REVIEWRogue Audio

Rogue Audio Stealth Phono

Kilian Bakker | 13 maart 2008 | Rogue Audio

Rogue Audio, Inc. werd in 1994 opgericht door drie ervaren electronica-ontwerpers, met als doel: de productie van degelijke en puur handgebouwde Amerikaanse audioapparatuur. Hoofdontwerper Mark O`Brien is een echte buizenkenner en het is dan ook geen wonder dat de meeste Rogue Audio apparaten zijn opgebouwd rond de zo geliefde glazen actieve componenten. Bij het ontwerp van hun losse Phono-voorversterker kozen de heren echter voor Op-Amps, mede omdat dit apparaat ook met de zeer lage uitgangsspanningen van echte low output Moving Coil elementen moest kunnen werken.



Een combinatie van een step-up trafo en de welbekende ECC 83 sprak O`Brien minder aan, enerzijds omdat dergelijke schakelingen al `tig keer zijn toegepast, daarnaast moest er rekening worden gehouden met het feit dat (betaalbare) step-up trafo`s ook hun nadelen hebben. Op-Amps kunnen, mits correct toegepast, erg goede resultaten geven en gezien men bij Rogue Audio ook een brede instelbaarheid voor ogen had -van zowel afsluiting als Gain- viel de keuze op `solid-state`. Het eindresultaat werd door zijn makers Stealth genoemd.


Stealth

Het solide chassis van de Stealth is van een circa 1 centimeter dik geborsteld aluminium front voorzien. Behalve een via screenprinting aangebracht logo is dat front vrij van schakelaars, zelfs een indicatie-LED ontbreekt. Aan de achterzijde bevinden zich twee aardeconnectoren; een geïsoleerde 3-weg aansluiting voor de signaalaarde en een kruiskopschroef doet dienst als chassisaarde connector. De Cinch in- en uitgangen zijn van goede kwaliteit (type Eagle/TIFF) en de stroom komt via een gefilterd IEC blok binnen (vooral handig voor wie de Stealth later van een audiofiele lichtnetkabel wil voorzien). De aan/uit schakelaar bevindt zich ook op de achterzijde en is van een ingebouwde lichtindicator voorzien. Op het serienummer-label staat trots: "Made In USA". Zo is dat.




De algehele constructie maakt een sobere maar goede indruk, ze houden bij Rogue blijkbaar van robuust. De Stealth is zoals eerder genoemd geheel instelbaar en om bij de muizenklaviertjes te komen moet een met 10 schroeven bevestigde kap worden verwijderd. Eenmaal geopend toont het interieur ons twee printplaten; ten eerste een keurige voedingsprint met discrete diode`s en meervoudige regeling. De hoofdprint is symmetrisch van opzet en voorzien van hoogwaardige componenten; ook de muizenklaviertjes (DIP-switches) zijn van bovengemiddeld goede kwaliteit. De verzilverde, Teflon geïsoleerde draden die de in- en uitgangen met de print verbinden zijn van dubbele ferrietkralen voorzien.



Er zijn drie DIP-switch paren waarmee de Gain (versterkingsfactor), de afsluitimpedantie en de afsluitcapaciteit kunnen worden ingesteld. Er zijn vier Gain-standen: 40, 50, 60 en zelfs 65 dB. Als afsluitimpedantie kan men standaard kiezen tussen 100 Ohm, 300 Ohm, 1,1 kiloOhm of 47 kiloOhm. De afsluitcapaciteit wordt gekozen tussen "0" (waarmee zero -added- capacitance wordt bedoeld) of 150 picoFarad. De verdeling van de Cinchbussen kan verwarrend zijn: de twee onderste bussen zijn de ingangen terwijl de bovenste de het signaal aan de lijntrap aanbieden. De meegeleverde handleiding is vrij eenvoudig (het bestaat uit 3 A4-tjes) maar het is duidelijk en voorzien van goede lijntekeningen. De garantieperiode duurt 3 jaar.

MERK

EDITORS' CHOICE