REVIEWMSB

MSB Technology & Synergistic Research

Jan de Jeu | 05 september 2011 | Fotografie Jan de Jeu | MSB

Wat doe je als recensent wanneer een importeur, behalve een voor een test toegezegde Amerikaanse MSB Technology set, daarnaast ook nog eens enkele koffers met attributen van het prestigieuze, eveneens Amerikaanse, kabelmerk Synergistic Research meeneemt? Juist, je krijgt een glinstering in je ogen en je sjouwt die hele vracht naar je luisterruimte.

Waar het in deze test om draait is in de eerste plaats een test van een DAC, een voeding in aparte behuizing, een digitale data CD speler en twee mono eindversterkers van het bedrijf MSB (Most Significant Bit)Technology. Die naam hoorde ik meer dan twintig jaar geleden voor het eerst, waarbij het destijds ging om een zeer betaalbare DAC die desondanks menig duurder exemplaar qua prestaties achter zich liet. Het bedrijf draait al jaren mee in de absolute top van de High End en was bijvoorbeeld het eerste merk dat met de Link DAC de eerste 24 BIT 96 K DAC presenteerde.

Ook maakten zij het eerste CD transport en de eerste USB DAC die data files, respectievelijk sample rates konden spelen tot 32 BIT, 384 kHz bit perfect. Toch is het bij de gemiddelde audiofiel en muziekliefhebber, zeker in Europa, minder bekend dan de namen van zijn directe concurrenten. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat er slechts een zeer beperkt deel van het sales budget besteed wordt aan advertenties of shows. Dit jaar was het bijvoorbeeld pas de eerste keer dat het merk vertegenwoordigd was op de High End show in München. Dat gebeurde in maar liefst zes ruimtes waaronder die van het Franse Audio NEC, door Image Hifi uitgeroepen tot ‘Best Sound of the Show’.

Platinum DAC IV

Het hart van de hier geteste set wordt gevormd door de Platinum DAC IV. Wie een kijkje neemt op de internetsite van de fabrikant (zeer de moeite waard) komt tot de ontdekking dat deze Platinum DAC IV in diverse uitvoeringen te krijgen is. In de meest basale uitvoering heet hij de ‘USB Power DAC’. Deze komt in een eenvoudige behuizing, compleet met USB ingang. Hij heeft een enkelvoudige Platinum DAC opbouw, MSB DSP digital filters en een geïntegreerde batterijvoeding. Eventueel is hij ook leverbaar met een volumeregeling. De ‘Platinum DAC IV’ is de meest eenvoudige van de drie types die leverbaar zijn in de luxe behuizing. In de basis configuratie is hij standaard uitgerust met de 2e generatie dual 24 bit, 100 Mbit/sec sign magnitude R2R ladder DAC met 4 discrete converters. Het voert te ver om hier diepgaand in te gaan op de kenmerken van deze ladder DAC, temeer omdat er op de site van MSB Technology een duidelijke uitleg gegeven wordt van de verschillen met andere DAC’s.

De DAC kan overweg met 384 kHz S/PDIF signalen op de digitale ingang, is uitgerust met de 32x MSB digitale filter, heeft vijf filter instellingen en in de toekomst zullen er nog meer volgen die daarna kunnen worden gedownload. Hij heeft zowel XLR als RCA uitgangen, een klok-synchronisatie voor studiogebruik en bijna alle denkbare digitale ingangen inclusief de MBS netwerk ingang. Deze DAC is er vanaf 8400 euro. Daarboven komt de Signature Platinum DAC IV waarvan de meest basale uitvoering 17.900 euro kost en als top of the line is er dan nog de Diamond Platinum DAC IV met een prijs vanaf 26.900 euro. Importeur Very Fine Solutions in de persoon van Frank Vermeylen heeft mij voor deze test een Signature platinum DAC IV ter beschikking gesteld.

MERK

EDITORS' CHOICE