REVIEWQuad

QUAD Atelier ESL 57 QA

De QUAD ESL 57 weergever is door de decennia heen een ware referentie met cult-status geworden en dit inspireerde Quad Musikwiedergabe om een nieuwe uitvoering van deze klassieker te lanceren.

QUAD Atelier ESL 57 QA

De legendarische QUAD `ELS` electrostatische weergever werd in 1955 geintroduceerd door Peter James Walker, oprichter van `The Acoustical Manufacturing Co.`. De typenaam van dit klassieke ontwerp werd later ESL en de naam van het bedrijf uit Huntingdon zou worden omgedoopt naar QUAD Electroacoustics Ltd. Toen Peter Walker in 1981 zijn tweede electroakoestische geesteskind de naam ESL 63 meegaf kreeg de oude ESL van velen de toevoeging `55` of `57`. Daar zou het waarschijnlijk bij zijn gebleven als QUAD Musikwiedergabe niet een nieuwe uitvoering had gelanceerd genaamd ESL 57 QA...


QUAD Atelier

QUAD Musikwiedergabe heeft sinds kort een QUAD Atelier afdeling geopend waar Manfred Stein en zijn collega`s werken aan hedendaagse uitvoeringen van de originele QUAD producten. De `QA` electrostaten dragen de originele ESL-panelen, en hebben ofwel een aangepaste of geheel nieuwe frame-constructie. De eerste twee QUAD Atelier producten zijn de ESL 57 QA en ESL 63
QA weergevers (de laatstgenoemde is door ondergetekende in een eerder artikel besproken). Toen Manfred`s ESL 57 QA`s net van de High End Messe waren bekomen, werd een afspraak gemaakt zodat enkele weken later de luistersessies konden plaatsvinden. Toen Manfred de ESL 57 QA`s weer kwam ophalen vertelde hij over de beginjaren van zijn onderneming en de aanvankelijke hoofdreden voor de oprichting van zijn eerste winkel.

Vooral om dat verhaal hebben we gezamelijk erg gelachen dus volgt hier een korte versie: De inmiddels klassieke QUAD 33 voorversterker en de 303 eindversterker waren op de markt verschenen en Manfred had zijn zinnen op deze mooie combo gezet, zo vertelde hij. Op dat moment gebruikte hij een paar zelfgebouwde weergevers die hij met de 33/303 wilde aansturen. Zo gezegd, zo gedaan? Nee, helaas kon hij zich de compacte en eigenwijs vormgegeven versterkers niet veroorloven. Dus besloot hij om zijn eigen HiFi-zaak te openen, mede omdat de QUAD`s dan tegen een lagere inkoopprijs konden worden aangeschaft. Opmerkelijk en ludiek, maar deze beslissing werd echt niet alleen genomen om een versterker te kunnen betalen, maar ook omdat hij wist dat hij meer wilde doen met zijn passie voor muziekweergave. Hiermee had Manfred effectief van zijn hobby ook zijn werk weten te maken.

MERK

EDITORS' CHOICE