REVIEWDynaudio

Arcam en Dynaudio: match made in heaven

Max Delissen | 02 februari 2011 | Dynaudio

De componenten in deze als geheel geteste set zijn allemaal al wat langer op de markt. Het zijn echter nog steeds de meest recente modellen in hun serie, al kan ik ze dus niet meer gloednieuw noemen. Toch is er meer dan voldoende aanleiding om deze combinatie van de Arcam CD37 cd-speler en de A38 versterker uit de FMJ serie en de illustere Dynaudio Contour S 3.4 luidsprekers eens langs de meetlat te leggen. 

De Dynaudio’s zijn namelijk sinds een paar maanden een vaste waarde in de luisterruimte van HiFi.nl, en niet iedere versterker die er op werd aangesloten wist er goed raad mee. Met de komst van de Arcam set waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou het deze Engelsen lukken de Denen aan het zingen te krijgen?



Wellicht verdient de introductie van dit verhaal enige toelichting. Die zou namelijk de  indruk kunnen wekken dat de Contour S 3.4 een lastige huisgenoot is omdat hij zich niet erg gemakkelijk laat aansturen. Maar dat is te eenvoudig. De combinatie van een 88 dB rendement en een impedantie van 4 ohm vraagt weliswaar om een redelijk potente en stabiele versterker, maar aangezien de impedantie nooit onder die 4 ohm zakt kun je de meeste hifi-versterkers voor de aansturing van de Contour S 3.4 gebruiken. Wel merk je in de hifi voortdurend dat 1 en 1 soms maar 1½ is, en soms ook 3. Er zijn combinaties die gewoon niet lekker werken, net zoals er combinaties zijn die onverwacht de sterren van de hemel spelen. 

De Contour S 3.4
De Contour S 3.4 is een rijzige verschijning, met zijn hoogte van bijna 123 centimeter. Als het frontdoek wordt verwijderd zien we een wigvormige metalen plaat waar de luidsprekers in zijn gemonteerd. Deze loopt naar beneden taps toe, wat een fraaie illusie van smal veroorzaakt. En de kast is al niet breed, een centimeter of twintig slechts, zodat de van spikes voorziene voet van bijna 36 centimeter breed echt wel nodig is voor een stabiele stand. Handig is het feit dat je luidsprekers eerst zonder spikes op de juiste positie kunt manouvreren alvorens de spikes van bovenaf in de voet te montereren. De metalen frontplaat is middels een dempend materiaal met de MDF kast verbonden, die rondom van echt houtfineer is voorzien. De enkele aansluiting onderaan de achterzijde komt overeen met de ontwerpfilosofie van Dynaudio: geen gedoe met bi-wiring.



De S 3.4 is een tweeweg-systeem, wat betekent dat de twee woofers allebei tot in het middengebied doorlopen om aansluiting te vinden bij de fraaie soft-dome tweeter. Ook een typische oplossing van Dynaudio die ontstond vanuit de gedachte dat twee kleinere woofers net zoveel laag geven als één grote, maar door hun lagere gewicht wel een stuk sneller zijn. Bijkomend voordeel is dat kleinere woofers in een smallere kast kunnen worden gebruikt. Het rendement is met 88 dB relatief laag maar toch niet ongebruikelijk. De nominale weerstand meet over het gehele frequentiegebied zeer dicht rond de 4 Ohm. Dynaudio kiest voor materialen die ook na vele jaren gebruik stabiele mechanische eigenschappen hebben, zodat hun ontwerpen over pak ‘m beet vijftien jaar nog net zo goed klinken als vlak na aanschaf. Dat betekent echter wel dat de units na fabricage (die trouwens nog steeds geheel in eigen huis plaatsvindt) nog wat stram zijn en eerst een uur of driehonderd (!) moeten worden ingespeeld om hun optimum te bereiken.



Bij het ontwerp van de kasten voor de Contour S 3.4 is zeer veel aandacht besteed aan het onderdrukken van resonanties. Zo zijn er intern diverse braces aangebracht, en is de binnenzijde beplakt met een materiaal van zeer hoge dichtheid dat zelfs de kleinste trilling absorbeert. Dat verklaart ook meteen het forse gewicht van bijna 35 kilo per stuk. We weten dus al één ding zeker: het enige dat in deze luidspreker trilt zijn de units die het geluid voortbrengen. Zo hoort het ook...

MERK

EDITORS' CHOICE