam heeft Sennheiser weten te behouden en wellicht zelfs te verbeteren door het introduceren van nog meer baanbrekende producten zoals de Orpheus. Deze elektrostatische hoofdtelefoon met buizenversterking werd in 1991 als teken van kunnen en als absoluut referentiepunt geĂŻntroduceerd. Die referentiestatus heeft de Orpheus tot op heden weten te behouden.
 
Gezien de astronomische prijs werden er natuurlijk wel heel wat minder Orpheus-setjes verkocht dan HD 414`s. Maar de ontwerpafdeling bij Sennheiser had niet stil gezeten en kwam met een nieuwe referentie voor het meer gangbare en betaalbare `Moving Coil` programma, genaamd HD 600. Deze kreeg enkele jaren geleden een nog verder doorontwikkeld zusje in de vorm van de HD 650. Ook deze modellen zijn nog tamelijk kostbaar en daarom heeft Sennheiser het middensegment van het HD programma uitgebreid met de nieuwe 500 serie.
 
De HD 555 en HD 595 zijn respectievelijk het middelste model en het topmodel van de HD 500 lijn. Deze modellen hebben verschillende eigenschappen gemeen met de HD 600 serie maar zijn vriendelijker geprijsd. De HD 555 maakt met een prettige tijdloze vormgeving en keurige afwerking meteen een goede indruk. Die eerste positieve indruk werd alleen maar beter toen de HD 555 op het hoofd werd gezet, wat mede te danken is aan de comfortabele oorkussens. Deze zijn overtrokken met een soort velours, net als de kussenrand aan de binnenzijde van de hoofdband. De pasvorm van een bepaalde hoofdtelefoon kan natuurlijk van persoon tot persoon verschillen, maar door de goede instelbaarheid van het geheel en de iets naar achteren gekantelde stand van de nieuwe oorschelpen zullen de HD 555 en de HD 595 bij weinig luisteraars voor problemen of discomfort zorgen.


 
De HD 595 is in een brons-grijze lak gespoten terwijl de HD 555 een zilver-grijze afwerking heeft. Daarnaast is de hoofdband van de HD 595 met leer afgezet wat rondom doorloopt en keurig is gestikt. Sennheiser levert een handige steun bij de HD 595, die aan een plank kan worden geklemd door middel van een kunststof schroefknop. Beide hoofdtelefoons worden geleverd met een 3 meter lange hoogwaardige signaalkabel die, net als de zachte oorkussens, vervangbaar is. De stevige aangegoten en vergulde jackplug kan door middel van een eveneens verguld verloopje worden aangepast voor gebruik met mini-jack aansluitingen. Zowel de HD 555 als de HD 595 maken gebruik van het E.A.R. systeem (Eargonomic Acoustic Refinement) in hun schelpen, waarmee het geluid meer direct wordt weergegeven (minder ongewenste reflecties).
 
De HD 555 heeft units met een zogeheten Duofol membraan wat via een aluminium spreekspoel en een Neodymium magneet wordt aangestuurd. De nominale impedantie is 50 Ohm (wat hem geschikt maakt voor portable spelers) en het frequentiebereik loopt van 15 Hertz tot 28 kiloHertz. De HD 555 weegt 260 gram en drukt met 3,5 N tegen het hoofd. De maximale geluidsdruk wordt opgegeven als 112 dB (iets wat natuurlijk niet aan te bevelen is!).
 
De HD 595 is ook van Duofol units met aluminium spreekspoelen en Neodymium magneten voorzien maar voor dit model is de geometrie van de membranen aangepast voor een nog lagere intermodulatievervorming, aldus Sennheiser. Daarnaast is er bij elke unit een cellulose fleece met een bijzonder homogene structuur aangebracht waarmee de totale harmonische vervorming (THD) wordt gehalveerd ten opzicht van de HD 555 (0,1 % in plaats van 0,2 %). De HD 595 weegt 270 gram (de 10 gram hogere massa komt voort uit de leren hoofdband) maar de contactdruk is ook hier 3,5 N. Ook de maximale geluidsdruk is hetzelfde maar het frequentiebereik loop bij de HD 595 van 12 Hertz tot maar liefst 38,5 kilohertz. Beide modellen worden in een mooie en degelijke glanskartonnen verpakking geleverd en de garantieperiode duurt 2 jaar.


EDITORS' CHOICE